2018-03-03

#DP69: Ultimátní komiksový komplet 148: Time Runs Out, Part Three - 40%


Vydalo Hachette Fasciolli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) jako 148. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 42 až 44 páté řady série Avengers a jako čísla 31 až 33 třetí řady série New Avengers v nakladatelství Marvel.  Ve Velké Británii původně vyšlo v červenci 2017

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Kev Walker, Mike Deodato, Stefano Caselli, Mike Mayhew

Autorem recenze je Daniel Palička.

Máme tady zakončení velkolepého příběhu od Jonathana Hickmana, který v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet" vyšel rovnou ve třech knihách. Ta první byla celkem povedený nadprůměrný úvod pro zbytek děje a ta druhá byla výborné dílo. Tudíž jsem doufal, že "Ultimátní komiksový komplet 148: Time Runs Out, Part Three" bude fungovat jako skvělé zakončení této velkolepé události, která byla vyprávěna prostřednictvím dvou sérií - "Avengers" a "New Avengers". Bohužel, třetí část není moc zdařilá. Že by scénárista nedokázal z nějakého záhadného důvodu napsat efektivní konec jednoho dlouhého děje? Toť otázka, na níž už se nedozvíme odpověď. Každopádně, proč mi přijde poslední část komiksu "Time Runs Out" celkem slabá po stránce kvality? Pojďme si na to odpovědět.

Čím jiným začít než příběhem. Ohledně něj bych tentokrát moc podrobných informací neříkal, spíš bych něco málo uvedl k tomu, jak se mi líbil. Určitě všichni víte, co jsem psal v rámci recenzí na komiksy "Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One" a "Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two", pokud ne, ihned vám to připomenu. Obě dvě knihy měly zajímavě promyšlený příběh, šlo vidět, že Hickman se nebojí do celého příběhu narvat co nejvíce aktuálních událostí marvelovského světa, které ovlivnily různé superhrdiny. To vše jste tam také měli se zajímavými nápady, z nichž za zmínku nejvíce stojí obrovské množství různorodých týmu Avengers. Měli jsme tady New Avengers s mladšími jedinci mezi superhrdiny, Multiversal Avengers, kterým velel Hyperion s Thorem bez svého mocného kladiva Mjolnir, a tým Avengers, který byl vytvořen organizací S.H.I.E.L.D. Do toho všeho také vstupovala zločinecká skupina Cabal, do níž nově přibyl Namor, který odešel ze skupiny Illuminati, ve které byli ti nejinteligentnější hrdinové na planetě Zemi. Všechno to jsou hodně zajímavé nápady, které do příběhu krásně zapadají. Zároveň však Hickman měl problémy s tempem, komunikačními pasážemi a interakcemi mezi jednotlivými postavami. To platilo zejména u první části, ta druhá už na tom byla lépe, tudíž neměla tolik problémů. No a část třetí? Ta víceméně má všechny již zmiňované chyby, akorát jsou ještě horší. Interakce vás tím pádem nebudou zajímat, tempo není plynulé, do toho všeho zde taktéž jsou nezajímavé komunikační pasáže. Ani ten příběh není natolik zajímavý, aby vás dokázal vtáhnout ke čtení.

Tím bychom měli za sebou celkem slabý příběh s několika negativy souvisejícím s ním. Co postavy? Dokážou nás zaujmout? Ne! To, co si Jonathan dlouhodobě budoval, když psal obě avengerovské série, tady totálně pokazí. Mnohé postavy zde mají v podstatě nulový prostor, jiné se pouze mihnou na pár stránkách, zatímco další sice prostor dostanou, ale ve výsledku vás nedokážou moc zaujmout, což rozhodně není pozitivní. Kvůli tomu na vás tím pádem vůbec nezapůsobí kolosální bitva v "Avengers 44", ve které jde hrozně moc o emocionální stránku mezi dvěma postavami. Tohle měl být jeden z největších momentů samotné třetí části, místo toho z něj je pouze klasicky vypadající bitva mezi náhodnou dvojicí hrdinů, do níž jsou nahozeny efektivní hlášky. Když už jsme u toho, tak vůbec tady nehledejte epický moment či pasáž, jež by vás dokázala příjemně překvapit. Toto veledílo nic takového nemá. Tím bychom přešli ke kresbě, jedné z mála pozitivních věcí na tomto "excelentním mistrovském dílu amerických komiksů". 

Třetí část má paradoxně ze všech tří částí nejméně kreslířů. Vystřídali se dohromady čtyři různí kreslíři, u nichž jde vidět jedna věc. Všichni čtyři se při své práci lepší a mnohdy se taktéž snaží měnit svůj unikátní osobitý umělecký styl. To jde vidět zejména u Mikea Deodata. Ten mě totiž z celé čtyřky překvapil nejvíce, protože při čtení jsem měl pocit, že takové panely nemohl kreslit on. Nakreslené postavy překvapivě vypadají jako nakreslené postavy, ne jako počítačem vytvořené 3D modely a dokonce i jednotlivé panely jsou vybarveny jinak, než jsme u tohoto kreslíře zvyklí. Deodato většinou při svých komiksech sázel na efektivní barvy, díky nimž mohl dokonale vykreslit temnou atmosféru, zároveň však dokázal nakreslit neuvěřitelné panely s výbornými akčními sekvencemi. Tentokrát tady sice dokážete najít akční pasáže, ale jsou více temné, což je jenom dobře. Při vykreslení temných stínů během akce vynikají různé speciální detaily, kvůli čemuž atmosféra působí pěkně na všech různorodých panelech. Mike Deodato tedy u mě tedy má další palec nahoru. Pomalu si začínám myslet, že on patří mezi jedny z nejlepších komiksových kreslířů. Pak tady je ten zbytek, u něhož se nebudu moc zdržovat. Stefano Caselli překvapivě dokázal skvěle nakreslit jednotlivé hrdiny, Kev Walker s jeho ještě výraznějšími barvičkami nekreslil vůbec špatně. Mike Mayhew mě nijak nezaujal, jeho styl mi moc neseděl. 

Co říci na samotný závěr? "Ultimátní komiksový komplet 148: Time Runs Out, Part Three" je prozatím jeden z nejhorších komiksových zážitků, který jsem prožil v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet". Tento komiks se dost dobře srovnává s knihou "Ultimátní komiksový komplet 74: Samotný strach, část první", jelikož obě dvě jsou šíleně špatné. Zas na druhou stranu, recenzovanou knihu aspoň zachraňuje lepší kresba, která knihu "Ultimátní komiksový komplet 74: Samotný strach, část první" v klidu překoná. Pokud jste šílenci a chcete při čtení trpět, zkuste si jednu z již zmíněných knih pořídit, při nejlepším aspoň za co nejnižší cenu. Osobně doufám, že Hickmanovy "Secret Wars", které mají vyjít rovnou ve dvou svazcích, budou za něco stát. Nechci totiž zase číst něco, co mě nebude bavit.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"
"Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse"
"Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted"
"Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars"
"Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two"

Žádné komentáře:

Okomentovat