2017-10-21

#DP18: Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy - 90 %


Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy
Vydalo Hachette Fasciolli jako 129. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 698 až 700 série "Amazing Spider-Man" a jako čísla 1 až 5 série "Superior Spider-Man" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v listopadu 2016. 

Scénář: Dan Slott
Kresba: Richard Elson, Humberto Ramos, Ryan Stegman, Giuseppe Camuncolli

Autorem recenze je Daniel Palička.

Po předchozím zklamání třetí řady projektu "Ultimátní komiksový komplet" přichází příběh, na který jsem se opravdu hodně těšil už díky tomu, že ho psal Dan Slott - člověk známý zejména kvůli jeho dlouhodobému psaní Petera Parkera jakožto pavoučího ochránce New Yorku. Poprvé u nás Slottův Spider-Man vyšel díky UKK ve dvou knížkách. Konkrétně se jednalo o knihy "Ultimátní komiksový komplet 80: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část první" a "Ultimátní komiksový komplet 81: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část druhá", díky kterým nám bylo ukázáno, jak moc se dokáže lezec po stěnách změnit za dobu své existence, kdy se na něm vystřídali různorodí autoři.

Předem upozorňuji na důležitou věc. Pro lepší vysvětlení celkového příběhu budu muset prozradit některé události tří sešitů řady "The Amazing Spider-Man", přičemž také řeknu moment z jubilejního čísla 700. Ne že bych všem chtěl zkazit zážitek, ale bez prozrazení toho nejdůležitějšího nemůžu dokonale zhodnotit kvalitu tohoto komiksu. Každopádně, důvěřujte mi - až se budu bavit o pěti sešitech řady "Superior Spider-Man", nic prozrazovat nebudu. To jenom tak pro ujasnění. Teď se vrhněme na klasické recenzování.

První trojice sešitů je víceméně předehra, ve které se dozvídáme o stavu Doctora Octopuse. Je uvězněn uvnitř cely na Raftu - jedné z nejznámějších věznic pro zločince, kde leží a čeká na svoji smrt - sám totiž umírá, přičemž během jedné chvíle začne říkat jméno Peter Parker, kterého by chtěl vidět předtím, než odejde do světa, kde by ho už nikdo neuviděl. Peter dorazí. Od tohoto momentu se začíná rozvíjet zajímavý děj. Měl sice pomalejší tempo, ale nebyl dle mého špatný. Rozhodně velký palec nahoru za využití klasických Spider-Manových záporáků, mezi něž patří zejména Scorpion, Hydro-Man a Trapster, kteří se zde i přes svojí menší známost objeví. Mimochodem, nepočítejte s absolutními hlupáky mezi zločinci, z nich se totiž stávají velké hrozby.

Velký zvrat přijde u čísla sedm set, kdy na konci dojde k jednomu z největších momentů kariéry Petra jakožto Spider-Mana. Na posledních panelech před očima mnoha civilistů zemře uvnitř těla Doctora Octopuse, zatímco Octavius ovládá Spider-Manovo tělo, které by chtěl využít pro vykonání zločinných úmyslů. Jenomže myšlenky a vzpomínky od Parkera se dostanou do jeho ovládané mysli, díky Ottovi prohlásí uvnitř hlavy prohlášení - bude pracovat na superhrdinských záležitostech, ale jednoduše lépe než jeho klasický předchůdce. 

Od tohoto úžasného momentu přecházíme na pětici čísel, díky nimž se dozvíte, jak si Superior Spider-Man poradí s nastolenými pravidly. Nebudu dlouho napínat - bylo to fantastické. Takhle výborně napsané jsem to vůbec nečekal, tímto mě Dan Slott už podruhé pozitivně překvapil. Nejdříve jeho "Silver Surfer", nyní "Superior Spider-Man". Opravdu si nedělám legraci, tohle si musíte přečíst. Vše funguje už po stránce scénáře, kdy dost často ruší spider-manovské stereotypy. Hlavní hrdina nemá problém s brutálním drcením nepřátel, vytváří si malé roboty, jejichž cíl má být pozorování okolí, opětovně začne randit s Mary Jane a využije přeprogramované tělo robota Living Braina pro vlastní účely.

Tohle ovšem není vše, jelikož kvůli tomu všemu si získá odlišnou reputaci u okolí. Kolegové z práce ho už nebudou brát s radostí mezi sebe, policistka Carlie Cooper si říká, proč se maskovaný hrdina chová tak, jak se chová, a starosta J. Jonah Jameson bude čistě spokojen tak moc, až ho bude vyloženě uznávat jakožto pravého ochránce města. K tomu připočtěme kresbu, s níž jsem neměl problém. Líbila se mi, jelikož zde nebyl styl jednoho kreslíře. Vystřídá se zde vícero lidí, z nichž za zmínku stojí námi známý Humberto Ramos. Když zde uvidíte panely plné krve spolu s mrtvými oběťmi, zalíbí se vám.

Co říci závěrem? "Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy" byl překvapivě vydařený zážitek. Skvělý scénář, povedená kresba, panely plné krvavého násilí, zajímavé nápady. Není co dodat. Toto patří mezi jeden z nejlepších Spider-Manových příběhů, které byly vytvořeny.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"

2 komentáře:

  1. Nejsem v obraze vůbec, vychází to i v Česku? Nikde to nevidím v prostoru. Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V České republice to zatím nevychází. Jak ale říkal Ondra Král (neboli Lenny) ve videu týkající se třetí řady UKK, je už teď jasné, že to u nás bude již brzy vycházet. Kdy konkrétně začne vycházet třetí řada se teď v tuto chvíli vůbec neví.

      Vymazat