2018-01-13

#DP54: Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail! - 50%


Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!
Vydalo Hachette Fasciolli jako 141. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 druhé řady série "Rocket RaccoonL" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v květnu 2017. 

Scénář: Skottie Young
Kresba: Skottie Young, Jake Parker

Autorem recenze je Daniel Palička.

Rocket Raccoon - jeden z nejznámějších mývalů v galaxii, společník Groota a člen Strážců galaxie. Tím vším byl a stále je tento chlupatý hrdina. Jak jistě víte, roku 2014 vyšel v kinech film "Strážci Galaxie", což byl jeden z mnoha filmových kousků, které zapadaly do Marvel Cinematic Universe - komiksového světa Marvelu zobrazeného na velkém plátně. Mnoho lidí překvapil, jelikož nám dokázal představit absolutně neznámý tým superhrdinů chránících nejrůznější kouty vesmíru, díky čemuž se najednou o něm začalo kvůli obrovské popularitě mluvit. Byl vytvářen merchandise a vzhled jednotlivých členů Strážců byl přetvořen tak, aby byl stejný jako ve filmu. Jelikož mezi nimi byl i Rocket, kromě změny vzhledové stránky dostal svou vlastní komiksovou sérii, ke které scénář psal Skottie Young - ten se jen tak mimochodem také staral o kresbu v prvních čtyřech sešitech, od pátého na kresbě pracoval do šestého čísla Jake Parker, po něm nastoupil Filipe Andrade v sedmém sešitě. 

Nyní ale něco málo k samotnému komiksu. Začneme zápletkou. Hlavního hrdinu vidíme na začátku na planetě se svojí nejnovější přítelkyní, která s ním sleduje zápas, během kterého bojuje Rocketův parťák Groot s galaktickým monstrem. Najednou se ale stane něco nečekaného. Při sledování je mýval obviněn z několika různých vražd, na které si absolutně nepamatuje. Kvůli tomu začne honička, při níž bude muset být náš zvířecí hrdina co nejdříve chycen a polapen do vězení. Tím bych zmínil první výrazné negativum. Zápletka je celkem primitivní, což by se dalo ještě přežít, kdyby ale byla nějakým způsobem zajímavá. Ano, dějově tohle není moc zajímavý komiks. Originalitu v ní už nehledejte vůbec, protože příběhů okolo obvinění z kriminálního činu tu bylo už celkem dost. Kvůli tomu bych příběh "Rocket Raccoon: A Chasing Tail!" porovnal s příběhem knihy "Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance". Jak jsem totiž psal v samostatné recenzi na již zmíněný komiks, děj byl primitivní, jenže překvapivě měl něco málo do sebe a ihned jste si při čtení nemuseli říkat, že se jedná o kopii něčeho, co už jsme několikrát viděli. Upozorňuji, že porovnávat budu dost často, jelikož "Young Avengers" se prezentují podobně jako "Rocket Raccoon". Každopádně, pokračujme dál. 

Jelikož tu máme komiks o nejvtipnějším členovi Strážců, najdete zde hodně humoru. Jeho kvalita je celkem rozporuplná. Někdy je zajímavý, ale občas vám budou vtipy připadat dost hloupé. Ani úsměv na tváři ve vás nevykouzlí. Navíc, vtipy většinou vychází z pusy našeho hlavního aktéra. Mimochodem, k němu bych také něco málo řekl. Není napsán špatně, ale fandit byste mu určitě nechtěli, jelikož na jeho postavě nenajdete moc zajímavých prvků. Tím opět přejděme na porovnání s "Young Avengers", kde si autoři museli poradit s vícero hrdiny, ne pouze s jedním. Překvapivě všem kladným jedincům dokázali vytvořit zajímavou osobnost, která byla u všech skvěle napsána. I vtipy fungovaly. Abych ale nesrovnával pouze s jedním dílem, budu muset přejít k porovnání s knihou "Ultimátní komiksový komplet 67: Deadpool - Válka Wadea Wilsona". Ten totiž měl zajímavě vymyšleného "hrdinu" Deadpoola. Jeho postava si prošla zajímavým vývojem, jeho hlášky byly povedené. Navíc zde bylo méně trapných vtipů odkazující na popkulturu. 

Co bych mohl pochválit je kresba, protože ta vypadá pěkně. Všechno máte parádně prokreslené, ať už mluvím o postavách nebo prostředí, z něhož vyzařuje obrovské množství parádních barviček. Barvy zde jsou to nejlepší, jelikož například z nudně vypadající vesmírné lodě může pouze díky jednoduchým barvám vzniknout naprosto parádní podívaná, na niž se dost dobře kouká. Taky bych milerád zmínil sešity číslo 4 a 5 - ty totiž jsou skvělé. Čtvrtý sešit má zajímavé momenty, zatímco páté číslo je jednohubka s velice zajímavým stylem vyprávění (mimochodem, takový styl pravděpodobně nikde nenajdete, až na menší výjimky), u které překvapivě humor funguje. 

"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!" považuji za průměrnou záležitost. Jestliže hledáte vtipný komiks, zkuste si raději koupit něco jiného, jelikož zde exceluje na rozdíl od humoru a děje jenom kresba, což nestačí na vyšší hodnocení. Kniha vyšla již i česky jako "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný".

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"

Žádné komentáře:

Okomentovat