2018-01-27

#DP59: Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse - 60%


Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse
Vydalo Hachette Fasciolli jako 143. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”.  Původně vyšlo jako čísla 9 až 15 třetí řady série "Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červnu 2017. 

Scénář: Dan Slott
Kresba: Olivier Coipel, Giuseppe Camuncolli

Autorem recenze je Daniel Palička.

Další Spider-Man od Slotta, který vyšel v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet". Rozhodně jsem rád za to, že mohu číst příběhy od Dana Slotta, jelikož dokáže napsat zajímavou zápletku s pěkně navrženými postavami hrdinů a padouchů. Jistě, jeho She-Hulk sice nebyla nijak převratná, ale jeho "Spider-Island" (ten jste si mohli přečíst v knihách "Ultimátní komiksový komplet 80: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část první" a "Ultimátní komiksový komplet 81: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část druhá") byl podle mého vysoce kvalitní. Myslím, že se jedná o jeden z nejlepších Spider-Manů, který u nás mohl vyjít. Příběh měl totiž povedené charaktery, vtipné hlášky a výbornou kresbu od jednoho z mých nejoblíbenějších komiksových kreslířů, Humberta Ramose. K tomu také musíme připočítat skvělé pojetí Petera Parkera s dynamickou akcí, která byla doplněna nečekanými zvraty. Prostě zde bylo všechno, co by si snad každý přál u komiksu s maskovaným pavoučím hrdinou. Navíc, nesmíme zapomenout na Danova excelentního "Superior Spider-Mana" ("Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"), který mě vyloženě překvapil. Nyní zde máme knihu "Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse", což byl příběh, na který jsem byl zvědavý, jelikož přišel s nápadem točícím se okolo alternativních realit. 

V příběhu jde víceméně o záchranu pavoučího multivesmíru před skupinou jménem Inheritors pocházející ze Země 001. Do této skupiny patří mocné bytosti, jejichž cílem je zabíjet různé Spider-Meny ze všech možných alternativních realit. Mezi nimi se také nachází jeden z nejnebezpečnějších nepřátel Petera Parkera - Morlun. Ten se vrátil a chce se našemu hrdinovi pomstít s celou jeho rodinou. Mnozí z vás si teď pravděpodobně říkáte, jak může tento padouch žít, když s ním Spider-Man udělal jistou věc v komiksu "Amazing Spider-Man: Návrat"? Je to jednoduché, byl oživen, čehož využil. Opětovně si dal zápas s Parkerem (který prohrál a ve kterém zemřel). Později byl oživen skupinou Crocodile Cult, aby posléze mohl bojovat se Shuri - sestrou Black Panthera, která tehdy nosila kostým černošského hrdiny z Wakandy. Shuri samozřejmě zvítězila, načež ho poslala s pomocí šamana do takzvaného Limba, kde musel bojovat proti nekonečným hordám smrti. Nakonec však Morlun z Limba úspěšně uprchl. Kdyby neutekl, pravděpodobně by nelovil s jeho rodinnými příslušníky maskované lezce po stěnách. 

Nyní se vraťme zpátky k samotnému komiksu. Mnozí Spider-Meni vás dokážou zaujmout, ať už jde například o Spider-Mana z budoucnosti roku 2099, Spider-UK patřící do skupiny Captain Britain Corps., nebo Spider-Ham - zvířecí podoba Petera Parkera. Samozřejmě, i žen tu budete mít dost. Za zmínku stojí Spider-Gwen se Spider-Girl, obě dvě totiž byly vymyšlené pro účely příběhu velmi dobře. Ano, máme zde obrovské množství pavoučích ochránců, ale mnozí nedostanou moc prostoru na projevení svého charakteru. Kupříkladu taková Spider-Monkey, která zde dostane prostor pouze při jedné konverzaci, zmizí z příběhu příliš rychle. To také platí pro Spider-Punka, který se uplatní pouze při akčních pasážích. I přesto zde naštěstí najdete zajímavé interakce mezi jednotlivými hrdiny (vztah Silk k Spider-Manovi ze Země 616, dialogové pasáže mezi trojicí japonských Spider-Manů, konverzace Jessicy Drew s Milesem Moralesem apod.). Zde jde vidět jedna dost zásadní věc. Slott umí napsat dialogy mezi postavami. Když totiž čtete komunikační sekvence, vůbec vás nebudou nudit. Za tohle dávám Danovi palec nahoru, jelikož to je jedna ze silných stránek jeho Spider-Mana. 

