2017-09-07

#1519: Tokijský ghúl 5 - 60 %

Tokijský ghúl 5 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 40 až 48 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2012. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Po lehce slabším dílu "Tokijský ghúl 4" přichází páté pokračování, které drží kvalitu zhruba na stejné úrovni, a to především proto, že dochází k ukončení dějové linie, která do série vstoupila právě s knihou "Tokijský ghúl 4". Dohrává se zde vedlejší příběh s Labužníkem, který mohl být celkem zajímavý - a díky postavě Labužníka i zajímavý byl - ale přece jen i z finále budete mít alespoň prozatím pocit, že se jednalo o výplňovou kapitolu, čtení, které toho zase tolik nepřineslo, spíše se soustředilo na to, že se lehce natáhne děj a představí se zajímavá postava, která bude mít charakter senzace. Labužník je toho důkazem. Dobře napsaná postava, která by si dokázala hodně prostoru ukrást pro sebe.

My se ale soustředíme na Kanekiho a jeho skupinu. Nejprve se musí vyrovnat s Labužníkem a pak i sami se sebou. Neustále zůstává v pozadí ono velké dilema - jíst, nebo nejíst lidi? To je ta otázka. Jak se vlastně díváme na potravu? Jak vnímáme zvířata? Bereme je jako sobě rovná, anebo jsou jen krmivem? Proč by ghúlové měli člověka vnímat jinak? Tohle jsou zamyšlení, která činí sérii docela zajímavou, protože se zde objevuje hlubší podtext a společenská kritika. V tomhle je manga "Tokijský ghúl" velmi povedená. Zároveň si jsem jistý, že to nesedne každému. Mně se ale právě tímhle dobrým tématem docela trefuje do vkusu. Více než třeba akčními scénami, kterých zde není tolik jako třeba v "Gantz", ale nějaká se zde najde.

Kniha "Tokijský ghúl" uvádí další postavu, Rize. Jasně, tohle není vyloženě uvedení, protože Rize se objevila hned v první knize, ale prostřednictvím bonusové kapitoly chce Sui Išida prezentovat ženského ghúla, který nám vlastně přinesl celý příběh. Je to jen taková mezihra k tomu, co bude následovat. Kaneki má pořád problém s tím, že má pozřít člověka, vlastně k tomu stále nedojde, ale důležitější je skutečnost, že Úřad pro potírání ghúlů začíná trochu mobilizovat a právě i 20. okrsek je tím, kam se dostává více inspektorů, podle všeho pořádně schopných. Další dění je tak naznačeno a je nám řečeno, že i mezi inspektory jsou pěkní magoři, kteří ještě budou schopni Kanekimu a jeho přátelům zavařit.

Pátá kniha série "Tokijský ghúl" není rozhodně z těch, z nichž vám padá brada, ale to zatím nebyl žádný díl této mangy. Je to spíše manga, která se jeví více přemýšlivá, taková ta, která chce řešit nějaké závažné morální otázky, což se docela daří, i když odpověď je stále nejasná. Asi i dlouho nejasná bude. Díky tomu "Tokijský ghúl" nechytne nutně každého, ale dle mého názoru právě tohle moralizování a přemýšlení o podstavení člověka ve světě, dává manze trochu více a dá i více čtenáři, který nebude za každou cenu očekávat akční komiks. Ten ale nakonec také dostane, stejně jako zvraty, které jsou podávány spíše poskrovnu. Nejedná se o momenty, které by bylo možné označit onou zkratkou WTF, která se dnes tolik používá. Dá se ale očekávat, že se série rozjede, možná už v dalším dílu. Třeba nás pořádné WTF ještě čeká.

Komiks "Tokijský ghúl 5zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Tokijský ghúl 1"
"Tokijský ghúl 2"
"Tokijský ghúl 3"
"Tokijský ghúl 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat