2017-11-07

#1562: Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast - 30 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast (Beast)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 11 až 16 série "Amazing Adventures" (vol. 2) a jako "The Incredible Hulk 161" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Steve Englehart a Gerry Conway
Kresba: Různí

Líbí se mi, jak je v úvodu každé knihy ze série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" každá postava vychvalována, o mnohých se říká, že jsou to postavy převratné. A přesně tohle platí i o postavě Beasta, kterého určitě všichni dobře znáte, protože velkého modrého mutanta je těžké přehlédnout. Jenže pak vám kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast" naservíruje příběh z počátku 70. let, který ani na chvíli nedokazuje, že by byl Beast nějakou výjimečnou postavou, naopak z toho příběhu budete mít pocit, že tvůrci vlastně pořádně nevěděli, co dělají, ale byli tak vychcaní, že to, co psali, prostě omluvili tím, že je Beast mutant a změny, které jsou s ním spojené, jsou dány mutací. Až na to, že Hank McCoy provede i něco sám, něco, co jen vypadá jako další variace na téma doktora Jekylla a pana Hyda.

Když si vezmete do ruky knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast", očekáváte, že se bude jednat o velký příběh, zajímavý příběh, který vám vyrazí dech, příběh kde se postava představuje v tom nejlepším. Není tomu tak. Tvůrci sice vzali Beasta, ale je na něm vidět, že nevěděli, co z postavou, a tak použili oblíbený motiv monstra uvnitř člověku, které se projeví navenek, a to navíc s tím, že se v té době konečně uvolnily cenzorské kodexy a tvůrci mohli dát do komiksu i postavu hororovou. Beast tedy vypadá jako vlkodlak. Navíc je i šedý. Ano, jeho další změny jsou dány mutací, ale nejsmutnější na tom je, že jeho změna ve zvíře, v onoho vlkodlaka, mutací dána není, ale prostě je zapříčiněna dalším roztokem, který si pro sebe hrdina sám vytvořil. Osobně si myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby k něčemu takovému nedošlo a Beast se prostě změnil samovolně, aby víc mohl trpět svou mutací. Jenže na tohle tvůrci neměli, raději jeli v zajetých kolejích a já moc nechápu, že se z postavy podařilo vykřesat něco nového a udělat z ní to, čím je dnes.

Jako kdyby měl Beast současnosti daleko ke svým kořenům. Jako kdyby se musel hodně změnit, aby z něj skutečně byla zajímavá postava. Ale je to mutant, kdo ví, jaká je jeho mutace, a tak se všechny změny dají odůvodnit. Postava se dlouho hledala a hledá se vlastně i v příběhu v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast". A za mě se zde prostě nenašla. Pro mě je to jen další Hulk, který navíc skutečně mluví v jednodušších větách, když se proměnil do své zvířecí podoby. Postava tím naprosto ztratila na zajímavosti, o to více, kdy v poslední kapitole v knize (sešit "Incredible Hulk 161") dokonce bojuje s Hulkem, který je oslaben natolik, aby se postavy sobě navzájem vyrovnaly. Ten souboj je sám o sobě nuda a navíc končí tak nějak divně. Jako kdyby tvůrci chtěli psát akce, pak jim došlo, že akce jim moc nejde, a snažili se do toho dát emoce, což nakonec taky nevyšlo.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast" je pro mě dalším zklamáním v sérii. Pokud máte rádi Beasta, raději si s ním přečtěte nějakou týmovku, protože v týmu funguje mnohem lépe. A pokud to bude možné, tak raději něco novějšího, co bylo napsáno po roce 2000, protože až pak mi přijde, že Beast dostal podobu, která mu sedí a objevuje se v příbězích, které se skutečně dají číst a není to jen další tuctovka, kterou Marvel očividně produkoval ve velkém, která sice možná adaptovala trendy tehdejší doby, ale nebyla schopná přežít až do současnosti jako něco zajímavého, co čtenáři přinese hezký zážitek. Pokud knihu dostanete, je skoro lepší ji zařadit mezi ostatní svazky "Nejmocnějších hrdinů Marvelu", protože dějově je to ztráta času. Tohle není dobře napsané, naopak, je to hodně špatné a směřuje to někam, kam ani nechcete dojít. Ani kresba vás nevytrhne.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"

Žádné komentáře:

Okomentovat