Záporáci však nejsou žádná sláva. Jistě, budou na vás působit během některých chvil drsně, jenže tohle nestačí. Já nechci, aby byl hrdina pouze svalnatý nebo aby měl neuvěřitelnou moc. Potřebuji u něj mít nějaký zajímavý charakter. Ani jeden ze záporných jedinců (včetně Morluna) ho nemá. Oproti Jackalovi s Královnou z Pavoučího ostrova je tohle dost velký krok směrem dolů. Kvůli tomu bych ihned zmínil kresbu. Ta není špatná, protože dokáže pěkně vykreslit akci. Bohužel, občas vás bude štvát rozmístění panelů. Někdy totiž jsou stránky nakresleny tak strašně zvláštně, až si říkáte, jak panely na sebe navzájem navazují. Dokonce i postavy občas lezou z okének, čímž budete ještě více zmateni. Když už jsem nastínil postavy, tak bych vytkl jednu opravdu důležitou věc. Hlavní záporáci jsou kresleni špatně. Na většině stránkách totiž vypadají úplně stejně, což vás bude mnohokrát plést. Zas na druhou stranu, barvy jsou povedené. Jsou sice výrazné, ale nejsou nejvýraznější, což znamená, že například temně laděné panely do černé barvy pěkně vyniknou. 

Teď zmíním to největší zlo na celém komiksu. Příběh "Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse" totiž nebyl vyprávěn pouze během sedmi čísel série "Amazing Spider-Man", ale také během sériích "Spider-Verse Team-Up", "Scarlet Spiders", "Spider-Man 2099" a "Spider-Woman". Když totiž budou jednotliví Spider-Meni rozděleni do různých skupin, ve kterých budou muset splnit určitou misi, děj bude rozdělen do všech jednotlivých sérií, přičemž tou hlavní je první zmíněná - "Amazing Spider-Man". Rozhodnutí rozdělit příběh do vícero komiksových řad není nikdy nejmoudřejší nápad. Pokud totiž například číst pouze hlavní linii (kterou najdete celou v této knize), tak se nemusíte orientovat. Pokud někdo z hrdinů udělá nějaký čin v jiné sérii, jsme o něm sice v krátkosti informováni, jenže pak nechápeme, co tím chtěli autoři říci. Činy některých hrdinů (občas také padouchů) na vás tím pádem působí zvláštně. Zejména ke konci si budete říkat, proč udělal jeden ze záporáků jisté rozhodnutí. Navíc, mnohokrát při čtení uvidíte červené rámečky. Ty fungují jako reklama. Informují vás o komiksu, který byste si měli koupit. Pokud tedy například uvidíte panel, kde Spider-Man z roku 2099 pracuje na jednom plánu, vyskočí rámeček, který vám říká, že pokud chcete znát zbytek zápletky, musíte si koupit sešit ze série "Spider-Man 2099". Tyto rámečky sice jsou pouze malá drobnost, ale při čtení vás to bude neskutečně otravovat. 

Určitě si říkáte, proč jsem nedal nižší hodnocení, když má komiks taková negativa. No, je na to velice jednoduchá odpověď. I přes všechny ty mínusy je kniha "Ultimátní komiksový komplet 143: The Amazing Spider-Man - Spider-Verse" celkem povedená. Pokud máte rádi Spider-Mana a nevadí vám všechny ty zápory, o nichž jsem se rozpovídal, můžete si klidně přidat 5 až 10 % navíc.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"
"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die"
"Ultimátní komiksový komplet 140: Original Sin (Part 2)"
"Ultimátní komiksový komplet 141: Rocket Raccoon - A Chasing Tail!"
"Ultimátní komiksový komplet 142: Thor - The Goddess of Thunder"

Žádné komentáře:

Okomentovat