2017-10-07

#DP13: Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin - 60 %


Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin
Vydalo Hachette Fasciolli jako 127. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 páté řady série "Nova" a jako speciální materiál z "Marvel NOW! Point One" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v říjnu 2016.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Ed McGuiness

Autorem recenze je Daniel Palička.

Jeph Loeb - mnohými lidmi uznávaný za své příběhy s Batmanem vytvořené pro DC Comics. Ed McGuiness - kreslíř u nás známý zejména kvůli knize "Ultimátní komiksový komplet 71: Hulk - Spálená země". Tito dva se spojili a společně vytvořili novou hrdinskou postavu, která zastupuje vesmírnou část světa Marvelu. Tou je Nova. Nesmíte si ho plést s Richardem Riderem, který už se nám díky projektu "Ultimátní komiksový komplet" představil. Nyní přichází nový Nova - Sam Alexander. 

Sam je syn Jesseho Alexandera - člena skupiny Nova Corps. O této skupině vždy před spaním Jesse povídal své dceři. Vyprávěl jí o různých vesmírných akcích, do kterých se sám zapojil. Mladý Alexander ale těmto příběhům nechce věřit - proto jím jsou označovány za výmysly. K tomu chodí na školu, ve které má různé problémy, především ze strany jeho spolužáků. Jednoho dne se rozhodne projet se po okolí na svém skateboardu. Při jízdě ale spadne, přičemž se následně probudí v nemocnici, ve které potká dva členy Strážců galaxie - Gamoru a Rocket Raccoona. 

Kromě toho, že získá helmu podobnou té z Nova Corps, s níž získá nové schopnosti, zjistí od Strážců zásadní informaci - jeho otec záhadně zmizel. Kvůli tomu mýval s mimozemšťankou zelené pleti budou Alexandra učit, aby následně mohl své dovednosti využít v praxi. 

Předem podotýkám, že jsem opravdu rád za seznámení s další kosmickou postavou, jelikož dle mého mají takové charaktery co nabídnout. Bohužel, nic převratného od knihy "Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin" nečekejte. Podle mě se totiž jedná pouze o lehký nadprůměr - kniha samotná není vyloženě špatná, ale také není kdovíjak povedená. Seznamujeme se s hrdinou, který ne každému může přirůst k srdci kvůli svému dětsky napsanému chování. Navíc, podle mě nebyl zdaleka využit potenciál školních problémů, jelikož je zde máme pouze na pár panelech. Nijak výrazně se neřeší. Když už zde máme rodinné problémy (ty zde zejména najdete díky druhé polovině příběhu), nejsou napsané špatně. 

Mentoři od Strážců galaxie fungují dobře. S jejich účinkováním jsem neměl problém. Problém jsem neměl ani s pěknou kresbou, na které jde vidět, že se McGuiness snaží. Jak jistě vidíte, prozatím spíše chválím. Co tedy této knize škodí? Jednoduchá odpověď. Celkově mi to připomíná "Green Lantern: Tajemství původu" - ten mimochodem vznikl o pět let dříve. Celý děj totiž jede podle stejné příběhové šablony. Poznáváme chlapce, jemuž se stane neštěstí v rodině. Následně najde vzácný předmět, díky kterému získá moc (u Green Lanterna to byl zelený prsten, zde helma z Nova Corps), kterou se posléze bude muset díky učitelům naučit využívat pro dobré účely.

Mezi další negativum patří záporáci. Nejdříve zde máme rasu Chitauri, která vás vůbec nezaujme. Pak tu máme jedince, který má něco málo společného s týmem Nova Corps. O něm se bohužel nemůžu moc rozepsat, jelikož hraje dost velkou roli pro příběh. Ve zkratce se ale dá říci jedno - tak divně napsaný charakter s absolutně zvláštní motivací jsem vůbec nečekal. Teď už jen něco málo říct o konci. Samotný závěr mě taky příliš nezaujal, ale rozhodně některé může i mile překvapit.

Jeph Loeb není špatný scénárista, jenže mě nedokázal svým stylem zaujmout natolik, abych se Samem Alexanderem četl něco dalšího. Lépe řečeno, "Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin" patří mezi díla, která dokážou pobavit, jenže na zadek vás neposadí. Jestliže by byli záporáci s dějovou linií provedeni lépe, určitě bych hodnocení minimálně o 10 % zvýšil.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"

Žádné komentáře:

Okomentovat