2018-01-06

#DP51: Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2) - 85%


Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)
Vydalo Hachette Fasciolli jako 140. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 4 až 8 série "Original Sin", čísla 4 až 5 série "Original Sins" a jako "Original Sin: Annual 1" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v dubnu 2017.

Scénář: Různí 
Kresba: Různí

Autorem recenze je Daniel Palička.

Tak nám skončila událost "Original Sin" a co na to říci? Já jsem spokojený. Jak jsem již zmiňoval v jedné z mých předchozích recenzí na komiksy ze třetí série "Ultimátní komiksový komplet", nechtěl jsem, aby vše bylo pokaženo podobně jako u knihy "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two" od Jonathana Hickmana. Jistě, první část Hickmanova velkolepého útoku Thanose na Zemi sice byla výborná, jenže pak přišel zbytek po stránce kvality připomínající dílo, jež se sice tváří jako něco vysoce převratného, ale veskrze z něho vyjde průměrná záležitost bez větších následků. Kvůli tomu si u mě vysloužila kniha "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two" průměrné hodnocení. Každopádně, nyní by bylo dobré si něco málo říci o tom, proč byl komiks "Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)" tak výborný.

Hrdinové stále řeší, kdo zabil Pozorovatele - jednu z nejtajemnějších kosmických bytostí - a k tomu se bude muset najít odpověď na otázku, jakým způsobem do celého případu zapadají oční bulvy, které patřily této mocné bytosti. Co vás ihned může zaujmout je jiný styl vyprávění. Děj najednou méně sází na práci s detektivní atmosférou a snaží se být akčnější. Kvůli tomu má kreslíř (konkrétně Mike Deodato) šanci nakreslit zajímavě vypadající pasáže, při kterých můžete vidět mnoho hrdinů bojujících proti hordám nepřátel. Kromě toho zde taktéž najdete zajímavě vymyšlené panely. Zmínit například mohu stránky, při kterých je využíváno vícero komiksových oken k tomu, aby následně byl vytvořen jednotný obraz. Kresbu nezmiňuji jenom tak, jelikož Deodato si opravdu zaslouží pochvalu za svou práci. Boje kreslí pěkně, obří panely od něho vypadají jako z vysoce kvalitního filmu a jednotlivé charaktery hrdinů připomínají drsné bojovníky. Ihned musím přejít ke scénáři, za kterým stojí Jason Aaron. Díky němu totiž fungují postavy. Ano, postav je zde mnoho a až na jednu výjimku v podobě Rocket Raccoona ze Strážců galaxie zde mají jednotliví hrdinové velký prostor. Navíc, když zde máte nečekaný zvrat, dokáže vás překvapit. Ano, předem vás upozorňuji, že při čtení dojde k obrovskému množství událostí, tudíž se máte na co těšit.

Přesuňme se na "Original Sin: Annual 1". Ten se odehrává v minulosti a vidíme v něm osud jednoho velice důležitého hrdiny, jenž hodně ovlivnil Nicka Furyho jakožto bojovníka za spravedlnost. Tento příběh mě zas tak nezaujal. Scénář není nijak převratný. Sice je "Annual 1" delší jak normální americký sešit s přibližně 20 stránkami, ale celou dobu zde sledujete nezajímavé věci. Jistě, uvidíte zde sice Nicka Furyho s oběma očima spolupracujícího s Howardem Starkem, ale nemá zde tak moc velkou roli. Místo toho sledujeme méně zajímavou osobnost, která sice hraje důležitou roli v hlavní sérii "Original Sin", jenže jako postava vám přijde nezajímavá. Ani kresba Enise Cisica nebyla moc povedená. Když zde máte klidné části, při nichž si hrdinové povídají mezi sebou, jakžtakž se dají, ale jestliže dojde na akci, mnohdy si říkáte, jestli by takovým způsobem někdo bojoval v reálném životě. Aspoň konec mě celkem překvapil, protože v něm došlo k velice nečekanému zvratu. O něm vám ale bohužel nemohu nic říct, jelikož nechci prozrazovat děj. Ve výsledku tedy "Annualu 1" dávám palec dolů.

Na závěr přejděme na "Original Sins" - krátké povídky. Kromě jedné povídky byly zdařilé. Pojďme si je tedy postupně rozebrat. Začnu negativním, abychom mohli skončit pozitivně. Nejhorší povídkou byl "Captain America" kvůli vysoce hloupému scénáři a stylu kresby připomínající styl malého dítěte (dá-li se to tak říci, "Captain America" by mohl být po stránce kresby zařazen někde k "Lockjawovi", jelikož ten taktéž nebyl moc dobře nakreslený). U "Young Avengers" sice došlo k mírnému zlepšení, ale stále bych je zařadil někde k průměru. Navíc, nesmíme zapomenout na kresbu silně připomínající našeho Petra Kopla. Nyní už můžeme zmínit jen to pozitivní. "Everybody Else" byl vtipný příběh, jenž si dělal legraci z tajemství různých hrdinů a záporáků. Chip Zdarsky prostě umí napsat vtipný příběh a taktéž dokáže udělat zajímavou kresbu. Pokud budete brát tuto povídku vážně, tak si ji neužijete, ale jakožto humorný celek vás rozhodně pobaví. Dále zde máte "Nicka Furyho" - po stránce děje dost zajímavý, skvěle zapadající k hlavní sérii "Original Sin". Jsou zde nějaké ty menší následky a styl kresby není špatný.

Nyní přichází ten nejdokonalejší krátký příběh z "Original Sins", je jím "Doctor Doom". Zápletka se spíše točí okolo normálního člověka než kolem jednoho z nejmocnějších záporáků. I přesto bych vám "Dooma" vřele doporučil, jelikož má zajímavý scénář Jamese Robinsona spolu s vynikající kresbou Alexe Maleeva. Jestliže by vznikla samostatná série kolem tohoto záporáka od dvojice Robinson a Maleev, rozhodně bych si ji chtěl přečíst. Sečteno podrženo, "Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)" mě velice potěšila. Jestliže hledáte event s následky, rozhodně si zkuste koupit obě dvě části této velkolepé události.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:

Žádné komentáře:

Okomentovat