2014-05-20

#633: Malý princ a Planeta Velkého šaška - 60 %

Malý princ a Planeta Velkého šaška (Le Petit Prince 14: La Planète du Grand Bouffon)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 14: La Planète du Grand Bouffon", čtrnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Audrey Bussi

Malý princ na nás pokukuje už ze čtrnáctého dílu své série pro děti a zase nás zavádí na novou planetu, kde to hýří fantazií a kde je potřeba se postarat o to, aby had nikomu neškodil. Tak nějak jsem se přistihl, že už jsem docela znepokojeně vyčkával, kdy vyjde další díl. Není to ani tak, že bych se až tolik těšil na to, co se bude dít, ale ta fantazie jednotlivých příběhů mě pokaždé dostává. Je to krásně naivní, ale ty kulisy jsou prostě výborné. Francouzi mají pořád další a další nápady, jak ty planety ozvláštnit a dávají jim nový život, nové postavy a čtenářovi i nové zážitky. Funguje to pořád, ale přece jen, někdy si tu krásnou imaginaci zkazí závěrem.

Hned obálka knihy nám dává tušit, na co se tvůrci téhle série zaměřili tentokrát. Je to planeta, která by se dala nazvat divadelní a jejími obyvateli jsou Smíšci, tedy v podstatě herci, i když asi by bylo přece jen přesnější říct šašci a harlekýni. Vypadá to, že by na nové planetě mohla být celkem zábava, ale dá se tušit, že to až tak jednoduché nebude. Někdo má totiž políčeno na smích všech lidí, jak se přesvědčíme hned v klasickém třístránkovém úvodu, který poukazuje na to, že komiks je skutečně plodem seriálové produkce, protože podobné krátké úvody jsou pro kreslené seriály celkem příhodné.

Vzhledem k tomu, že si tvůrci hrají s divadelními postavami a s herci, je celkem logické, že se rovnou obrací na nejznámějšího dramatika ze všech. Hlavní záporák by zde klidně mohl být reinkarnací Williama Shakespeara anebo spíše nějakého jeho závistivého kolegy. Staví se zde komedie proti tragédii, jako kdyby se jednalo o dva bojovníky. Lidské emoce se stávají skutečnými a získávají status prvku, který je možné omezit právem. Docela zajímavé aspekty příběhu jsou ale trochu upozaděny klasickou kostrou a hlavně závěrem, který je pro jednou zase až moc doslovný. U "Malého prince" si člověk zvykne, že jsou zde morální hodnoty a že jsou hodně akcentovány, ale někdy je ta doslovnost prostě ubíjející. "Planeta Velkého šaška" je přesně ten případ.

Série "Malý princ" tímhle neztrácí nějak na kvalitě, pořád je to v podstatě ten samý svět, který je velmi dobře snesitelný a dětem může udělat velkou radost. Jen je trochu škoda, že si tvůrci více nepohrají s těmi dialogy, protože jinak jim to funguje docela pěkně. Doslovnost je asi pro děti důležitá, ale já si stejně myslím, že i v jejich případě je někdy méně více. Nedělám si velké naděje, že by se to pro příště nějak vypilovalo, ale stejně budu dál zvědavý na to, s jakým dalším zajímavým světem tvůrci přijdou. Pochybuji, že by mě v tomhle směru dokázali úplně zklamat.

Komiks "Malý princ a Planeta Velkého šaška" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat