2018-02-10

#DP63: Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars - 45%


Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars
Vydalo Hachette Fasciolli jako 145. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Deadpool's Secret Secret Wars" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červenci 2017.

Scénář: Cullen Bunn
Kresba: Matteo Lolli, Matteo Buffagni, Jacopo Camagni

Autorem recenze je Daniel Palička.

Cullen Bunn patří mezi jedny z nejznámějších autorů komiksového průmyslu, kterého u nás můžete znát díky knihám, mezi nimiž stojí za zmínku zejména "Ultimátní komiksový komplet 79: Válečné jizvy" a  "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie". V té druhé zmíněné mu vyšlo prvních šest čísel série "Fearless Defenders", která byla zaměřena převážně na ženské hrdinky marvelovských komiksů. V zahraničí ho ale lidé můžou znát zejména díky několika sériím s uzavřeným příběhem zaměřeným na Deadpoola. Sám začal psát známou "Deadpool Killogy" - trojici uzavřených sérií, které tvořily příběh, během kterého se Wade Wilson z jedné alternativní reality rozhodne zabít celý komiksový svět Marvelu. Killogy začala v dnešní době řadou "Deadpool Kills the Marvel Universe", pokračovala dále jako "Deadpool Killustrated", kde maskovaný žoldák začal zabíjet různé literární postavy, které sloužily jakožto inspirace pro dnešní superhrdiny (příkladem je doktor Jekyll a pan Hyde, jenž byl předlohou pro Bruce Bannera alias Hulka) a skončila dílem "Deadpool Kills Deadpool", což byl obrovský konflikt alternativních Deadpoolů, ve kterém taktéž účinkoval Deadpool ze Země 616. Dále zde byly série jako například "Night of the Living Deadpool" nebo "Return of the Living Deadpool" sloužící jako parodie k sérii "The Walking Dead" od Roberta Kirkmana nebo "Deadpool vs. Carnage", kde se musel upovídaný žoldák utkat s Carnagem - jedním z těch nejnebezpečnějších nepřátel Spider-Mana. 

Bunn samozřejmě píše i dnes, aktuálně má na starosti sérii "X-Men: Blue", kde skupinka mladých X-Menů v sestavě Cyclops, Jean Grey (neboli Marvel Girl), Iceman, Angel a Beast musí pod kontrolou svého mentora Magneta dělat superhrdinské akce, během nichž budou muset bojovat proti mutantským záporákům. Proč se o Cullenovi tak moc rozepisuji? Když totiž proběhly během roku 2015 "Tajné války" (ty by měly být zhodnoceny v rámci recenzí na třetí sérii projektu "Ultimátní komiksový komplet"), začalo vycházet mnoho řad, jež převážně buď popisovaly osudy různých postav, rozšiřovaly děj samotné události nebo představovaly různé reality. Jedna z nich nesla název "Deadpool's Secret Secret Wars", ta víceméně nezapadala ani do jedné kategorie, jelikož s moderními "Secret Wars" neměla absolutně nic společného. V podstatě šlo o řadu, kde víceméně sledujeme, jaké by to bylo, kdyby Wade Wilson byl mezi ostatními hrdiny během "Tajných válek superhrdinů Marvelu" z 80. let. A to je víceméně vše, co nám nabídne kniha "Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars". Pokud jste prostě chtěli znát odpověď na to, co by bylo, kdyby Deadpool existoval za doby původních válek, tak si tuto knihu můžete koupit. Každopádně, dle mého ji klidně můžete vynechat z několika důvodů.

Začnu s humorem, protože ten je zde nejdůležitější. Jenže tím se zároveň objevuje první velký problém. Humor je zde absolutně nezajímavý. Jeho funkci bych popsal nějak asi takhle: Autoři zde mnohokrát ukážou scény z původních "Tajných válek", akorát s modernější kresbou. Co proto dostaneme navíc? Vtipné poznámky v žlutých bublinách od maskovaného žoldáka z 90. let. Ano, takhle přesně fungují vtipy. Při mnoha pasážích dostanete vtipné poznámky, které vás nedokážou rozesmát kvůli tomu, že humorné nejsou. Pokud byste se při čtení dostali někde ke konci druhého sešitu, začne vám celkový Deadpoolův humor v tomto komiksu připadat absolutně otravný. Mimochodem, nic nezachraňují ani dialogy ostatních postav. Sice budete číst moderní komiks, ale mnoho konverzací mezi postavami je napsáno tak, aby byly co nejvíce podobné starým komiksům. Pokud jste tím pádem trpěli u čtení původních "Tajných válek" a chtěli jste se zakousnout do stolu, tady budete mít chuť si kousnout do jedné z vlastních nohou. 

Postavy zde kromě Deadpoola také nejsou velká sláva, takže se k nim raději nebudu vyjadřovat. Ani kresba mi nepřišla extra dobrá. Nebyla špatná, zas na druhou stranu, nebyl jsem z ní nadšený. Některé charaktery totiž na stránkách působí strašně zvláštně, mnoho postav zde dle mého má divně nakreslený vzhled, čemuž nenapomáhají ani barvy, jejichž výraznost mi moc nesedla. Když je vykreslováno prostředí, nevypadá tak moc strašně, jenže jakmile se na scéně objeví hrdina či padouch, nevypadá zdaleka tak moc pěkně, jak by měl. Zatím jsem víceméně vypsal převážně negativa, kterých zde je opravdu dost. Ocenit musím jednu věc. Není to čistokrevná kopie toho, co už tu jednou bylo. Pořád zde budete moct nalézt scény, jež vůbec nebyly v původním příběhu. Některé osudy hlavních aktérů jsou pozměněné, někdy zde také dojde na celkem pěkně napsané momenty. Jen tak mimochodem, i přes velice slabý humor zde najdete pár scén, kde se i zasmějete. 

Ve výsledku tedy mohu nakonec říci jedno. Knihu "Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars" považuji z osobního hlediska nejenom za jeden z nejhorších, ale také za jeden z nejzbytečnějších komiksů, který kdy v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet" mohl vyjít. Pokud máte přečtené "Tajné války superhrdinů Marvelu", nenabídne vám tento komiks nic nového kromě několika originálních scén spolu s pěknými momenty. Při čtení budete trpět, budete pociťovat nudu a kvůli tomu pravděpodobně budete knihy "Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1" a "Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2" chválit mnohem více, než kdy předtím. Pokud hledáte kvalitní komiks s Deadpoolem, rozhodně si raději přečtěte "Ultimátní komiksový komplet 67: Deadpool - Válka Wadea Wilsona", jelikož tento komiks se dobře četl, má velice zajímavou zápletku a užijete si ho mnohem více jak tento Bunnův zmetek.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"
"Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse"
"Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted"

Žádné komentáře:

Okomentovat