2017-09-16

#DP07: Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance - 75 %


Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance
Vydalo Hachette Fasciolli jako 124. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "All-New Ghost Rider" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v září 2016. 

Scénář: Felipe Smith
Kresba: Tradd Moore

Autorem recenze je Daniel Palička.

Dostává se k nám kniha “Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance”, díky které se nám znovu ukazuje ohnivý jezdec Ghost Rider. V hlavní roli ale nepočítejte s Johnnym Blazem, kterého už jsme měli šanci poznat. Nyní se k nám dostává úplně charakter, který nastoupí jako zbrusu nový Ghost Rider. Začněme ale od začátku.

Určitě se ptáte, kdo dokáže perfektně nahradit jezdce, jenž existuje už od dob sedmdesátých let. Výborná náhrada za něj existuje v podobě mladého klučiny se jménem Robbie Reyes. Pracuje jako mladý mechanik ve východním Los Angeles v Kalifornii. Sám to moc nemá lehké, jelikož na místě, kde žije, existují gangy, které rozšiřují korupci mezi ostatní. Škola, na kterou chodí, by se dala popsat jako místo, kde si z něj dost jeho spolužáků dělá legraci. Navíc, k tomu se musí starat o svého mladšího bratra Gabea. Ten Robbieho považuje za hrdinu kvůli tomu, jak se vůči němu chová. 

Jedné noci si Reyes vyjede ve svém černém autě na nelegální závod, ve kterém dopadne velmi špatně. Najednou se objeví plameny, ze kterých vychází černě oblečený muž s hořící lebkou. Tímto momentem se zrodil nový hrdina, který se svými schopnostmi bude teprve učit zacházet. 

Osobně jsem nečekal, že bych si charakter nového Ghost Ridera oblíbil. Přece jenom, byl jsem totiž zvyklý na prvního ohnivého jezdce. Toho už jsme měli možnost poznat díky knížce “Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení”, kde jsme viděli více vážného, celkem zkušeného muže, který nemá problém zabíjet na své motorce pomocí řetězů. Navíc, jeho charakter byl více zaměřen na náboženskou tématiku a choval se spíše jako antihrdina. Koho vidíme tady? Mladšího, méně zkušeného kluka, který musí řešit kromě své hrdinské práce také osobní problémy. Motorka byla nahrazena černým autem a co si budeme povídat, zde vidíme charakter s více hrdinskými rysy.

Scénář rozhodně není napsán špatně. Má svoji kvalitu a dokáže vás vtáhnout k příběhu samotnému. Tím bych se dostal ke kresbě. Tradd Moore vás kromě velkého množství krásně nakreslených akčních scén zaujme zejména díky dost častým obličejům připomínajícím postavičky z animovaného seriálu. To poznáte díky očím a puse, jelikož očička jsou na mnoha panelech dost dětská, přičemž ústa jsou v mnoha momentech dost karikaturní. Kresba není úplně špatná, ale rozhodně nemusí sedět každému.

Nakonec bych si dovolil zmínit pár negativ. Tím největším jsou slabí záporáci. Za celou knihu se zde vyskytnou dohromady tři záporné postavy. Guero Valdez, spolužák Robbieho Reyese, který jemu a jeho bratrovi různě ubližuje, Calvin Zabo alias Mister Hyde a Grumpy, černoch velící svému vlastnímu gangu. První zmíněný jedinec jakožto záporný charakter funguje výborně, jelikož si budete stále říkat, ať už tohoto člověka konečně někdo zmlátí. Ti zbylí dva jsou jednoduše obyčejní. Mají sice svoje charakteristické vlastnosti a vypadají dobře, jenže ve výsledku zase až tak zajímaví nejsou. Hyde funguje jako normální profesor s rozdvojenou identitou, přičemž Grumpy se dá označit za tlustého muže s knírkem, jenž toho za celý příběh moc neudělá. Dá-li se to tak říci, slouží vyloženě jako výplň pro děj.

Na závěr mohu knihu “Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance” doporučit. Jakožto seznámení s nově vytvořeným hrdinou světa Marvelu se tento příběh hodí. Robbie Reyes jako Ghost Rider funguje, a to i přesto, že kromě hrdinské akce vidíme osobní problémy (nejenom ve škole). Kresba je pěkná. Jediné, co vám na ní může vadit, je přehnané stylizování lidí do animované podoby. O záporácích ani nemusím mluvit, jelikož dobře zpracovaný byl pouze jeden. Ve výsledku mohu říci jediné. Představení nového pekelného ochránce proběhlo úspěšně.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"

Žádné komentáře:

Okomentovat