2017-10-28

#DP21: Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher - 85 %

Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher
Vydalo Hachette Fasciolli jako 130. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Thor: God of Thunder" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v prosinci 2016.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: Esad Ribic

Autorem recenze je Daniel Palička.

Jason Aaron patří mezi jedny z neuznávanějších autorů komiksového průmyslu, u nás známý zejména kvůli velice oceňované sérii "Skalpy". Znát ho taktéž můžete díky příběhům od Marvelu, jež vyšly v knihách "Ultimátní komiksový komplet 76: X-Men - Schizma" a "Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine". Druhá zmiňovaná obsahovala kromě prvního komiksového zjevení Wolverina za dob 70. let také čtyři sešity třetí řady člena X-Menů Wolverina tvořící jednotný příběh "Hon na Mystique". Pro Marvel navíc vytvořil příběhy s tématikou Star Wars, mezi nimiž stoji za zmínku zejména šestidílný "Skywalker Strikes". Nyní si něco málo povíme o jeho vlastním ztvárnění Thora, asgardského boha hromu a syna Odina, vládce Asgardu. 

Hned ze začátku musím zmínit obrovský klad tohoto komiksu. Děj má podle mého zajímavý styl vyprávění, jelikož není zasazen do jedné časové linie. Během čtení získáme možnost navštívit minulost, přítomnost a budoucnost, přičemž vždy máme možnost poznat jednu verzi Thora Odinsona. Kromě klasické verze z přítomnosti zde tím pádem uvidíme také boha z Asgardu za jeho mladých let, kdy tehdy ještě nebyl hoden kladiva Mjolnir. Proto se musel spokojit se sekerou jménem Jarnbjorn. Následně zde máme pohled na Odinsonovo budoucí já žijící v době, kde bude muset pomocí kladiva Mjolnir a meče Odinsword bránit město Asgard do svého posledního vzdoru. Snadné to mít nebude, jelikož ze všech Asgarďanů zbyl syn Odina jako poslední přeživší. Žádnou pomoc tudíž nenajde. K tomu připočtěme jeho vyšší věk, díky němuž zrovna není v tom nejlepším fyzickém stavu. 

Všechny jednotlivé verze Thora spojuje jediné - souboj proti neznámému nepříteli. Během příběhu z mladších let se Thor vydá s vikingy do chladného místa, jehož jméno zní v současné době Island, kde poprvé potkává nepřítele, který si s asgardským bohem nebude jen tak lehce zahrávat. Bůh z přítomnosti zase na druhou stranu dostane misi, při které musí vyřešit případ, při němž jsou postupně na mnoha planetách zabíjeni různorodí bohové. Budoucnost bude víceméně čistě souboj s nekonečnými hordami nepřátel, kdy se rozhodne, zda posvátné město, za které Odinův syn bojuje, bude navždy zničeno. 

Nápad s vícero verzemi asgardského boha nebyl špatný, dodal příběhu na kvalitě. Scénář si tím pádem drží slušné tempo a styl vyprávění, kdy se během pár chvil přesouváte z jednoho období na druhé, vám moc vadit nebude, jelikož každé je odlišné. Zatímco minulost má celkem hororový námět, budoucnost na rozdíl od toho nabízí čistou akci, přičemž linka z přítomnosti díky nápadu s případem týkajícím se vraždění božstva byla nejlepší. Když už bylo nakousnuto vraždění, bylo by dobré si něco málo říci o brutalitě komiksu. Komiks "Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher" má odvahu ukázat krvavé sekvence, během nichž se usekávají končetiny, objevují se četné sečné rány nebo mrtvá těla, což podle mého není na škodu.

Ke konci bych se rychle zmínil o kresbě. Esad Ribic kreslí svým vlastním osobitým stylem. Ten se podle mého pro Thorův superhrdinský příběh hodí. Ne každému by se ale mohl Ribicův styl líbit i přes jeho jedinečnost. Barvy totiž nejsou příliš výrazné, některé obličeje jsou zvláštně nakreslené a ne všechno je vykresleno do nejlepších detailů. I přesto se nedá říci, že by se Esad nesnažil. On totiž kreslit umí. To dokazuje například díky mnoha rozsáhlým celostránkovým panelům, na kterých si dal opravdu záležet. 

Co říci závěrem? Komiks "Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher" je ten nejlepší "Thor", co nám projekt "Ultimátní komiksový komplet" nabídl. Jason Aaron nám ukazuje svůj talent k psaní už kvůli originálnímu nápadu s trojicí časových linií s více podobami boha hromu. Zamrzelo mě menší využití toho nejstaršího Odinsona bránící město Asgard do posledního dechu, protože budoucnost víceméně sloužila jenom jakožto ukázka hromadných bitev. Hlavní záporný charakter nebyl špatný. Velice mě zaujal pro již zmíněné pozitivním stránky, které by měl mít každý padouch ze superhrdinského díla. Kresba mi přišla zajímavá. Byla podle mě sice povedená, jenže nemusí zaujmout všechny. Závěrem tedy stačí říci pouze jednu věc. Jsem zvědavý na to, co skvělého Jason Aaron vymyslí příště, jelikož s tímto autorem se ve třetí řadě projektu "Ultimátní komiksový komplet" nesetkáváme naposledy.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"

Žádné komentáře:

Okomentovat