2014-05-06

#615: Hitman 7: Stará páka - 85 %

Hitman 7: Stará páka (Hitman: Tommy's Heroes)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako díly 44 až 52 série "Hitman" u DC Comics. Souborně vyšlo (později než v ČR) v roce 2012 v knize "For Tomorrow" (sešity 44 a 50) a v roce 2012 v knize "Closing Time" (sešity 51-52). České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: John McCrea

To, co Garth Ennis předvedl v příběhu "Stará páka", který bohužel tvoří menší polovinu knihy, to je přesně to, co mu jde nejlépe. Neskutečně silný příběh, kde se s milovanými postavami něco děje, a i když je to zlé, tak nějak víte, že je to za správnou věc. Nejspíš i po přečtení příběhu posmutníte. To je moc dobře. Protože to, čím kniha začíná, rozhodně není nic, co by bylo až tak výjimečné, nic, co by stálo za pozornost. První příběh nese jméno "Čerstvé maso" a je to jedna z těch cool věcí, co Ennis také dokáže napsat. Až na to, že v tomhle podání to vlastně cool není.

"Čerstvé maso" je příběh o tom, jak se Tommy a Natt díky Nattově neustálé potřebě hledat záchody, dostanou do situace, která vskutku není záviděníhodná. Jsou strojem času přemístěni do pravěku, kde si chce jeden bohatý lovec ukořistit skutečně pořádnou trofej. Očividně trochu přecenil svoje síly, protože výprava - hlavně díky dvojici nezvaných hostů - neprobíhá úplně podle očekávání. Příběh je navíc místy vyprávěn z pohledu jednoho pořádně naštvaného macho dinosaura. Nejvíce mě asi překvapilo, že se Ennis v konečném důsledku pokusil vlastně o ekologickou agitku. Co si budeme povídat, moc mu to nefunguje a on se opět pokusil o jednoho svého drsného hrdinu, i když pravda, tenhle je hodně specifický. Bohužel ani ta béčková atmosféra mu teď moc nesedla.

Pak ovšem přichází vrchol knihy, čtyřdílný příběh "Stará páka", který se vrací ke všem důležitým postavám, co zbyly, a ještě jejich počet o něco ztenčuje. Garth Ennis se pustil do příběhu, který je prostě to nejlepší, co umí. Příběh o cti, o přátelství, o otcovství. Tohle jsou prostě příběhy, co chlapa chytnou za srdce. I když se to ze začátku vyvíjí celkem zajímavě, docela i zábavně, tak najednou zjišťujete, že to nejspíš chytne pořádné grády a že možná ani nechcete, aby to zašlo až tak daleko. Jenže Ennis se nezastaví a právě zde prezentuje svoje mistrovství, které následně zabije sice pořád celkem nostalgickým, ale přece jen trochu hloupým příběhem o Šestipívovi.

Komiks "Úžasňák!" je rozdělen na dvě části a vlastně nejde o nic jiného než reunion Paragrafu 8, tedy superhrdinského týmu, který vede právě Šestipívo. Je to trochu směšné, trochu smutné, ale především je to podle všeho takové krátké intermezzo než přijde poslední kniha, poslední příběhy, kde se uzavře celá série "Hitman", jež si vysloužila celkem úctyhodných šedesát čísel. Myslím, že teoreticky by Ennis mohl udělat příběhu trochu lepší konec, lepší, než jaký si vymyslel pro svého "Preachera". Uvidíme. Tady už totiž tak nějak tušíte, že tohle bude konec v duchu, který vám Ennis celou dobu cpe. Navíc to tak i chcete.

Komiks "Hitman 7: Stará páka" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na Comic Blogu najdete recenze na knihy:
"Hitman"
"Hitman 2: Místní hrdinové"
"Hitman 3: Zabijácké eso"
"Hitman 4: Odvážným štěstí přeje"
"Hitman 5: Tommyho hrdinové"
"Hitman 6: Lepší zítřky"

Žádné komentáře:

Okomentovat