2017-09-09

#DP05: Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon - 70 %


Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon
Vydalo Hachette Fasciolli jako 123. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 čtvrté řady série "Hawkeye" a "Young Avengers Presents 6" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v srpnu 2016.

Scénář: Matt Fraction
Kresba: David Aja, Javier Pulido, Alan Davis

Autorem recenze je Daniel Palička.

Máme zde již třetí knihu z moderní série příběhů, které nám nabízejí projekt “Ultimátní komiksový komplet”. Tentokrát máme možnost poznat jednu z méně výraznějších postav Marvelu - přesného lukostřelce Hawkeye, kterého můžete znát pod jeho pravým jménem Clint Barton.

Co si budeme povídat, není to první představení charakteru, který není všeobecně známý. Už první série nám nabídla pohled na tváře, mezi které například patří She-Hulk, Věční (originálně Eternals) nebo Thunderbolts. To platí i u druhé řady, která dokázala ukázat Nicka Furyho - agenta S.H.I.E.L.D.u, Captaina Marvela, Inhumans (česky přeloženi jako Nelidé) či třeba Iron Fista. 

Clint Barton byl za své existence hrdinou, který byl zajímavý zejména díky profesionálním schopnostem s lukem. Když ale přišla čtvrtá řada vlastní série fialového střelce, jeho charakteristická vlastnost byla tak trochu pozměněna. Zde Hawkeye nevidíme jako toho nejlepšího hrdinu všech dob s obrovskými dovednostmi. Nabízí se nám pohled na muže, který občas při svých různých misích nedělá vše zcela dokonale. Pokud chce překvapit dejme tomu tím, že pomocí prstem poslané mince shodí láhev od pití, nepodaří se mu to. Sám už totiž není zdaleka tak dokonalý, jak dříve.

Clint ale nepracuje samostatně. Občas si nechá pomoci od Kate Bishop alias Hawkeye, kterou už jsme viděli po boku jejích kolegů z Young Avengers v knize "Ultimátní komiksový komplet 70: Avengers - Dětská křížová výprava". A pokud má možnost, snaží se udržet svého nového domácího mazlíčka - psíka, který později dostává jméno Lucky - v bezpečí před různými nebezpečnými lidmi číhajícími na každém koutu městských ulic.

Všechny sešity, které nabízí kniha “Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon” jsou víceméně uzavřené povídky, které na sebe navazují minimálně. Výjimka je u čtvrtého a pátého sešitu. Oba dva totiž tvoří dvoudílný kratší příběh nesoucí označení "The Tape" ("Páska"). V něm je Hawkeye obviněn z vraždy, která byla nahrána na speciální pásku, kterou chtějí získat různorodí mocní padouši světa. Clint proto bude muset s Kate získat pásku a do 72 hodin ji na příkaz S.H.I.E.L.D.u s Captainem Amerikou získat zpátky kvůli tomu, aby se nevyzradilo největší tajemství samotného fialového lučišníka. O jaké tajemství se jedná, nebudu prozrazovat. 

Pro mě byl tento dvoudílný kratší příběh dobře napsaný, v některých momentech celkem vtipný. Zakončení bylo sice slabší (pro někoho může vyznít až hloupě), ale pořád se jednalo o povedenou špionážní akci se špetkou humoru, která je fajn k přečtení.

No a co ostatní příběhy? První sešit ukazuje, jak při jedné hrdinské činnosti získal Clint psa Luckyho jako svého domácího mazlíčka, druhý představuje poprvé na scéně ženskou Hawkeye, která s mužským Hawkeyem musí jít na misi, ve které se společně utkají se Swordsmanem a Ringmasterem - zločinci, se kterými na začátku své kariéry fialový střelec pracoval. Sešit číslo tři nakonec přináší výbornou povídku, ve které jsou nám představeny různé druhy šípů, které tento hrdina často využívá. Ve zkratce - druhý a třetí sešit jsou výborné sešity, které dost dobře ukazují Clintovu postavu. První povídka je špatná. 

Jako bonus zde byl dodán šestý, zároveň poslední díl série "Young Avengers Presents". Ten funguje na seznámení s Kate Bishop. Ta zde prožije společně s jejím kamarádem z Young Avengers, Speedem, kratší dobrodružství, během něhož bude trénována hrdinou Roninem z New Avengers proto, aby se z ní stala hrdinka na úrovni klasického Hawkeye. Sám o sobě je "Young Avengers 6" celkem dobrý sešit na seznámení s Kate. Navíc, kreslí ho Alan Davis. Pokud tím pádem máte rádi Davise, budete po kreslířské stránce spokojeni.

Nakonec se stačí jenom vyjádřit, na jaké úrovni je scénář charakterů. Výrazná je pouze dvojice Hawkeyů, na kterou se celková kniha nejvíce zaměřuje. Ostatní postavy spíše fungují průměrně. To mluvím nejen o záporácích, kteří jsou veskrze průměrní, ale také o normálních lidech. Těch tu najdete opravdu dost. Bohužel dostávají málo prostoru, což je opravdu škoda. Mezi takové se dá počítat i onen psíček Lucky, který byl nejvíce výrazný pro účely prvního sešitu zaměřeného na Clinta Bartona. Mezi jediného výrazného se dá počítat Darlene Wright (neboli Cherry), která hraje velkou roli pro třetí povídku. 

Nakonec mohu říci, že kniha “Ultimátní komiksový komplet 123 - Hawkeye: Můj život jako zbraň” je příjemné dílo, které potěší každého, kdo má rád tohoto dlouhodobého člena Avengers s přesnou muškou. Matt Fraction vytvořil dílo, které nám ukazuje nový pohled na přesného lukostřelce. Uzavřené povídky fungují celkem dobře jak po stránce scénáře, tak stránce kresby. Každopádně, mnoho charakterů nedostává prostor. Záporáci jsou průměrní, tím pádem vás ani nemůžou moc zaujmout. Pamatovat si proto můžete pouze na lučištnickou dvojici se psem. I tak se ale jedná o povedené počtení se zajímavým pojetím jednoho z nejzajímavějších hrdinů, které může samotný Marvel nabídnout.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"

Žádné komentáře:

Okomentovat