2018-02-17

#DP65: Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One - 60%


Vydalo Hachette Fasciolli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) jako 146. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 35 až 38 páté řady série Avengers a jako čísla 24 až 27 třetí řady série New Avengers v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červenci 2017.

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Různí 

Autorem recenze je Daniel Palička.

Zase zde máme Jonathana Hickmana s jeho "Avengers". Určitě víte, jaký mám názor na jeho díla, která byla vydána v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". Jestliže ne, zkusím vám ho shrnout v několika větách: K většině mám vysoce negativní názor. Hickmanovo pojetí "Avengers" se mi totiž nelíbilo. Mnoho postav napsal nudně, přičemž celkem zajímavou zápletku dokázal v mnoha ohledech dokonale zkazit. To platí například u knih "Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One" a "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two", kdy sice začátek zvládal výborně, ale konec bohužel napsal průměrně. Z tohoto důvodu jsem se této knihy hodně bál, toto navíc měl být začátek obrovského příběhu, do kterého měly být zapojeny dvě série - "Avengers", ve které kromě hrdinů jako Captain America, Hulk či Black Widow taktéž začali vystupovat úplně noví hrdinové, kteří se v komiksech od Marvelu ani jednou neobjevili, a "New Avengers", což byla série o skupině těch nejvíce inteligentních lidí na planetě Zemi, jejíž jméno znělo Illuminati, takže mé obavy byly celkem vysoké. Každopádně, výsledek není tak moc špatný. Nicméně, pořád to není nic zcela dokonalého. Nebudu ale zbytečně předbíhat, jelikož jsem například nezmínil děj. 

Příběh se odehrává 8 měsíců od bitvy s Thanosem a jeho Black Order. Za tak dlouhou dobu došlo k mnoha významným událostem. Kromě toho, že dlouhodobě vězněný mutant Cyclops úspěšně utekl z vězení a založil si svůj vlastní tým X-Menů, ve kterém kromě něj s úplně novým kostýmem vystupuje také Emma Frost, Magneto a Magik spolu s dalšími mladými mutanty, došlo taktéž na hádku členů skupiny Illuminati, kvůli níž z týmu odešel Namor. Jelikož byl naštvaný, sám sestavil novou sestavu tajné zločinecké skupiny jménem Cabal (tu můžete znát například z knih "Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení" a "Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze", kde hrála menší vedlejší roli). Znovuzrozený Cabal s Namorem, Maximusem - bratrem Inhumana Black Bolta, Terraxem, Black Swan a nově oživenými kosmickými záporáky Thanosem, Proximou Midnight a Corvusem Glaivem, kteří prohráli obrovskou kosmickou bitvu (ta byla znázorněna prostřednictvím knih  "Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One" a "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"), nyní kují pikle proti skupině těch nejinteligentnějších bytostí na planetě. Když už se mluví o Illuminatech, k těm se přidal Bruce Banner jakožto zelený hrdina Hulk a Iron Man získal jakožto jeden z hlavních členů tohoto týmu v komiksech nové označení Superior Iron Man díky svému novému symbiotickému brnění, které víceméně fungovalo podobně jako Spider-Manův černý oblek. 

Vznikla také hrstka nových týmů Avengers. Konkrétně New Avengers, kde jsou převážně mladí hrdinové, stojí nejvíce za zmínku. Jeden z členů tohoto týmu udělal celkem nečekané rozhodnutí. Za reálné peníze si zakoupil celou organizaci A.I.M. (Advanced Idea Mechanics) kvůli tomu, aby mohla pomáhat jak jemu, tak celému týmu při různých misích. Důležití jsou i Multiversal Avengers, které vede Hyperion s Thorem, jenž se nachází v těžké situaci. Nemůže využívat své kladivo, proto místo toho využívá svou sekeru Jarnbjorn a mnozí ho označují pouze jako Odinsona, jelikož jména Thor už není hoden. Také S.H.I.E.L.D. si vytvořil svou vlastní skupinu Avengers, na kterou kromě Marie Hill dohlíží Steve Rogers, bývalý Captain America. Po bitvě se záporákem Iron Nailem totiž ze svého těla vytratil sérum supervojáka, díky čemuž zestárnul a už nemohl nadále vystupovat pod identitou maskovaného ochránce americké spravedlnosti. Nakonec však na jeho místo nastoupil jeho dlouhodobý parťák Sam Wilson známější pod svým superhrdinským označením Falcon. Kromě svého obleku s křídly Sam začal využívat Capův štít a kompletně si změnil kostým tak, aby byl barevný stejně jako vlajka Spojených států amerických. Sam navíc patří mezi jedny z členů nové S.H.I.E.L.D.ovské sestavy Avengers spolu s Captain Marvel, Invisible Woman z Fantastic Four a Hawkeyem (tito tři mají jako bonus speciální černošedé uniformy). 

