2017-09-02

#DP04: Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow - 85 %


Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow
Vydalo Hachette Fasciolli jako 122. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Uncanny Avengers" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v srpnu 2016. 

Scénář: Rick Remender
Kresba: John Cassaday

Autorem recenze je Daniel Palička.

Od knihy “Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow” jsem neměl příliš velká očekávání. Přece jenom, obával jsem se kvality už podle úvodního obrázku s celkovou sestavou týmu, na které je víc X-Menů jak Avengerů. Co se ale nestalo, "Rudý stín" vyloženě překvapil a opravdu potěšil. Sám jsem byl ze čtení spokojený. 

Hned ze začátku si řekneme, o čem samotná kniha vypráví. Předem upozorňuji, že pokud jste ještě nedočetli komiks "Avengers vs. X-Men", který také byl vydán pro “Ultimátní komiksový komplet”, musíte to napravit. Kniha “Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow” totiž dost odkazuje na události, které se staly zejména ve třetí dějové části tohoto eventu. Pro účely recenze zde samotné následky zdůrazním, jelikož bez nich by se příběh dost špatně popisoval.

TENTO ODSTAVEC OBSAHUJE SPOILERY K PŘÍBĚHU "AVENGERS VS. X-MEN": Skončil nám konflikt mezi Avengers s X-Meny. Kromě toho, že se obě dvě strany celého konfliktu usmířily, nastala nešťastná událost. Všechny nejdříve zasáhla smrt profesora Charlese Xaviera - ikony pro všechny mutanty. Smrt byla zapříčiněna Scottem Summersem alias Cyclopsem, který tehdy byl pod vlivem entity Phoenix. Na konci války byl Cyclops Captainem Americou a ostatními hrdiny zatčen do vězení, ve kterém nemohl kvůli speciálnímu přístroji využít své vlastní schopnosti. K

Díky tomu všemu se začali obávat nejenom mutanti, ale také lidé. Část populace bez mutantských genů totiž přestávala mutantské populaci věřit. Není divu, když byla mezi soubojem těchto dvou stran poničena obrovská část lidských domovů. Kvůli tomu se na scéně objeví Captain America, který se rozhodne založit tým, který by se skládal nejenom z klasických členů Avengers, ale také z mutantů od X-Menů. Díky takovému týmu by se totiž dalo lehce dokázat, že rasy lidí a mutantů dokážou spolupracovat. 

Aby toho nebylo málo, Cap se rozhodne požádat Havoka (neboli Alexe Summerse - bratra Scotta Summerse) o vedení nové sestavy Avengers. A kdo v ní bude vystupovat kromě Captaina Ameriky a Havoka? Thor, asgardský bůh hromu, jeden z hlavních členů X-Menů Wolverine, Scarlet Witch, dcera Magneta, a také Rogue, dcera zlé mutantky Mystique.

Nebudu chodit kolem horké kaše, toto je dílo pro všechny fanoušky Marvelu. Pokud o "Avengers vs. X-Men" stále říkáte, jak to byla pouze zábavná bitva obou stran, rozhodně si musíte "Uncanny Avengers" přečíst. Váš pohled na onen event by se mohl na sto procent změnit. 

Samotné postavy nové sestavy Avengers jsou kvalitní. Každá postava má své charakteristické vlastnosti a jsou zde chvíle, při kterých jednotliví členové řeší různé problémy mezi sebou. Jestliže bych měl zmínit záporáka, tak ten je ve zkratce vynikající. Divte se nebo ne, hlavní záporný charakter je Red Skull. Sám funguje jako inteligentní vůdce, který dokáže čtenáři nahnat strach.

Dají se na této knize najít negativa? Ano, dají. Kresba je podle mě slabší. John Cassaday nekreslí špatně, jenže obličeje opravdu neumí. Navíc, někoho nemusí potěšit částečně neuzavřený konec. Je zde sice uzavřená jedna dějová linie, ale následně tu bude naznačena další. Její konec se bohužel nedozvíte. 

Co říci na závěr? Rick Remender, stojící za scénářem ke knize “Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow” dokázal napsat děj, který má nejenom úžasné postavy hrdinů, jež jsou výborně napsané. Dokázal bravurně vystihnout tematiku mutantů, která je nám po zbytek příběhové linie krásně představena. Navíc, toto dílo nás přesvědčuje o tom, že i normální lidský záporák od Captaina Ameriky může být hrozbou pro celou mutantskou rasu. Škoda jen té slabší kresby a méně uzavřeného konce.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiks:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"

2 komentáře:

  1. Objednal sis díly z británie nebo to čteš v digitální formě?

    OdpovědětVymazat