2017-10-14

#DP15: Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies - 45 %


Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies
Vydalo Hachette Fasciolli jako 128. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 třetí řady série "New Avengers" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v listopadu 2016.

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Steve Epting

Autorem recenze je Daniel Palička.

Tak se dostávám k "New Avengers" od známého scénáristy Jonathana Hickmana stojícího za špatným dílem nesoucí název "Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World", ve kterém zkazil na tomto skvělém týmu co nejvíce věcí šlo. Nyní zde máme prvních šest sešitů z jeho "New Avengers", se kterými už jsme se mohli seznámit díky knize "Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk", která nám představuje úplně první sestavu týmu. Kromě Iron Mana, Wolverina či Captaina Ameriky se dostalo i na Spider-Mana spolu s méně známější Spider-Woman a Lucem Cagem alias Power Manem.

Nyní máme možnost poznat nové seskupení tohoto týmu, ve kterém jsou ti nejvíce superiorní jedinci mezi superhrdiny. Konkrétně krále Inhumans Black Bolta, jsou to Namor, vládce Atlantidy, Reed Richards, aktuálně hlavní velitel týmu Future Foundation, Tony Stark neboli Iron Mana, Captain America a Doctor Strange, nejmocnější mág mezi hrdiny. Všichni patřili pod jednotnou skupinu, jež byla dost často označována jako Illuminati. Známá se stala zejména kvůli rozhodnutí poslat Hulka do vesmíru během tehdejší Občanské války, během níž se řešil konflikt ohledně registračního zákona.

Tato skupina byla v normálním stavu až do nejnovějších situací, kdy kvůli událostem knihy "Ultimátní komiksový komplet 84 - Avengers vs. X-Men, část třetí" tuto skupinu navždy opustil profesor Charles Xavier z X-Menů. Nyní toto seskupení vidíme znovu pohromadě, ale s novým členem Black Pantherem - králem velice vyspělého afrického státu Wakanda. Všech sedm chytrých bytostí řeší blížící se zánik našeho světa, o kterém chtějí zjistit více a přinejlepším by zkáze chtěli co nejdříve zabránit. Tím pádem se rozhodnou využít sílu velice mocných Kamenů nekonečna, které jednotliví členové získali. Určitě si říkáte, že to nezní špatně. Ano, sám o sobě je nápad výborný, jenomže jeho realizace není skvělá. 

Příběh má opravdu pomalé tempo, čímž se dostáváme k prvnímu problému. Za všech šest sešitů se toho stane strašně málo. Když už se navíc něco stalo, byla to pouze drobnost s velice malými následky. Navíc, čtení vás nebude bavit i přes zajímavé obsazení různých charakterů. Nyní přejděme na druhé největší negativum komiksu - hlavní protagonisté. Nechci nic říkat, ale jak může mít Jonathan Hickman talent na napsání tak plochých superhrdinů? Zde se dostáváme k tomu, co bylo zmíněno v recenzi na "Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World" - Hickman neumí psát Avengers.

Skoro nikdo vás nezaujme, nepotěší, nepobaví, ani nepřekvapí. Jediný, kdo mě dokázal zaujmout, byl Mr. Fantastic z Future Foundation. Překvapivě mě bavily jeho samostatné pasáže i přes jejich přehnanou pomalost. On sám zde totiž má zajímavou linku s neznámou osobností, o níž vám nemohu moc říci díky její větší roli pro děj. Na závěr tudíž říkám - Reed povedený, zbytek nezajímavý. Tím se můžeme přesunout k tomu nejhoršímu, co mi na knize vadilo. 

Tím nejhorší byl styl psaní, kdy máte pocit, jako kdybyste četli politické pojednání. Řeší se tu velké množství různých záležitostí během tajných zasedání, na nichž se sejdou všichni jednotliví členové skupiny, přičemž začnou temně laděné stránky s tunou vyloženě nudných dialogových pasáží působící dojmem politické ukolébavky pro děti. Budete chtít přeskakovat stránky, mnohdy vás ani nebude zajímat, jaké téma se zrovna řeší. Budou vám regulérně ukradené. 

Abych jenom nekritizoval, zmíním nějaká ta pozitiva na závěr. Kresba na poměry "New Avengers" nebyla špatná a již zmíněný Reed Richards má velice zajímavé pasáže. Plus k tomu to není největší avengerovský odpad jako "Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World". To by víceméně bylo všechno pozitivní. Vše ostatní se ale moc nepovedlo. Pomalé tempo, nezáživné pasáže, ničím nepřekvapující protagonisté (až na již zmíněnou výjimku). Začínám se bát toho, s čím "úžasným" Hickman přijde příště.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"

Žádné komentáře:

Okomentovat