2017-12-16

#DP42: Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1) - 80%


Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)
Vydalo Hachette Fasciolli jako 137. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 0 až 3 série "Original Sin" a čísla 1 až 3 série "Original Sins" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v březnu 2017.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Autorem recenze je Daniel Palička.

"Mzdou hříchu je smrt."

Úryvek z bible tu nedávám jenom tak, jelikož hříchy mají v tomto komiksu opravdu velkou roli. Událost, o které se nyní budeme bavit, totiž odhalila obrovská tajemství mezi mnoha superhrdiny, které určitě všichni znáte. Recenzi rozdělím na tři částí. V první bychom si něco řekli o samotné sérii "Original Sin", prvně bych vyjádřil svůj názor na nulté číslo, pak bych si vzal na paškál zbytek. Ke konci si zhodnotíme tři sešity z vedlejší řady "Original Sins".

Začneme tedy číslem nula, jehož scénář napsal Mark Waid a nakreslil ho Jim Cheung. Děj se točí okolo mladého Sama Alexandra, jenž je známější jakožto kosmický hrdina Nova (pokud jste četli knihu "Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin", máte o něm základní informace). Ten si po bitvě se zločincem jménem Tomazooma připomínající prastarého mayského boha potká mocnou bytost nesoucí jméno Uatu Pozorovatel, jehož úkolem je sledovat různorodé události, do nichž nesmí jakýmkoliv způsobem zasáhnout. Prostřednictvím tohoto setkání se začnou dít události, díky kterým dostane Sam nové informace ohledně tohoto zvláštního člověka. Za sebe mohu říci, že nultý sešit mě nijak nepřekvapil. Nevím proč, ale scénář byl podle mého dosti průměrný. Ani Cheungova kresba nezachraňovala slabší kvalitu tohoto sešitu. 

Každopádně, zbylé tři sešity jsou na tom s kvalitou úplně jinak. Ty totiž psal velice uznávaný komiksový autor Jason Aaron, jehož znáte například pro jeho práci na sérii "Thor: God of Thunder" (první pětice čísel byla v knize "Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher") nebo jeho třem sešitům série "Black Panther". Ty tvořily jednotný příběh "Vidět Wakandu a zemřít", který se odehrával během události "Tajná invaze", při níž Skrullové hromadně zaútočili na planetu Zemi. Pokud jste si koupili knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther", mohli jste si tento příběh rozdělený do tří čísel přečíst spolu se starším příběhem, ve kterém poprvé vystupuje tento černošský superhrdina. Aaron se rozhodl udělat velice zajímavé rozhodnutí - vytvořit událost okolo jedné z nejtajemnějších postav Marvelu, Pozorovatele. Sám vstoupí do své vlastní základny na Měsíci, kde ho čeká nemilý osud. Menší skupina hrdinů (mezi nimiž jsou Iron Man, Black Widow, Captain America, Wolverine, Thor a Nick Fury) zjistí, že tento tvor byl zabit. Navíc, vrah mu z jeho vlastního obličeje vyrval obě oční bulvy. Kvůli tomu začíná hromadné vyšetřování, do něhož bude zapojeno několik různých hrdinů ve více skupinách. 

Každá bude mít za úkol vyhledat potřebné důkazy k tomu, aby všichni mohli zjistit, kdo mohl zavraždit někoho tak mocného. Největší skupina pod vedením Nicka Furyho vyšetřuje tuto záhadu na Zemi. Ta druhá v sestavě Winter Soldier, Moon Knight a Gamora se snaží hledat důkazy v různých částech vesmírného prostoru. Dále zde nechybí Black Panther, který musí hledat důkazy s Emmou Frost z X-Menů a Ant-Manem (Scottem Langem). Jako poslední zde pak je dvojice, o níž vám moc informací prozrazovat nebudu, jelikož nechci prozradit úplně všechno. 

Jak asi tušíte, scénář by měl být dobrý, když ho psal uznávaný Jason Aaron. Ano, opravdu se povedl. Jsou zde hodně zajímavé momenty, během nichž se budete hodně divit. Za celou dobu čtení si navíc budete říkat, co bude dál, jelikož komiks po stránce scénáře spíše připomíná detektivní thriller než superhrdinskou akci, což není špatné, já osobně jsem za experimentování s detektivním žánrem hodně rád. Když k tomu přihodíte kresbu (o tu se postaral Mike Deodato), tak dostanete pohled na mnoho zajímavých panelů s temnější atmosférou. Zde tedy dávám zasloužený palec nahoru. 

Závěr nám nabídne tři čísla série "Original Sins", kde máme možnost si přečíst kratší povídky od různých scénáristů a kreslířů zaměřující se na méně známé charaktery komiksového světa Marvelu. Za zmínku například stojí pěkně nakreslený "Deathlok", celkem povedený "Black Knight", úžasně nakreslený "Howard the Duck" s povedeným scénářem a velice zajímavý "Inhuman". Kromě povedených kousků zde pak ale máte slabší díla, mezi nimiž najdete "J. Jonah Jamesona", jehož děj byl absolutně na nic, "Lockjawa" připomínající po stránce kresby malby dítěte na kousek papíru a "Young Avengers" působící po stránce scénáře průměrným dojmem. Mimochodem, u "Young Avengers" bych zmínil kresbu, jelikož ta silně připomíná styl českého kreslíře Petra Kopla, čímž vůbec nechci říct, že bych proti jeho stylu něco měl. Pouze konstatuji, že styl Ramona Villalobose je dost podobný s tím Koplovým. 

Kniha "Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)" dle mého byla povedená. Máte zde sice slabší povídky s méně kvalitním nultým číslem "Original Sin", ale zbytek už je dosti kvalitní. Hlavní linie má dost zvratů a celkový styl vyprávění mi nevadil, přišel mi velice zajímavý. Některé krátké povídky mají něco málo do sebe, tudíž si je můžete užít. Takže podle mě si první část zaslouží vysoké hodnocení. Uvidíme, jak si povede část druhá. Jenom doufám, že to Aaron nepokazí podobně jako Jonathan Hickman s jeho zakončením události "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two".

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"

Žádné komentáře:

Okomentovat