2018-01-08

#1606: Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym (Hank Pym)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 27 a 35 série "Tales of Astonish" a jako čísla 21 až 26 série "Mighty Avengers" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Larry Lieber, Stan Lee, Dan Slott
Kresba: Jack Kirby a další

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym" je pro mě takovou rozporuplnou. Na jednu stranu je fajn, že se nám představuje tahle celkem zajímavá postava, na druhou stranu si říká, že tohle není zrovna způsob, který by byl čtenářsky úplně skvělý. Problém je totiž v tom, že se nám v šesti dílech představuje hlavní příběh této knihy, ale je to příběh, který je jen začátkem něčeho velkého, jen úvodem, k němuž očividně nenajdeme v českém vydání pokračování. A ne, ani v následujících dílech "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" nemá pokračování vyjít. A je to škoda, protože příběh, který se zde prezentuje není vyloženě špatný. Jen je toho trochu moc na to, že nebudete vědět, jak to celé dopadne.

Co je ale důležitější, to je skutečnost, že se v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym" objevují první příběhy s Hankem Pymem, kdy ten první, který bylo vydán jako "Tales of Astonish 27" byl jen krátkým příběhem o muži, který se zmenšil na základě svého experimentu. V podstatě se nejedná o nic jiného než o zkrácenou verzi filmu "The Incredible Shrinking Man" z roku 1957. A právě jako jednorázový komiks byl příběh zamýšlen, což je patrné i z jeho finále. Není na něm navíc nic moc originálního, protože opravdu jen kopíruje to, co bylo ve filmu, ale jen velmi zjednodušeně. Až na to, že malý Pym najde spojence v mravenci. A právě od toho se odvíjelo další dění, které navázalo na tenhle krátký příběh v magazínu "Tales of Astonish 35", kde se prostě ignoruje to, že Hank Pym všechny svoje vzorky zničil, prostě je měl schované a může je znovu použít.

Právě v komiksu "Tales of Astonish 35" se poprvé objevuje Hank Pym jako Ant-Man ve svém poměrně ikonickém kostýmu. Ale to byl jen začátek téhle postavy, která si prošla různými proměnami. Nejprve se z něj stal Giant-Man, což je sice změna jen o dvě písmena, ale přece jen to byl hrdina větší vzrůstem. Ta proměna se celkem nabízela. Goliath je další nový kostým, ale v podstatě jen variace na Giant-Mana. Pak přišel Yellowjacket a rozštěpení Pymovy osobnosti, aby se nakonec zase stal Giant Manem a nyní i hrdinou, který si říká Wasp, a to proto, že původní Wasp, jeho vlastní žena, je po smrti. A právě do období, kdy je Hank Pym Wasp nás přenáší příběh z čísel 21 až 26 série"Mighty Avengers".

Jsme v období po odhalení toho, že Země byla infikována skrullskými dvojníky, Norman Osborn je u moci a všechno je tak nějak divné. dohromady se dávají týmy, které jsou trochu nečekané, ale díky tomu, že má Dan Slott na hraní různorodé charaktery, může vytvořit relativně zajímavý příběh, který se ale vyloženě netočí jen kolem Pyma, ten zde vystupuje v podstatě jen jako jedna z postav, i když jeho dějová linka ovlivňuje i všechny ostatní. dost se zde o postavě řekne, dost se řekne o tom, jak se na ni dívají ostatní, ale stejně nakonec máte pocit, že je to hlavně o ukotvení jeho laboratoře v čase a prostoru. Neznáme návaznosti, neznáme následky, což je velká škoda. Pro mě je pak kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym" ne až tak dobrým představením avizované postavy v příběhu, který v češtině nejspíš nikdy nebude mít pokračování.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"

Žádné komentáře:

Okomentovat