2017-09-22

#1530: Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow - 70 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow (Black Widow)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla "Tales of Suspense 52", "The Amazing Spider-Man 86" a jako čísla 1 až 6 minisérie "Black Widow" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, N. Korok a Richard K. Morgan
Kresba: Don Heck, John Romita Sr., Jim Mooney, Bill Sienkiewicz a Goran Parlov

Že bych si z komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow" sednul na zadek, se říct nedá, ale rozhodně se jedná o komiks, který je dobrý. Tedy jedna jeho část je velmi dobrá, ty ostatní jsou fajn spíše z historického hlediska, kdy vidíte, jak vypadala Black Widow na svém začátku a jak se nakonec vyvinula a vypadá nyní, respektive v tom nejnovějším příběhu, který je v knize uveden. Kniha se skládá z celkem tří příběhů, kdy první dva jsou jen dva sešity, každý z jedné série, oba v podstatě uzavřené. Až poslední příběh je delší a tvoří tak hlavní část sbírky. Jedná se o příběh "Návrat domů". Ale k tomu až v následujících odstavcích. Nejprve první dva retro komiksy, které se vracejí k různým fázím Natašina života.

V sešitu, který byl vydán jako "Tales of Suspense 52", se Black Widow objevuje poprvé a je jiná, než jak ji známe dnes. Je to ruská femme fatale, na první pohled nebezpečná žena, která je doprovázená směšným Borisem, a jejich cílem je v Americe sabotovat Tonyho Starka a hlavně se dostat k osobě, která si jako superhrdina říká Crimson Dynamo a původně byl ruským záporákem, ale snaha Tonyho Starka ho přiměla, aby se stal věrný Americe. Mimochodem pod oblekem Crimson Dynama se skrývá vědec Anton Vanko, který je známý i z Iron Manových filmů, i když zde měl roli malou, zásadnější postavení měl Ivan Vanko. Právě pro Antona Vanka je příběh v "Tales of Suspense 52" důležitý, ale bohužel se nejedná o skvost. To se dá říct i o komiksu "The Amazing Spider-Man 86", který následuje.

I když je komiks "The Amazing Spider-Man 86" ze série o Spider-Manovi, má zde Black Widow minimálně stejně prostoru jako samotný Spider-Man, který si hlavně stěžuje na to, že je mu na nic. Vede to k tomu, že má docela dost monologů o tom, jak jde jeho život do kopru, což je sice fajn z hlediska psychologického, ale Stan Lee to podává svým klasicky ubíjejícím stylem, který neohromí. Ale nevadí, protože to nejlepší na vás teprve čeká. Šestidílný příběh "Návrat domů" napsal Richard K. Morgan, ale především jej ilustroval Bill Sienkiewicz, kterého můžete velmi dobře znát z nedávno vydaného komiksu "Elektra: Atentát". Bill rozhodně není klasický ilustrátor mainstreamového komiksu, ale o to je jeho kresba zajímavější, o to odlišnější zážitek s ním budete mít. A to i přesto, že děj je čistě žánrový.

Jedná se o špionážně detektivní žánr, kdy Black Widow jde po lidech, kteří zabíjejí ženy, jež ona zná, po lidech, kteří by ji mohli přivést zpět k její minulosti a ukázat, že možná není všechno tak, jak si pamatuje. V tomhle ohledu je kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow" důležitá, protože nám ukazuje příběh, kde je Black Widow do jisté míry nově definována, kde dostává nové povědomí o tom, kým vlastně je a jaké jsou její vzpomínky, zda jsou pravdivé, anebo je všechno jinak. V tomhle ohledu je příběh dobrý, a tak dovede i příjemně překvapit. Navíc se zde netlačí na pilu a nejsou zde superhrdinové za každou cenu. Pokud máte rádi akci a špionážní žánr, nejspíš vám kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow" sedne. Ale myslím, že i ostatní si v něm mohou něco najít. Je to povedená jízda.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"

Žádné komentáře:

Okomentovat