2018-02-03

#DP61: Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted - 80%


Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted
Vydalo Hachette Fasciolli jako 144. knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet". Původně vyšlo jako číslo 2 série "Edge of Spider-Verse" a jako čísla 1 až 5 série "Spider-Gwen" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červnu 2017. 

Scénář: Jason Latour
Kresba: Robbi Rodriguez

Autorem recenze je Daniel Palička.

Gwen Stacy - jedna z nejdůležitějších postav za celou historii Marvelu a první životní láska Petera Parkera, jejíž osud pravděpodobně všichni znáte, jelikož příběh, ve kterém kvůli nešťastné události zemřela, patří podle kritiků mezi jedny z nejlepších komiksů, které kdy vznikly. Česky již vyšel prostřednictvím knihy “"Ultimátní komiksový komplet 103: The Amazing Spider-Man - Smrt Stacyových", jenž musím všem doporučit, jelikož se jedná o jeden z nejlepších česky vydaných příběhů zaměřujících se na pavoučího muže. Nyní zde máme další knihu využívající potenciál alternativních realit, která nám tentokrát má představit postavu jménem Spider-Gwen, což byla během jejího prvního zjevení na stránkách komiksu jedna z nejpopulárnějších postav, kterou kdy Marvel vytvořil. Byla tak populární, až nakonec získala svou první vlastní sérii, ke které si něco málo řekneme. 

Každopádně, před tím si popíšeme druhé číslo série "Edge of Spider-Verse", kde jste se s ní mohli poprvé setkat. "Edge of Spider-Verse" byla série pěti sešitů, jejichž úkolem bylo vždy představit jednoho z několika alternativních maskovaných lezců po stěnách. Kromě Spider-Gwen jste mohli poznat například Noirového Spider-Mana, který si také získal své fanoušky díky svému zajímavému charakteru. Na každém sešitu pracovali jiní scénáristé a kreslíři. K druhému číslu dělal scénář Jason Latour, o kresbu se postaral Robbi Rodriguez. Celkově mám z prvního účinkování mladé chytré středoškolačky pozitivní dojem. Scénář nebyl špatný, kresba také ne. Co více dodat. Celá série měla pouhých pět čísel, tudíž nám nechybí sešity a my máme kompletní uzavřený děj. O čem komiks vypráví? Jsou nám ukázány superhrdinské začátky mladé hrdinky, která byla J. Jonahem Jamesonem označena za hrozbu pod jménem Spider-Woman. Kromě zrodu zde naleznete souboje s jejím prvním oficiálním nepřítelem Vulturem - mužem, jenž má speciálně navržený zeleně zbarvený oblek, díky kterému může létat. Samozřejmě, nechybí ani civilnější linka, kde mladá Gwen musí řešit kromě svého otce také kapelu a kamarádky. 

Scénář nedopadl špatně. Samotná hlavní hrdinka se vám bude kvůli zajímavě navrženému charakteru líbit. Všechny postavy jsou dobře vymyšlené, každá má něco do sebe. Jedním z nejzajímavějších charakterů bude pro mnohé kapitán George Stacy - otec Gwen Stacy pracující u policie. Ten zde má vlastní dějovou linii, během které musí kromě dcery řešit také problémy v práci. Tuto příběhovou linii bych hodnotil převážně kladně, protože šlo vidět, že si s ní dal scénárista práci. Z větší části zde ale najdete linii okolo Spider-Gwen. Ta na tom také není špatně. Když zde máte superhrdinské pasáže, dostanete solidně nakreslenou akci. Při panelech, kdy naši hlavní aktérku vidíme v jejím normálním oblečení, dostanete celkem vtipně napsané dialogové sekvence. 

Teď bych zmínil kresbu. Robbi Rodriguez podle mě kreslí výborně. Jeho styl vyniká zejména při akci, kde uvidíte obrovské množství okének, při kterých vyzařují jasné barvy. Kvůli těm všem výrazným barvičkám vás akce bude neskutečně bavit a to je dle mého dobře, správný superhrdinský komiks by totiž měl mít mnoho zajímavých soubojů, které se dobře čtou a na které mohou lidé s radostí koukat. Postavy zde vypadají pěkně. A co se týká tempa, tak to opravdu není špatné. Komiks dokážete ideálně přečíst za jeden večer. Na rozdíl od některých jiných komiksů zde není moc textu, tudíž nemusíte mít strach ze sáhodlouhých konverzací, při nichž byste mohli usnout nudou. 

Kniha "Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted" mě překvapila. Scénář byl opravdu povedený, postavy nebyly špatné, kresba vypadala skvěle. Jestliže hledáte komiks, který by vám výborně představil Spider-Gwen, rozhodně si kupte tento kousek. Pokud si ho koupíte a přečtete, chybu rozhodně neuděláte, jelikož po přečtení možná budete chtít vědět více o této maskované dívce v bílém kostýmu.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"
"Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse"

Žádné komentáře:

Okomentovat