2018-01-09

#1607: Živí mrtví 23: Šepot a řev - 80 %


Živí mrtví 23: Šepot a řev (The Walking Dead Vol. 23: Whispers Into Screams)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 133 až 138 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 23: Whispers Into Screams" v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Kniha "Živí mrtví 22: Nový začátek" mě překvapila tím, že Robert Kirkman dokázal přijít zase s něčím novým, s něčím, co tu ještě nebylo, tedy alespoň v jeho sérii, s něčím, co je nové a docela originální. A přitom je to zase jeden z těch prvků, které se nabízely, ale musel přijít někdo, kdo po nich sáhne. Ano, jedná se o šeptající zombie. Geniální nápad, který na první pohled vypadá podivně, ale při bližším pohledu, při odhalení jednotlivých aspektů, vám dojde, že se jedná o prvek, který vlastně vůbec nenarušuje kánon, ale naopak jej posouvá ještě trochu dál a přidává do něj možnost nového vývoje, odlišného od toho dosavadního. Aneb jak je také možné jinak žít ve věku po zombie apokalypse.

V předchozím dílu jsme se tedy setkali se šeptajícími zombie, v knize "Živí mrtví 23: Šepot a řev" zjistíme, co jsou vlastně zač, protože se přeživším podaří jednu z nich chytnout. A ta zjištění jsou docela zajímavá a trochu přetvářejí to, co si přeživší o světě kolem sebe doposud mysleli. I když by se zdálo, že tohle bude to hlavní, co se bude v knize "Živí mrtví 23: Šepot a řev" odehrávat, ve skutečnosti jsou zde další problémy, s nimiž se musí osady vyrovnávat. Tentokrát není moc zaměřeno na osadu, kde je hlavou Rick Grimes, ale více se zaměřuje na osadu, kterou v současnosti vede Maggie Greene. Tam totiž dochází k problémům. A skoro to vypadá, že ten největší problém, který všichni mají, bude Carl Grimes.

Carl je očividně hodně problematická osobnost, i když ze začátku to s ním vypadá docela v pohodě. Skoro se zdá, že holky na něj letí, jako kdyby byl nějaký magnet, a to i přesto, že mu chybí jedno oko a s ním i kus hlavy. Do toho má práci a vypadá to, že mu řemeslo jde. Jenže má trochu výbušnou povahu, což předvede v hodně silné scéně, i když nutno říct, že v tom není vyloženě viníkem, jen se prostě nedokázal udržet. Následky na sebe však nenechají dlouho čekat. Do toho jsou tu ještě šeptající zombie. A pak také puberta. Možná se až budete divit, k čemu to vlastně povede. Ony následky, které jsou prezentovány na konci knihy "Živí mrtví 23: Šepot a řev" vlastně nejsou nijak velké, ale když si uvědomíte, kam to všechno může s poslední stránkou vést, může se vám zatočit hlava. Tohle totiž může být pro jednotlivé postavy pořádný průser.

Kniha "Živí mrtví 23: Šepot a řev" opět potvrzuje to, že je série natolik silná, že prostě unese i momenty, kdy se na první pohled nic neděje a kdy tolik ani nejde o nemrtvé. Postavy, které zde jsou vytvořeny a které už mají skutečně hodně pevné základy a jasně definované vlastnosti, vás dovedou svým chováním překvapit. Zároveň si uvědomíte, že jednání jednoho jediného člověka může narušit fungování celého většího společenství. Ale proto, že to je ten a ten, je potřeba udělat určité ústupky. Anebo ještě lépe definovat, co je vlastně spravedlnost. To není v případě přeživších jasné, i když se to snaží definovat poměrně přesně. Není se pak čemu divit, že některý z nich ujede, protože prostě nemá jasno v tom, co je správné. Síla série "Živí mrtví" prostě není v tom, že jsou zde zombie, ale že je možné prostřednictvím zombie poukázat na společenské problémy. A na to, jak prostě není možné lidi škatulkovat.

Komiks "Živí mrtví 23: Šepot a řev" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"

Žádné komentáře:

Okomentovat