2017-09-23

#DP09: Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World - 40 %


Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World
Vydalo Hachette Fasciolli jako 125. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 páté řady série "Avengers". Ve Velké Británii původně vyšlo v září 2016. 

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Jerome Opeña,  Adam Kubert

Autorem recenze je Daniel Palička.

Mnozí z vás se určitě diví, proč dávám modernímu kousku s Avengers tak slabé hodnocení. Z jednoho jednoduchého důvodu - podle mě tato kniha patří mezi to nejhorší, co nám mohl projekt "Ultimátní komiksový komplet" nabídnout s tímto týmem. Abyste pochopili, proč jsem vůči této knize tak negativní, zmíním zde důvody, čím mě zaujaly předchozí knihy specializující se na tuto skupinku hrdinů. 

Co mě na nich dokázalo nejvíce zaujmout byl fakt, že ukázaly výbornou akci spolu s pasážemi, ve kterých jsme mohli jednotlivé členy celé skupiny poznat. Kromě toho se povedlo prezentovat mnoho různorodých sestav, jež pro nás byly dost neznámé. Plus k tomu připočtěme, že mnohdy jednotlivé knížky ukázaly nám čtenářům osobní názor lidí na celkový tým. V tomto bodě excelovalo dílo "Ultimátní komiksový komplet 104: Avengers - Kree-skrullská válka", které mohu doporučit. 

Tím bych se dostal k poslední věci, která je na Avengers úžasná. I staré komiksy mě bavily. Ať už se jednalo o příběhy jako "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona", "Ultimátní komiksový komplet 119: Avengers - Korvacova sága" nebo "Ultimátní komiksový komplet 104: Avengers - Kree-skrullská válka", vždy mě dokázaly zaujmout. Když už ne celkově, tak minimálně aspoň pomocí skvělých momentů, mezi které se dá řadit výborné představení Visiona, které jste si mohli přečíst v rámci knihy "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona". Každopádně, nyní si řekněme, čím mě recenzovaný příběh zklamal. Upozorňuji, že budu muset něco málo prozradit z příběhové stránky tohoto "skvostu". 

Nejdříve si musíme říci něco málo o ději. Nejnovější skupina Avengers se vydává na misi, při které budou muset navštívit Mars. Zde se budou muset utkat s mimozemským stvořením jménem Ex Nihilo a jeho sestrou Abyss. To je víceméně vše, co se dá říci, jelikož příběh dle mého je dost obyčejný na to, že se jedná o moderní komiks. Víceméně bych u něj mohl vyzdvihnout samotného Ex Nihila - stvoření, které má své zajímavé charakterové vlastnosti. Zaujme vás nejenom svým intelektem, ale rovněž svým původem. Navíc, s Nihilem tu také máme dost zajímavou linii, ve které se řeší takzvaný "Nový Adam".

Toto byla aspoň jedna dobrá věc na příběhové stránce. Vše ostatní moc dobré není (mimochodem, nebudu ani komentovat kopírování zápletky, kterou jsme už měli možnost vidět díky knize "Ultimátní komiksový komplet 66: Secret Avengers - Mise na Mars"). Jenže to není vše. Linie na Marsu se řeší pouze v první polovině, tedy během tří sešitů. Pak se vracíme na Zemi, na které nastane, dá-li se to tak nazvat, invaze v různých koutech světa, které budou muset být zastaven. Ano, nic originálního. Druhá půlka na mě nezanechala kladný dojem. Autor vložit narvat velké množství nápadů, které ve výsledku působí hloupě a nijak vás nezaujmou. Představuje se nám velké množství postav (Hyperion, Smasher a jiní), jenže nijak zajímavě. Jejich charakteristické rysy nejsou nijak výrazně ozvláštněny. Proto vám bude připadat, že sledujete pouze nevýrazné figurky. 

Navíc, mnoho dějových linií je nedokončeno, jelikož kniha konči v tom nejvíce napínavém momentu. Hádáte správně - opět dostáváme neuzavřený příběh, což ještě více snižuje kvalitu samotného díla. Můžu zde najít něco pozitivního? Naštěstí ano. Prvně zmíním kresbu, o kterou se postarali dva kreslíři - Jerome Opeña (první polovina) a Adam Kubert (druhá polovina). Zde nemám moc co vytknout. Jako druhý plus bych zmínil povedenou linku s Captainem Amerikou a Iron Manem. Tito dva zde mají své konverzační sekvence, které opravdu fungují. Nejsou špatné a dost se mi líbily, jelikož byly hodně poutavé.

Jonathan Hickman stojící za scénářem díla "Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World" zahodil vše, co bylo na Avengers dobré do koše, přičemž nakonec vytvořil totálně hloupou a neoriginální zápletku s absolutně nezajímavými postavami. Nejvíce vás dokáže zaujat dvojice Cap + Iron Man, kteří jsou napsáni kvalitně. Navíc, linie s Ex Nihilem a "Novým Adamem" není tak špatná, jak se může zdát. Za pozitiva bych také mohl řadit kresbu, která vůbec není zlá. Jinak je to vše, co se dá vychválit na této hromadě hnoje, která neměla nikdy za historii tohoto týmu vzniknout.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"

4 komentáře:

  1. Neuzavřených příběhů bude asi hodně, tak nemá moc smysl to řešit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Podle mě to občas je důležité zmínit, protože někdy sice například nebudeš mít zakončení celé série, ale zároveň budeš mít pocit, že ta kniha funguje aspoň trochu uzavřeně. Kvůli tématu "uzavření a neuzavření" jsem napsal matematický odstavec ohledně třetí řady Ultimátního komiksového kompletu a knih z této řady. Tady ho máš:

      Nyní si udělejme takovou malou matematiku. V zahraničí zatím vyšlo 30. kniha a zatím dohromady máme ve třetí řadě 25 komiksových příběhů, z nichž 2 vyšly česky (Strážci Galaxie a Mýval Rocket). K tomu si musíme uvědomit jednu důležitou věc. Jestliže příběh vyšel ve dvou nebo třech částech, počítám všechny části jako jednu knihu (proto 25). Knihy můžeme rozdělit na dvě skupiny - uzavřené (ty buď mají kompletně uzavřený příběh nebo aspoň jednu dějovou část, která funguje jako jedna část jednotné komiksové série, neboli jednotného celku, a zároveň si neříkáš, že by ti něco v té jedné části chybělo) a neuzavřené (ty jsou opakem uzavřených).
      Ve výsledku nám to tedy vyjde tímto způsobem. Uzavřených příběhů je 18, zatímco těch neuzavřených je 7 (mezi ty se samozřejmě řadí tato kniha).

      Vymazat