2017-11-08

#1563: Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues - 90 %


Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues (Scalped: Rez Blues)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 35 až 42 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2011. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra, Danijel Zezelj a Davide Furnó

Je skoro až s podivem, že Jason Aaron je prostě tak dobrý, že i když pořádně zvolní tempo a téměř se vykašle na hlavní linii, stejně vás dovede dostat tím, co vám prezentuje. To je přesně případ knih "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues". U prvního příběhu si budete říkat, jak to sakra souvisí s hlavní dějovou linií, ale po dočtení této první kapitoly vám to bude jedno, protože právě tahle jednohubka je sama o sobě tak dobrá, že se vás dokáže dotknout tak, jak to umí jen dobré povídky. A těch obsahuje kniha "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues" více než jen jednu úvodní. Právě ta úvodní mě ale dokázala skvěle naladit na další příběhy, především pak proto, že ukazuje život v rezervaci v celém jeho hnusu, ale i kráse. Člověk žije proto, aby žil, a žije tak, jak je spokojený, i když je to sakra těžké. Tohle je dobré poselství.

Tempo knihy "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues" je pomalejší, ale vlastně to vůbec nevadí, protože i když se dostává na vedlejší postavy, je to v příbězích, které jsou skvěle napsané. Hned ten druhý, který se točí kolem Šunky, hodně nebezpečného zabijáka, má silný společenský podtext, kde Aaron ukazuje, jak je schopen skvěle akcentovat problematiku, o které by jiní třeba nemluvili. Postavení homosexuálů je zde podáno ve velmi dobrém, akčním revenge příběhu, který má lehce nečekaný konec. Z poklidného začátku se tak vyvinulo něco, co vám v hlavě bude ještě chvíli rezonovat. A to za sebou máme teprve tři sešity, které ani nekreslil klasický kreslíř série R. M. Guéra, ale podělili se o ně Danijel Zezelj a Davide Furnó. Ani u jednoho nebudete mít pocit, že by narušil "Skalpy" nějak nepatřičně.

R. M. Guéra se k sérii vrací příběhy "Rodinná tradice" a "Nechtěné". Oba dva už více odkazují na hlavní příběh, ale přece jen to není v tom tempu, jak jste byli zvyklí například v knize "Skalpy 6: Hlodání". Osobně mi to vůbec nevadí, a to hlavně proto, že mi kniha "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues" přijde emotivnější, má na čtenáře o něco hlubší dopad. Uvědomíte si, jak skvěle jsou některé postavy napsané. Že smažka není jen smažka, ale je to člověk, že násilník není jen násilník, ale je to muž, který hledá svou cestu, a takových je víc. Každá postava zde má hloubku a žádná z nich nešustí papírem. Jasně, k některým je docela těžké se dostat, ale nakonec si uvědomíte, že každá je lidská, i když třeba tím, že je nelidská. Rudá Vrána mi tu přišel takový nejvíce plochý, ale i on zde má scénu, kde ukazuje, že je člověkem s lidskými vlastnostmi, ne jen temnou eminencí, která je nevypočitatelná ve své krutosti.

Kniha "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues" je zpomalením tempa, ale myslím si, že je to zpomalení, které rozhodně sérii nijak neublížilo, protože díky tomu mohl Jason Aaron ukázat, že má v kapse i menší, ale o nic méně skvělé příběhy, jejichž čtení vás dovede naplnit různými, ať už příjemnými nebo nepříjemnými pocity. Ale tohle by mělo dobré umělecké dílo dělat. A myslím, že budete alespoň trochu přemýšlet o životě, o to, jaké jsou lidské hodnoty. Anebo ne, ale budete si alespoň užívat čtení něčeho, co je velmi specifické ve své temnotě, kterou ale přece jen sem tam prostupuje paprsek naděje. "Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues" ukazují, že i v krutém světě jsou lidé, kteří dovedou milovat a kteří mohou být hodní a pomáhají. Na thriller z indiánské rezervace to není špatné, co?

Žádné komentáře:

Okomentovat