2017-10-13

#1545: Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans - 40 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans (Inhumans)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 146 a 147 série "Thor" a jako čísla 1 až 4 série "Secret Invasion: Inhumans" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Joe Pokaski
Kresba: Jack Kirby a Tom Raney

Inhumans nebo Nelidé, pokud budeme mluvit o rase a nikoli jen o konkrétním týmu, i když ono se docela smývá to, jaký je mezi tím rozdíl, jsou skupinou, která mě docela zajímá, protože je na ní na první pohled vidět, že se jedná o tým, který je velmi nesourodý, a to i přesto, že je prezentován jako rodina. Mám pocit, že když Lee a Kirby s týmem ve "Fantastic Four 45" přišly, prostě chtěli mít různorodou chásku, která bude vypadat dobře, protože se na nich bude moct Jack Kirby vyřádit. Designově jsou postavy zajímavé, i když některé jejich schopnosti jsou prostě divné. Jako schopnost nejvýše postavené ženy z nich je ovládání vlastních vlasů, to mi přijde jako zvláštním, ale oukej. Rodina byla vytvořena, pak jen bylo třeba vymyslet způsob, jak popsat jejich origin. Jak může být tolik rozdílných postav svázáno pokrevními pouty.

Sešity "Thor 146" a Thor 147" obsahovaly dva krátké, pětistránkové komiksy, kde je právě tento origin vysvětlen. Klidně bych se vsadil, že to je příběh, který vytvořil Jack Kirby, protože je docela blízký tomu, co vytvářel on sám. Inhumans jsou rasou, která vznikla tak, že jiná mimozemská rasa umožnila kmeni na Zemi, pravěkým lidem, aby se vyvinul rychleji. Mimozemšťané zasáhli do jejich evoluce a nechali je se vyvíjet rychleji. Klasické schéma vesmírných inženýrů, kteří ale na svůj výtvor zapomněli a on se vyvinul velmi specificky, a to díky terrigenové mlze, což je pro mě prostě vynález, který je tak divný, že jsem ho nikdy nepřijal jako dostatečně vhodné vysvětlení. Ale budiž, tak to prostě je.

Origin tedy v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans", je pak celkem logické, že muselo dojít i na nějaký delší příběh, který bude současnější, jak se už celkem v rámci série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" stalo zvykem. A tím je příběh "Tajná invaze: Inhumans". Ano, minisérie se věnuje tomu, jaký vliv měla Tajná invaze Skrullů na Inhumans, protože ani oni nezůstali nedotčeni. A stalo se něco neskutečného - Skrullům se podařilo zajmout samotného Black Bolta. A jelikož jsou ostatní jeho rodinou, tak je jasné, že se za ním vydají, a to v čele s Medusou, která by svého manžela nikdy neopustila. Jak se Skrullům podařilo zajmout jejich syna, to je další věc. Celkově je invaze taková podivná a Inhumans jsou na ni napasováni jen proto, aby nebyli vynecháni.

A jak se vlastně podaří Inhumans Black Bolta zachránit? Je to takové zvláštní, nemá to v sobě akci, a pokud už na ni dojde, tak je taková vedlejší, rychle zmáknutá, pro jistotu třeba i přeskočená. Komiks chce být podán jako příběh, však je také vyprávěn mladým nelidem, jak se na začátku dovíme, ale jako vyprávění je to prostě takové nijaké. Emotivní momenty zde jsou, ale jsou podány zdlouhavě, nejsou dostatečně efektní, nedostanou se vám pod kůži. A nedostanou se tam ani postavy, kdy některé - hlavně Medusa a Crystal - jsou docela otravné. Navíc příběh uplyne celkem rychle, tak se s těmi postavami ani moc nespojíte. Jen kresba se sem tam snaží ukázat nějaký pěkný design, což i zafunguje, ale přesto mi panely přišly spíš prázdné. "Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans" není z těch komiksů, které vás dovedou nadchnout, je to prostě jen průměrně, až trochu podprůměrně odvedená práce, která musela být napsána, protože zrovna probíhal velký event.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"

Žádné komentáře:

Okomentovat