2017-01-09

#1346: Elektra: Atentát - 100 %

Elektra: Atentát (Elektra: Assassin)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 8 minisérie "Elektra: Assassin" v letech 1986 a 1987. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 889 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Frank Miller
Kresba: Bill Sienkiewicz

Jsou komiksy, které vás dovedou uhranout svou kresbou, a díky ní pak prožijete zajímavý zážitek. Pak jsou komiksy, které vás dostanou svým scénářem, kdy se jedná o naprosto jedinečný příběh, jenž hltáte doslova s každý slovem, které se v bublině objeví. Následují komiksy, kde si kresba souzní s příběhem a vytváří se tak něco jedinečného, plně propojeného. A pak je zde "Elektra: Atentát". Na jednu stranu by se mohlo zdát, že spadá do poslední, třetí kategorie, kdy kresba souzní s příběhem, ale tady to není tak jednoduché. Na knize musíte obdivovat, že šílenství, které se vám na první pohled otevírá, skutečně byli schopni vytvořit dva lidé. Že byli schopni si tak porozumět, aby komiks dotáhli do zdárného konce.

Když knihu dočtete a trochu se zamyslíte nad scénářem, on vlastně není až tak komplikovaný. Neříkám, že je vyloženě přímočarý, to zase ne, ale dal by se celkem snadno shrnout do několika vět. Elektra je vražedkyně, která byla najata na odstranění jednoho jihoamerického prezidenta fiktivní země. Ve svém šílenství ale zjistila, že nebezpečí jde mnohem dál, a tak je potřeba očistit Ameriku i od dalšího zvěrstva, kterému ona říká Bestie. K tomu, aby se jí to povedlo, je schopna využít všechny schopnosti, které má, a to včetně schopností, které se podobají téměř magii. Díky tomu má na své straně i lidi, kteří by na její straně normálně být nechtěli.

Elektra tak v podstatě vede svou vlastní křížovou výpravu, která má ale velká následky. Ten název, myslím "Atentát", sedí dokonale, i když možná po prvním sešitě, nebo ještě po prvních dvou sešitech, nebudete tušit, o co vlastně jde. A v tom je jedinečnost tohoto příběhu. Frank Miller napsal scénář, který je dobrý, má zajímavý vývoj a možná i trochu nečekané finále. Ale díky tomu, jak s jeho scénářem souzněl Bill Sienkiewicz, vzniklo něco naprosto jedinečného. Musíte si ale zvyknout na kresbu. Musíte si zvyknout i na to, jak je scénář psaný. Frank Miller používá hodně holé věty, jen slova, nedokončené výpovědi. Vzniká tak schizofrenní dílo, díky němuž se ale dovedete dostat do hlavy jednotlivým postavám. Hlavně Elektře.

Styl psaní vás může zaskočit. Budete mít pocit, že nechápete, co se děje. Ale tohle je dějový komiks. Druhou ranou je kresba, která je přece jen o dost jiná, než na jakou jste zvyklí z mainstreamu. I kresba zde však vypráví a vypráví, co má. Svým stylem ještě všechno umocňuje. Děj se vám kroutí pod rukama a vy se v tom šílenství, ale naprosto záměrném a smysluplném šílenství, musíte zorientovat. Pokud se vám to ovšem podaří, získáváte naprosto jedinečný zážitek, který se prostě neopakuje. Ano, "Elektra: Atentát" není snadné čtení. Je to náročné čtení, třeba mě ze začátku vadilo, jak málo tam Elektra vlastně je a že není tak sexy, jak jsem doufal, ale nakonec mě komiks pohltil a já jsem si jeho jedinečnost naplno užíval.

"Elektra: Atentát" je prostě unikátní komiks, který si - pokud jste fanoušci komiksu a chcete ho objevovat - budete chtít pořídit. Tady opět uvidíte, že komiks má strašně široké hranice a že jsou autoři, kteří je ještě rozšiřují a ukazují, kam až je možné zajít. Ne jen v experimentování, ale jednoduše v tom, aby se vytvořil komiks, který je skvělý. Tohle není dílo jen Frank Millera. Tohle není ani dílo jen Billa Sienkiewicze. Tohle je dílo podivného tvora Millera/Sienkiewicze, který vznikl jako siamské dvojče, aby se po ukončení spolupráce zase rozdělil, ale zanechal po sobě na první pohled něco bizarního, ale přitom neskutečného. Nezbývá než poděkovat nakladatelství Crew, které knihu "Elektra: Atentát" vydalo, ale hlavně že si s ní dalo práci, protože na lettering místy budete jen zírat s otevřenou pusou. Nemluvě o tom, že celkově je vydání velmi kvalitní.

Komiks "Elektra: Atentát" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

1 komentář:

  1. Po přečtení této recenze jsem zakoupil české vydání.

    OdpovědětVymazat