2017-12-09

#DP39: Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine - 90%


Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine
Vydalo Hachette Fasciolli jako 136. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Death of Wolverine" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v březnu 2017. 

Scénář: Charles Soule
Kresba: Steve McNiven

Autorem recenze je Daniel Palička.

"V tom, co dělám, jsem nejlepší. Jenže to, co dělám, není nic hezkýho…"

Wolverine - pro mnohé z nás jedna z nejlegendárnějších komiksových postav, která kdy za celou historii komiksů vznikla, jeden z nejodvážnějších členů druhé generace X-Menů a asi nejoblíbenější charakter v x-menovských filmech kvůli úžasnému Hughu Jackmanovi. Tím vším je Logan, neboli James Howlett, který toho od svého prvního zjevení se ve 180. čísle série "Incredible Hulk" zažil opravdu hodně. Bojoval s Hulkem, byl dlouhodobým členem X-Menů, spolupracoval s Kitty Pryde (neboli Shadowcat), zjistil, že má biologického syna, bojoval po boku Captaina Ameriky a Deadpoola, přidal se k Avengers, svedl bitvu se Cyclopsem o osud mutantské rasy. To vše prožil tento námi oblíbený hrdina. Jenže během roku 2014 došlo k události jménem "Death of Wolverine". 

Logan to nemá lehké, jelikož aktuálně přišel o svůj regenerační faktor. Od Reeda Richardse navíc dostal doporučení nařizující nevyužívat vysunovací drápy. K tomu je na něj navíc vypsána odměna, tudíž po něm jdou různorodí padouši, kteří mají něco málo společného s jeho minulostí. Wolverine bude muset zjistit, kdo stojí za celým plánem jeho zabití. 

Ano, v příběhu se skutečně objevují postavy (dokonce také oblasti), jenž mají spojitost s Wolverinovou mytologií. Pokud jste nováčkem, rozhodně není dobré začít se čtením tohoto komiksu, jelikož byste z příběhu samotného mohli mít nepřehledný guláš. Je na čase si říct, co z česky vydaných knih byste měli přečíst, abyste se zorientovali. Prvně by bylo dobré prostudovat většinu knih z "Comicsových legend" speciálně zaměřených na tohoto hrdinu z Kanady, přičemž pak by bylo dobré si projít dílo z devadesátých let, jež u nás vyšlo jako "Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X". Zejména druhý zmíněný komiks doporučuji díky finálnímu a celkem nečekanému zvratu. 

Jak jste si všimli, dal jsem tomuto příběhu vysoké hodnocení. Wolverine je pro mě zajímavý X-Man. Není sice jeden z mých nejoblíbenějších, ale i přesto ho považuji za působivého člena týmu. Navíc, většina jeho příběhů má vysokou kvalitu. Například "Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan". Každý z nás se po oznámení "Death of Wolverine" musel smířit s Howlettovým koncem. Když se nad tím tak zamyslíme, každé větší úmrtí na stránkách komiksu na nás emocionálně zapůsobí. Převážně buď hněvem nebo smutkem, protože víme, že jedna z hlavních postav zemřela. Ostatní komiksové charaktery si posléze mohou říkat, co bude dál, když někdo z jejich blízkých skončil. A vy také se budete jistě zamýšlet nad budoucností. Náš hlavní hrdina totiž nebude mít procházku růžovým sadem.

Scénář Charles Soule zvládl na jedničku. Hlavní hrdina je napsán skvěle podobně jako záporáci. K tomu musíme připočítat také úžasnou kresbu. Steve McNiven opravdu umí kreslit. Na každém panelu šla vidět maximální snaha o vytvoření opravdu fantastické kvality. Při jakékoliv bojové sekvenci si užijete, jelikož u nich budete mít vynikající nakreslené charaktery. Takže ano, kresbu taktéž hodnotím pozitivně. 

Nyní něco málo k samotnému zakončení. Nebojte, nebudu nic prozrazovat, tudíž klidně můžete číst dál. Ke konci mnozí z vás mohou mít největší připomínky. Někteří ho sice budou vychvalovat, ale taktéž můžete najít jedince, kteří budou mít odvahu celé zakončení odsoudit. Jistě, mohlo být heroičtější, jenže mě osobně celkový konec nevadil. Přece jenom, uzavírá se jedna důležitá linie týkající se Wolverinovy minulosti. Pokud vám přišel konec jednoho komiksu s tímto hrdinou absolutně přitažený za vlasy, tak zde vám už nebude připadat tak zvláštní. 

Takže nakonec mohu říci jedno. Mé pocity z knihy "Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine" jsou velice pozitivní. Jakožto rozloučení s jedním z nejznámějších členů X-Menů pro pokročilé fanoušky je toto dílo kvalitní. Rozhodně doporučuji.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"

Žádné komentáře:

Okomentovat