Celkově bych se díky těmto dvěma dlouhým odstavcům dostal k prvnímu velkému pozitivu. Hickman má celý příběh promyšlený. Je vidět, že se vůbec nebojí zakomponovat do svého vlastnoručně budovaného hřiště tunu důležitých událostí, které ovlivnily celkem dost hrdinů komiksového světa Marvelu. Celkově zde navíc zvládá ukočírovat mnoho zajímavých nápadů, zejména ty ohledně jednotlivých skupin Avengers. Když se to tak vezme, Jonathan tu rozehrává něco, čemu by se dalo říkat avengerovská Hra o trůny. Ve "Hře o trůny" totiž máme obrovské množství různorodých charakterů spolu s několika různými rody. Každý dostává prostor, tudíž nemáte pocit, že jeden by měl větší prostor než ten druhý a díky tomu můžete poznat životy jednotlivých hrdinů. Zde máme něco podobného, akorát s jedním docela patrným negativem. Byť vám autor představuje zajímavě promyšlené postavy, některé nedokáže naplno využít. Například takový Thanos zde moc prostoru nedostane, stejně tak Captain Marvel či třeba Terrax a mnoho dalších. Zas na druhou stranu, tohle je teprve první ze tří částí jednoho obrovského příběhu, takže zde stále je šance na to, že někdo dostane prostor v druhé nebo při nejhorším až ve třetí, poslední části. Takže tohle bych ani tak moc nebral jakožto plnohodnotný mínus. Co mi ale hodně vadilo, bylo tempo. 

Abyste mě chápali dobře, nevadí mi, když je komiks upovídaný. I komiksy s mnoha komunikačními sekvencemi toho totiž dokážou nabídnout hodně. Každopádně, zde ta upovídanost celkem dost škodí, jelikož během sekvencí, kdy se jednotliví hrdinové společně baví mezi sebou, jsou hluchá místa, při nichž se příběh nikam extra neposunuje a zůstává na jednom místě, tím pádem můžete při čtení pociťovat nudu. Mně samotnému přišlo několik těchto komunikačních pasáží celkem nudných, byly zbytečně zdlouhavé (jmenovitě musím zmínit výslech Amadeuse Choa na základně S.H.I.E.L.D.u, který by mohl být kratší, kdyby zde nebylo použito příliš velké množství dialogů, ve kterých se řeší sendvič) a dle mého nebyly moc záživné, což není zrovna dvakrát pozitivní. Přece jenom, v dnešní době moderních komiksů existuje celkem dost děl excelující zejména kvůli hromadné komunikaci postav. Navíc, dle mého je něco takového v jakémkoliv literárním díle (teď nemluvím čistě o komiksech, ale také o klasických knihách) základ, tudíž je celkem škoda, že Hickman zde něco takového nezvládl. Uvidíme, zda přijde zlepšení v dalších částech.

Nyní můžeme přejít na kresbu.Na kresbě se vystřídalo několik různých umělců, zmíním jenom ty z těch lepších. Jim Cheung zde v jednom sešitu kreslí pár stránek, které vypadají opravdu pěkně. Kev Walker zas na druhou stranu nakreslil některé celé sešity po dvaceti stránkách, kterým taktéž nemůžu nic vytknout. Každopádně, nyní musím zmínit Mikaa Deodata. Jeho styl zde sice opět vypadá hodně pěkně, ale mám jeden velký problém. V mnoha okénkách některé charaktery (Beast, Hulk a další) připomínají amatérsky vytvořené 3D modely z počítačové hry, což mě celkem překvapuje, protože při některých panelech vypadají jeho postavy přirozeně. Zas na druhou stranu, nemůžu si odpustit menší zmínku Clinta Bartona. Nevím proč, ale na mnoha panelech vypadal s černými brýlemi jako směsice Duka Nukema z herní série a T-800 v podání Arnolda Schwarzeneggera z filmové série "Terminátor". V rychlosti bych ještě zmínil Szymona Kudranskiho. Ten sice moc neumí dokonale kreslit obličeje, zato dokáže vytvořit skvělé temné panely se syrovými barvami. Zbytek kreslířů za moc nestojí.

Sečteno podtrženo, "Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One" není nic dokonalého, ale také to není žádná katastrofa, což je pozitivní informace. Jako úvod pro další dění funguje dobře a sám jsem tak trochu zvědavý na to, co si Jonathan Hickman přichystá pro knihu "Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two". Ano, příště si něco málo řekneme o druhé části, na kterou se můžete těšit hned po této recenzované. 

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"
"Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse"
"Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted"
"Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars"

Žádné komentáře:

Okomentovat