2018-01-20

#DP57: Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder - 70%


Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder
Vydalo Hachette Fasciolli jako 142. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 čtvrté řady série "Thor" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v květnu 2017.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: Russell Dauterman, Jorge Molina

Autorem recenze je Daniel Palička.

Opět zde máme komiks od Jasona Aarona, který v recenzích na díla ze třetí série projektu "Ultimátní komiksový komplet" není zmiňován poprvé. Psal totiž scénář pro událost "Original Sin" ("Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)" a "Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)") a taktéž napsal několik čísel ze série "Thor: God of Thunder" ("Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"). Já jsem Aaronova díla, jenž byla vytvořena pro Marvel, hodnotil veskrze pozitivně. Dle mého v nich měl zajímavé charaktery s promyšlenou zápletkou. Překvapivě mu navíc vycházelo mít schopné kreslíře, jelikož kupříkladu Mike Deodato dokázal vytvořit kvalitní stránky, na kterých byly vykresleny i ty nejdrobnější detaily. Tohoto autora bych tím pádem hodnotil pozitivně. Mimochodem nejsem jediný, kdo má Jasona opravdu rád, protože byl lidmi v hlasování Fabula Rasa 2016 zvolen jako nejlepší scénárista roku 2016. 

Tentokrát se scénárista rozhodl napsat další příběh o severském bohovi hromu, u kterého navazuje na řadu důležitých událostí. Jedna z nich speciálně souvisí s knihou "Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)". Pokud tedy nechcete vědět, co důležitého se stalo, automaticky tento odstavec přeskočte. Jestli vám ale nevadí prozrazení toho nejdůležitějšího, klidně čtěte dál. Co tedy bylo? Odinův syn bojoval spolu se svými spojenci z Avengers proti starému Nickovi Furymu na Měsíci. Při jedné příležitosti bude Thor dost blízko na to, aby mu Fury do ucha prozradil záhadné tajemství. Náhle jeho kladivo Mjolnir začne padat a dopadne na měsíční povrch. Severský hrdina sice po chvíli přiletí ke svému kladivu, ale ač se snaží sebevíce, nemůže ho zvednout, čehož si na konci všimli jeho superhrdinští kolegové. Celou věc kolem magického kladiva řeší Odin. Ten před nějakou dobou opětovně začal vládnout ve městě Asgardia. Pokud vás to zajímá, Asgardia je město, které bylo kvůli nařízení Tonyho Starka postaveno po zničení Asgardu. Zajímavé na něm taktéž je, že využívá prvky magie a konvenční technologie, jelikož Stark má hodně rád technologické experimenty. 

No a o čem vypráví tento komiks? Thor několik dní bez jídla a vody klečel na povrchu Měsíce u svého milovaného kladiva, přičemž ho sledovalo mnoho Asgarďanů, mezi nimiž byl také jeho otec Odin. Ten několikrát sice chtěl kladivo zvednout, ale bohužel, na žádný pokus nedokázal Mjolnir úspěšně uzvednout. Syn Odina si proto zajde pro svoji sekeru Jarnbjorn, kterou dříve za svých mladších let využíval. Mezitím na planetě Zemi dochází k útoku ledových obrů, jimž velí dlouhodobý nepřítel boha z Asgardu, Malekith. Kvůli tomu na scénu přichází nový hrdina, jenž má mnoho společného s bývalým nositelem mocného Mjolniru.

První čtyři sešity kreslil Russell Dauterman, jehož styl sází zejména na výraznost barev, díky čemuž jednotlivé panely dost pěkně vynikají. To samé bych mohl říci o postavách, na mnoha stránkách jsou hodně výrazné a vyzařují z nich jasné barvičky. Kvůli tomu lépe vyniká akce, víte, jak a kdo s kým bojuje a nemáte ve všem zmatek. Poslední sešit kreslil Jorge Molina. Osobně, při čtení pátého čísla mi přišlo, že jsem sledoval obrázky ke kreslené pohádce od Disneyho. Postavy totiž mají klasické rysy, které byste mohli najít u typických disneyovských postav. Barvy k těmto rysům vyloženě ladí, protože nejsou sice zdaleka tak moc výrazné, ale zato více vykreslují detaily prostředí. Kresbu hodnotím pozitivně.

Příběh dle mého není úplně to nejlepší. Rozhodně neříkám, že je špatný, jenže Aaron umí vymyslet lepší děj. Zas na druhou stranu, tempo je svižné, stránky čtete rychle a bude vás bavit je číst. Nyní můžeme přejít k postavám. Nejvýrazněji zde působí klasický Thor s tím úplně novým. Ten klasický má celkem zajímavý vývoj, dobře napsané dialogy, k čemuž bych dodal menší připomínku. Nápad s opětovným využitím sekery Jarnbjorn oceňuji. Co se týká nového Thora, ohledně něho nemohu moc prozradit. Každopádně, celkově jakožto "následovník" původního boha hromu funguje. Navíc, jeho identitu vám autoři neprozradí během té pětice čísel, což oceňuji. Jenže když zjistíte, že celá čtvrtá řada měla dohromady pouze 8 sešitů, říkáte si, proč nemohly zbylé tři být dodány s "Annual 1" do jedné knihy? Tímto už po několikáté dostáváme v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet" nedokončený příběh, jehož konec nebudeme znát. Je to obrovská škoda.

V rychlosti bych ještě zmínil záporáka. Ten nebyl špatný, akorát mi v mnoha chvílích svým chováním připomínal filmového Lokiho, jehož jste mohli vidět například ve filmu "Avengers", takže si už pravděpodobně budete moct představit, jak občas bude reagovat při konverzacích s úplně novým Thorem. Na závěr bych něco málo řekl k akčním pasážím. Jak už jsem psal, v akci se budete orientovat a dle mého jsou sekvence, při nichž bojují postavy mezi sebou, zvládnuté opravdu skvěle. Kreslíři si jejich kreslení užívali. Bitvy s ledovými obry byly výborné. Během bitev jsou navíc dodány zábavné dialogy. Nejlepší dialog jen tak mimochodem řekl Absorbing Man při souboji s jiným Thorem. 

Sečteno podtrženo, kniha "Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder" nedopadla špatně. Rozhodně sice nepřekoná vysokou kvalitu předešlých děl od Jasona Aarona, ale i přesto se stále jedná o pohodové počtení, při kterém vás kromě povedeného, byť ne nejlepšího Aaronova scénáře dokáže překvapit styl kresby - ať už od Dautermana nebo Moliny spolu s povedenými akčními sekvencemi. Navíc, oba dva Thorové (ať už klasický nebo nově vytvořený) se povedli a záporák vás dokáže potěšit, pokud jste fanoušky filmového Lokiho.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"

Žádné komentáře:

Okomentovat