2014-05-07

#617: Lupus 1 - 45 %

Lupus 1 (Lupus 1)
Vydalo nakladatelství Sýpka v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2003 jako "Lupus 1". České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 280 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Frederik Peeters
Kresba: Frederik Peeters

Komiks "Lupus" - oba dva díly, co u nás zatím vyšly - se u mě ocitl, protože jsem si jednoduše chtěl koupit všechno, co vyšlo u nakladatelství Sýpka. Vzhledem k tomu, že toho zase tolik nebylo, tak to šlo celkem snadno. K recenzím se sice dostávám pomaleji, ale ony ještě přijdou. Když jsem "Lupus 1" otevíral, netušil jsem, co bych měl od tohoto komiksu čekat. Netušil jsem to ani po několika málo stránkách, které jsem četl. Komiks mě prostě nevtáhl. Přesto jsem si říkal, že oceňovaný autor má ta ocenění asi z nějakého důvodu. Nu, vzhledem k tomu, že píši recenzi, bude to znamenat, že jsem komiks dočetl, ale pořád tak nějak netuším, proč by se zrovna "Lupus" měl zásadně velebit.

Frederik Peeters, jak už zápis jeho jména napovídá, bude mít kořeny někde v Nizozemsku, ale narodil se v Ženevě, kde nakonec také až do současné doby působí. Jedná se o autora, který toho má na svém kontě víc, ale v České republice jsme se zatím mohli setkat pouze s jeho grafickým románem "Modré pilulky", které u nás vyšly pod nakladatelstvím Mot v roce 2008. Doufám, že i k němu se někdy dostanu, protože mě Frederik neohromil, tak snad se mu to povede v biograficky laděném příběhu. "Lupus" je sérií, která ve čtyřech dílech vycházela v letech 2003 až 2006. U nás zatím došlo pouze na dva, i když pokračování by mělo být na cestě. Podle Facebooku nakladatelství Sýpka je rok 2014 rokem vydání třetího "Lupuse".

"Lupus 1" je sci-fi. Tohle je asi skutečnost, která vás překvapí jako první. Je to sci-fi o dvou vesmírných cestovatelích, konkrétně zhulencích, kteří se vydávají po planetách, aby zkoušeli různé druhy omamných látek, které je dostanou do různých stavů. Cíl jejich cesty je v podstatě nulový, sami nevědí, co vlastně chtějí. Drogy a rybaření. To jsou hlavní dvě náplně jejich putování. Je od začátku jasné, že se jedná o dva ztracence. To je jejich problém, protože to nejsou chlapíci, kteří by se pyšnili velkým množstvím kvalitních vlastností, pro které by se mohli čtenářovi zamlouvat. Může se dokonce stát, že je čtenář bude nesnášet, a tak se ani nebude zajímat o druhý díl, případně se nebude snažit získat ani ty následující.

Jenže on "Lupus" má na skladě ještě více problémů. Ty se skrývají především v tom, že se jedná o sci-fi, ale tak nějak je to úplně jedno. Já si myslím, že když už se použije sci-fi žánr, mělo by to mít nějaké opodstatnění. Jenže kdyby dva hlavní hrdinové cestovali po Zemi v autě, ke kterému by měli připevněnou káru s nějakou loďkou, v kufru hromadu drog, výsledek by byl naprosto stejný, protože ono je naprosto jedno, že se to odehrává ve vesmíru, důležité je to, co se odehrává. Děj by se dal nazvat asi jako existenciální krize, kterou drogy nevyřeší, ale mohou překonat následky jednoho špatného rozhodnutí. A to jenom možná.
Autoportrét Frederika Peeterse

Děj nemá špatné momenty a je vidět, že Frederik je schopný napsat zajímavý příběh, který je inspirovaný životem, ale "Lupus 1" rozhodně není z těch, které by mě o tom přesvědčily okamžitě. Jeho dialogy nejsou o ničem, ale celkově některé dění prostě vyznívá jako posedávání na místě. Já chápu, že to má svůj smysl, že se na diváka může přenést ta potřebná, depresivní atmosféra, ale pořád jsem měl pocit, že by to snad mohlo jít i nějak jinak, lépe, zajímavějším způsobem. A tak se komiks jeví trochu jako jeho obálka - staticky a neměně. Až závěr je naprostou změnou, která slibuje, že se může konečně něco dít. Tak uvidíme, co na to druhý díl.

Komiks "Lupus 1" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Sýpka.

Žádné komentáře:

Okomentovat