2021-03-31

#DP150: Scratch Wars: Návštěvníci z Overcorneru

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Notre Game 

Kresba: Dan Černý 


Po “Scratch Wars: Legenda Overcorneru” se fanoušci hry Scratch Wars dočkali dalšího komiksu Ten se liší hned v několika směrech. Prvně, na rozdíl od první knížky, která vyšla fyzicky, je komiks “Scratch Wars: Návštěvníci z Overcorneru” dostupný pouze jako e-kniha, což může kdekoho zamrzet. Na druhou stranu, autoři to vykompenzovali hned několika věcmi. Příběh je mnohem delší, přičemž v závěru se dočkáme několika bonusů, včetně speciálního QR kódu, díky němuž můžete po úspěšném naskenování získat hrdinku BO-Ženu (neboli Ženu z kmene BO), trvalé postavy, kterou následně můžete plně využít v mobilní aplikaci (lze ji zdarma stáhnout na Google Play). To někteří z vás mohou opravdu ocenit. A abych nezapomněl, menší změnou prošel i scénář. Michal Opitz se totiž na druhé knize již nepodílel. Těžko říct, kdo jej nahradil, poněvadž u kolonky “Scénář” je uvedeno vydavatelství Notre Game, jež komiks vydalo. Není mi úplně jasné, jestli se na příběhu podílelo více lidí, anebo zda to bylo úplně jinak. Kdo ví? Každopádně, dle mého názoru měl nemalý podíl na ději také Dan Černý, který i nadále zůstává na pozici kreslíře. K tomu ovšem později. 


“Scratch Wars: Návštěvníci z Overcorneru” kupodivu nezačíná tam, kde minulá část skončila. I když… Ono je to trochu složitější. Nacházíme se ve Vampirii, temné, nervy drásající a příšerami prošpikované říši, která byla čtenářům nastíněna již na konci předchozího komiksu. Nicméně, v hlavní roli tentokrát nemáme Báru a jejího přítele Ondru, nýbrž ptačí záporáky, sloužící ve jménu jejich mocného pána. Kromě nich však v ději figurují také dva zcela noví lidští hrdinové z Middlemystu, kteří jsou vskutku nerozlučnou dvojkou, a kteří se mimo jiné budou muset proti ptačím protivníkům postavit. Nutno podotknout, že souboj to tak úplně jednoduchý nebude. A jak se brzy ukáže, v ohrožení nebude jenom svět Overcorneru, ale také svět lidí. 


Nemohu si odpustit srovnání s předchozí knihou. Tu sice nepovažuji za převrat na české komiksové scéně, ale myslím si, že šlo o zábavnou nadprůměrnou jednohubku, jež dokázala svým originálním světem a hravou stylizací zaujmout. Druhý díl se snaží být mnohem rozsáhlejší a výpravnější než jeho předchůdce, čemuž hlavně napomáhá délka. Z komiksu o cca padesáti stránkách jsme se přehoupli na osmdesát osm stran, což tvůrcům umožňuje lépe rozvinout charaktery hrdinů i záporáků a jednotlivé dějové linky lépe rozvést, což je na výsledku patrné. Bohužel, celková délka je v tomto případě dvousečná zbraň. Občas totiž tvůrci příběh zbytečně protahují, popřípadě do něj vkládají scény, jež by se daly buď přepsat, anebo úplně vypustit. Třeba sekvence, kdy postavy jedou v tramvaji, by rozhodně šla přepracovat. Úvod mi například přišel strašně rozvleklý a chvíli trvalo, než se začala zápletka posouvat kupředu. Chápu, pravděpodobně šlo o jakési budování světa a nastínění důležitých událostí, ale kdyby se několik panelů vyřadilo, ničemu by to neuškodilo. A co bych osobně ještě zkritizoval, jsou postavy, které mi přišly ještě horší než v prvním díle. 


Co však musím pochválit, je snaha pracovat s originálními nápady. Líbí se mi například propojení reálného a fiktivního světa (až budete číst, tak pochopíte, na co narážím), hravé zakomponování hrdinských kartiček a mnoho dalších prvků ozvláštňujících příběh. S tím ruku v ruce jde stylizace, jež je opět úchvatná. Dan Černý si s jednotlivými panely dává záležet a vyhrává si s nimi, jak to jenom jde. Pokud jste dostatečně pozorní, můžete si všimnout pár designových perliček. Třeba že dva hrdinové z Middlemystu vypadají jako Mario a Luigi. Samozřejmě, v knize je podobných detailů mnohem více. Nechybí ani humor, který je o něco lepší než v předchozím komiksu. Některé humorné scény jsou dokonce tak zapamatovatelné, že mi utkvěly v hlavě.


Komiks “Scratch Wars: Návštěvníci z Overcorneru” je slušným následovníkem prvního dílu. V lecčems lepší a v lecčems horší. Pokud se ptáte, která kniha je dle mého názoru lepší, řekl bych asi první, ačkoliv se mnou bude valná většina fanoušků nesouhlasit. Nicméně, nemění to nic na tom, že recenzovaný kousek je slušným pokračováním, které má stále co nabídnout. 

1 komentář: