2018-02-24

#DP67: Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two - 80%


Vydalo Hachette Fasciolli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) jako 147. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 39 až 41 páté řady série Avengers a jako čísla 28 až 30 třetí řady série New Avengers v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červenci 2017.

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Mike Deodato, Stefano Caselli, Mike Perkins, Kev Walker, Dalibor Talajic

Autorem recenze je Daniel Palička.

Hned po knize "Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One" zde máme knihu "Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two". Hickman si zde nadále vytváří svůj komplexní příběh, který byl odvyprávěn ve dvou komiksových řadách - "Avengers" a "New Avengers". Jak jistě víte, předchozí části jsem dal hodnocení 60 %, jelikož převážně fungovala jako úvod před rozjezdem dalších částí. Kvůli tomu například některé postavy neměly velký prostor, aby projevily svůj charakter a mnohdy zde bylo mnoho dlouhých a zároveň nudných pasáží, které odrazovaly od čtení. Tady dostáváme pokračování, které je mnohem lepší z několika důvodů. O těch si samozřejmě něco málo řekneme. Zároveň dám na začátek této recenze upozornění. Článek bude rozdělen do dvou částí - jedna bude pro ty, co tento komiks nečetli, druhá bude určena lidem, kteří již znají události tohoto příběhu. Zrovna v druhé části dojde na mnoho zajímavých momentů, které bych rád zmínil. Takže to bychom měli menší poznámku na začátek, nyní přejděme k samotnému recenzování.

Ohledně příběhu zde ani tak moc mluvit nebudu, protože ten bych podrobněji rozebral v rámci druhé části recenze. Zase na druhou stranu, nebyl bych to já, kdybych nezmínil styl psaní, ten se totiž překvapivě zlepšil. Celý děj sází nejenom na akční pasáže, ale taktéž na komunikaci mezi postavami. Hickman konečně dokázal napsat komunikační sekvence tak, aby byly dlouhé, zároveň však nijak zdlouhavé či nudné. Jakékoliv stránky, ve kterých se baví hrdinové mezi sebou, jsou čtivé, budou vás bavit a vůbec vám připadne, že by nějakým způsobem zpomalovaly tempo. Kromě toho zde taktéž dojde na obrovské množství akčních scén, ve kterých uvidíte hromadné bitvy mezi několika většími skupinami superhrdinů. Ty dle mého byly parádní. Dobře se na ně koukalo a rozhodně nebyly špatně nakreslené. Ke kresbě se samozřejmě ještě dostaneme. Nejdříve bych ale hodně rád zmínil jednu důležitou věc, která se vztahuje ke scénáři. Jednotlivé postavy zde nepůsobí jako bezcharakterní figurky. Každý hrdina v příběhu se aspoň na moment objeví a obvykle svým typickým způsobem projeví svůj charakter, což oceňuji. Navíc, některé charaktery, které neměly prostor v první části, zde dostávají daleko větší úlohu. Jmenovitě třeba Steve Rogers, Thanos společně s Corvusem a Proximou, Black Panther a spousta dalších. Za to dávám palec nahoru. 

