2017-11-06

#1561: Gantz 17 - 65 %


Gantz 17 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 191 až 202 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Série "Gantz" se nám dál posouvá svým velmi specifickým tempem, a jsem si jistý, že pokud jste se dostali už tak daleko, kousnete asi další díly celkem normálně. Nebude vás zarážet, že se během celé knihy zase tolik nestane, nebude vás zarážet, že některé postavy se objeví jen proto, aby záhy zmizely. Hiroja Oku má celkem velkou úmrtnost a je to dáno tím, že je "Gantz" komiksem násilným, což je popravdě jen dobře. Já jsem za to rád, protože tohle je pořád něco, co drží "Gantz" nad vodou díky tomu dovede být strhující. A také proto, že Hiroja Oku má skvělou fantazii a dovede vymýšlet stále více a více monster, kdy některá jsou celkem pěkně šílená. To platí i o knize "Gantz 17", kde se objevují nová, která jsou designově skutečně zajímavá.

Další pořádná řežba je za námi a "Gantz 17" přináší novou, další návrat na bojové pole, kde už je Kurona v podstatě jako hrdina, který má jeden jediný cíl. Chce vrátit zpět dívku, která ho měla ráda a kterou on nechal umřít. V podstatě. Proto jde teď do každého souboje s pořádnou vervou, je skoro jedno, kdo proti němu jde, on se s ním utká naplno a většinou vychází vítězně. Ale jak na tomu budou ostatní? Co třeba Reika, která je tu za největší kočku. Bude i ona dost dobrá, aby všechny porazila? Protože tentokrát je nepřátel skutečně velké množství. Problém ale není jen v tom, že tu jsou nějací mimozemšťané. Problém je i v tom, že se v soubojích objevuje někdo naprosto nový. Jak se vypořádají s ním?

Skoro by se zdálo, že se nám "Gantz" začíná pěkně zamotávat, ale já si nemohu pomoct, mám pocit, že Hiroja Oku akorát přidává pořád další a další prvky, drží hlavní postavu naživu jen proto, že je to hlavní postava, ale celkové směřování série není jasné. Na začátku bych si myslel, že je to postupné odhalování tajemství okolo Gantzu a všech těch soubojů, ale teď už si tím tak jistý nejsem. Před sebou pravda máme ještě hodně knih, kde to může Hiroja všechno rozetnout, vždyť ještě nejsme ani v půlce celé série, ale nejsem si už vůbec jistý, že tohle Hiroja Oku zvládne. Ale podle jeho vlastních slov, on má jasnou představu o tom, jak série skončí, a tak doufám, že se v tomhle moc nespletl a že ten konec s 37. knihou bude stát za to. A také doufám, že se až k té 37. knize dostaneme.

Díl "Gantz 17" v rámci série nijak zásadně nevyniká. Nemůže se Hirujovi vzít, že by se nesnažil, on je pořád akční a jeho souboje jsou dobré, a stejně tak zůstává i ona teenagerská nadšenost pro nějaké čuňačinky a blbé vtipy, ale nemůžu si pomoct, už to nedokáže tu sérii tak dobře táhnout. Některé nápady vás naštěstí pořád dovedou dostat, jako třeba sex, který zde je, ten má skutečně pořádně úchylný zvrat a já musím uznat, že se mi hodně líbilo, jak bizarně to může skončit. Navíc je to parádně nakreslené. Tohle je něco, co vás vytrhne ze standardu, kterým je série vedena. Je to chvilkové vytrhnutí. A pak jste najednou na konci a zase si říkáte, že se toho stalo tak málo... Škoda, pořád doufám, že se sérii podaří vylétnout do jiných výšin.

Komiks "Gantz 17zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"
"Gantz 15"
"Gantz 16"

Žádné komentáře:

Okomentovat