2017-09-30

#DP11: Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn - 80 %


Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn
Vydalo Hachette Fasciolli jako 126. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 sedmé řady série "Silver Surfer" a jako speciální materiál z "All-New Marvel Now! Point One" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v říjnu 2016. 

Scénář: Dan Slott
Kresba: Michael Allred

Autorem recenze je Daniel Palička.

Třetí řada projektu "Ultimátní komiksový komplet" nám už podruhé nabízí pohled na kosmickou část komiksového světa Marvelu. Od neobvyklého týmu Strážci galaxie se přesouváme k jedinci, kterého jsme prozatím jakožto komiksoví čtenáři mohli poznat prostřednictvím jeho samostatné knihy a dvojice starších knížek zaměřené na tým Fantastic Four. 

Celou dobu samozřejmě píšu o Silver Surferovi - surfaři na stříbrném prkně, původně pomocníkovi vesmírné bytosti zvané Galactus - Požírač světů. Svým pravým jménem Norrin Radd se nám už jednou samostatně představil prostřednictvím knihy "Ultimátní komiksový komplet 98: Silver Surfer - Zrození". Ta nám nabídla pohled na prvních šest čísel série "Silver Surfer" z šedesátých let - nijak převratná nebyla, velmi špatná také ne. Nyní je na čase si odpovědět na otázku, kterou si pokládáte. Čím nás může zaujmout pět sešitů Surferovy vlastní sedmé řady? Pojďme si to ihned říci.

Nejdříve něco málo k příběhu. Silver Surfer cestuje napříč vesmírem, přičemž se najednou zázračně dostane na planetu Impericon. Impericon vždy fungoval jakožto turistická lokace porušující fyzikální zákony. Jenže každý turista užívající si na této planetě nesměl prozradit lokalitu tohoto místa heraldům Galactuse, mezi něž taktéž patřil i hrdina s tělem pokrytým stříbrem. Samotné planetární těleso bylo chráněno vůči smyslům bytostí pracujících pro mocného "Požírače". Za stvořením této planetární krásy stál mimozemšťan Incredulous Zed. Ten Norrinovi ukáže různorodé části tohoto místa a náhle mu dá úkol, během něhož musí zničit novou hrozbu spjatou s minulostí týkajících se neznámého místa pro heraldy. 

Na své misi potká surfař nového spojence, Dawn Greenwood - dívku ze Země žijící společně se svým otcem a dvojčetem Eve v Anchor Bay nacházející se poblíž amerického státu Massachusetts. O Dawn se toho dozvíme ještě více díky tomu, že se podíváme do její minulosti z doby, kdy byla ještě malým dítětem.

Poslední dva sešity se budou na pár chvil odehrávat na Zemi, kde se Norrin spojí se svými dvěma spojenci z doby, kdy býval členem Defenders - Doctorem Strangem a Hulkem - k porážce nového nepřítele bojujícího pomocí samotných nočních můr. Na závěr následně dostaneme kratší povídku ze sešitu "All-New Marvel Now! Point One", který originálně obsahoval šestici povídek lišící se scénářem i kresbou. Pro účely této komiksové knížky nám byla dodána historka "Girl on Board", během níž se dvojice hlavních hrdinů dostane na vodní planetu, kde kromě obrovské masy vody můžeme najít také obyvatele s těly různých živočichů, mezi něž patří rejnoci, žraloci nebo kupříkladu kosatky.

Musím porovnat dvojici Surferových knih - "Zrození" a "New Dawn". Obě dvě excelují po stránce kresby, jenže Allredova kresba dokáže překonat tu od Johna Buscemy. Michael totiž umí kreslit tak, aby udělal z nevýrazného kosmického prostoru šíleně barevnou lokaci, což vůbec není špatné, jelikož to osvěžuje pohled na různorodé planety. Navíc, charaktery budou svojí podobou připomínat animovaně stylizované postavičky, takže na různé mimozemské tvory se dost dobře dívá. Co říci ke scénáři? Stan Lee oproti Danovi Slottovi prohrává - Stan totiž jednu a tu samou zápletku cpe do vícero sešitů, tudíž se můžete nudit. Slott píše dost zajímavě, sám totiž dbá na děj s postavami. Už i titulní hrdinská dvojice má něco do sebe.

Abyste chápali dobře, neříkám, že "Zrození" bylo špatné, jen nebylo tolik kvalitní jako "New Dawn". Ten se totiž četl dobře, byl zábavný, dokázal mít podobně bláznivý styl humoru s vyprávěním jako seriál "Doctor Who", dokázal mi povedeným způsobem představit Silver Surfera - jednu z významných součástí marvelovského kosmu. Co víc si přát? Poslední dvě čísla byla sice přitažená za vlasy, ale jinak s knihou nemám problém, takže bych ji mohl vřele doporučit.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"

Žádné komentáře:

Okomentovat