Nyní v rychlosti zmíním kresbu. Na druhé části se podílelo méně kreslířů jak na té první. Někteří zůstali, takže například uvidíme styl Keva Walkera, který podle mě nekreslí špatně, ale nemusel by to tak moc přehánět s očima. Mnohdy totiž lidem vytváří přehnaně obrovské oči, což se mi dvakrát nezamlouvá. Taktéž Mike Deodato zůstal, což bylo jenom dobře, jelikož ten člověk opravdu umí kreslit. V minulé recenzi jsem zmiňoval, že některé jeho nakreslené postavy vypadaly jako 3D modely. Nevím proč, ale Deodato se z nějakého záhadného důvodu ještě zlepšil, tudíž jeho postavy vypadají přirozeně. A taktéž si myslím, že Mike měl větší prostor na kreslení hodně detailně propracovaných stránek. Jde to na tom vidět, jelikož kupříkladu scéna, kde Captain Marvel stojí s War Machinem v místnosti plné zbrojí, mi přišla skvělá. Stejně tak i panel, kde zbroje vylétají ze základny S.H.I.E.L.D.u mi přišla dost povedená. Dále tu je Stefano Caselli, ten sice nekreslí špatně, ale jeho styl mě jednoduše moc neoslnil. To stejné bych mohl říci o Mikovi Perkinsovi. Nakonec bych zmínil Dalibora Talajice, jehož styl mi ze všech kreslířů přišel nejhorší. Tento člověk víceméně kreslí podobně jako Alan Davis a Davisův styl (který jste mohli poznat v knize "Ultimátní komiksový komplet 65: Avengers - Elita") mi moc skvělý nepřijde. Proto mi pravděpodobně nevyhovoval Daliborův styl, který sice občas působí lépe jako ten Davisův, ale stále není nijak převratný. Nuže, nyní se dostáváme do fáze, kde budou SPOILERY, takže tuto část článku čtěte na vlastní riziko. Byli jste varováni.

Nuže, začnu asi tím nejzajímavějším, co bych chtěl rozebrat. Tím je sešit 41 ze série "Avengers", který se z převážné části neodehrává na hlavní Zemi 616, ale na Zemi 1610, což je takzvaný Ultimate vesmír. Tento vesmír zde hraje roli z jednoho důležitého důvodu. Reed Richards z Fantastic Four totiž na konci tohoto sešitu potká skupinu Cabal ze Země 616, která se na tuto Zemi přemístí. Reed z Ultimate vesmíru zde ale nyní vystupuje jakožto zločinec jménem Maker, jsem tím pádem hodně zvědavý, jak bude reagovat na zjevení této zločinecké skupiny. Mimochodem, v tomto sešitu taktéž bude mít z Ultimate vesmíru roli Nick Fury, který zde bude kvůli několika sériím různých událostí s Richardsem komunikovat na základně S.H.I.E.L.D.u. Na jednom panelu zde také na malou chvíli uvidíme Milese Moralese jakožto Ultimate Spider-Mana. Dále hrozně rád zmíním moment, při kterém dojde na proměnu Amadeuse Cho v Hulka. Tento moment nastal při jedné hromadné bitvě mnoha skupin superhrdinů ve chvíli, kdy Hulk zničil zbylou skupinu brnění modelu War Machine. Dojde tedy na krátký duel Hulk versus Hulk, který zde bude zobrazen na pár stránkách. Zrovna tohle byl sice pěkný moment, ale je škoda, že nebyl rozvinut na více stránek.

K závěru bych zmínil ještě moment, kdy se dozvíme, co se dělo s Hankem Pymem, který účinkoval pod hrdinskou identitou Yellowjacket, kterou určitě všichni znáte. Ten všem prozradí, že došlo ke konfliktu, během kterého padla jedna z nejmocnějších kosmických bytostí v celém vesmíru Marvelu - Living Tribunal. Zrovna tento moment dle mého nebyl špatný, ale že bych z něj byl nějak překvapen, se říci nedá. Každopádně, uvidíme, jak něco takového ovlivní celkové dění v Marvelu. To by tedy byl konec SPOILERŮ, tím pádem přejděme na poslední odstavec. 

Přejděme k finálnímu verdiktu: "Ultimátní komiksový komplet 147: Time Runs Out, Part Two" je v mnoha ohledech lepší knihou jak "Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One"”. Mnoho problémů, které měla první část, zde bylo napraveno a rozhodně se zde najde hodně skvělých momentů, které vás dokážou překvapit. Já jsem hodně natěšený na třetí a zároveň poslední část tohoto příběhu. Budu jenom doufat, že Jonathan Hickman to absolutně nepokazí.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"
"Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse"
"Ultimátní komiksový komplet 144: Spider-Gwen - Most Wanted"
"Ultimátní komiksový komplet 145: Deadpool's Secret Secret Wars"
"Ultimátní komiksový komplet 146: Time Runs Out, Part One"

Žádné komentáře:

Okomentovat