2017-10-02

#1536: Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade - 40 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade (Blade)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Tomb of Dracula 10" a jako čísla 1 až 6 série "Blade" (vol. 6) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Marv Wolfman a Marc Guggenheim
Kresba: Gene Colan a Howard Chaykin

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade" je jedním z těch důvodů, proč je fajn, že u nás série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" vychází. Ani mě to nenapadlo, ale právě s touhle knihou jsem si uvědomil, že v České republice známe Blada jen z jeho filmů, ale nikoli z komiksů. S knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade" se nám Blade teprve pořádně představuje, což je podtrženo ještě tím, že se ve sbírce objevuje i první příběh, který s Bladem vyšel a kde lovec upírů a denní chodec přišel na scénu. Bohužel kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade" rozhodně nepotvrzuje, že by se v sérii měly objevovat i ty nejlepší příběhy s hrdiny, protože ani první příběh s Bladem, ani komiks "Zase nemrtví" nejsou ukázkou toho, že by stálo za to Blada i číst, nikoli jen sledovat na plátně. Filmové provedení vás pořád dostane mnohem více než jeho původní, komiksová podoba.

Příběh, který se objevil v "The Tomb of Dracula 10", přivedl na svět Blada a jeho příchod vlastně není vůbec špatný. Má něco do sebe, představuje se jako ten drsňák, kterého znáte, i když mu pravda ještě chybí katana a zabíjí pomocí týkového nože. Ale i tak je to pořádně namachrovaný borec. Jen je škoda, že hlavní záporák, Dracula, je zde popsán klasicky trapně, jeho monology jsou standardně povýšenecké, což by bylo fajn, kdyby se tak nechoval v podstatě každý záporák Marvelu z 60. a 70. let, možná i z let pozdějších. Komiks "The Tomb of Dracula 10" tak funguje skutečně hlavně jako představení nové postavy, a nefunguje i proto, že příběh zde není uzavřený a že ještě pokračoval v dalších číslech "The Tomb of Dracula". Jako ochutnávka to ale dle mého stačí, protože vrcholem sbírky by mělo být prvních šest sešitů ze šesté samostatné Bladovy řady. Tady ale padla kosa na kámen.

V první řadě je to kresba Howarda Chaykina, která rozhodně nemusí sednout každému. Jako kdyby Chaykin trochu napodoboval Richarda Corbena, ale přitom se snažil zůstat svůj. Místy se mi na kresbu prostě nedívalo dobře. Jenže pak je tu ještě příběh, který také moc neoslnil. Na jednu stranu je to tím, že je to takové hodně roztahané a ta spojitost mezi jednotlivými příběhy je především v tom, že jsou zde flashbacky, které vysvětlují Bladovu minulost a přidávají do ní nové prvky. Dovídáme se o něm docela dost, což je hezké na jeho představení. Bohužel to neznamená, že vás příběh v přítomnosti bude bavit. Část se Santou je docela zábavná a drsná, ale je prostě výplňová. Jako kdyby tvůrci měli dobrý příběh v minulosti, ale nevěděli, co dát do toho současného. Ani jeho finále pak není něco, co by dokázalo oslnit.

Představení Blada v komiksovém provedení se tak dle mého názoru příliš nepovedlo. Ani jeho první příběh, ani jeho modernější příběh nejsou z těch, které by dokázaly pro postavu nadchnout. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade" plní svůj úkol v představování postav, ale bohužel tak nečiní příběhy, které by byly čtenářsky zajímavé, které by vás dokázaly přesvědčit o tom, že Blade je skutečně úžasná postava. Navíc jeho celkový vývoj v Marvel Universe je takový divný, což se dočtete v textové části v závěru. Podle mě byly vybrány příběhy, které se zaměřují na origin postavy, což ale bohužel - alespoň v tomhle případě - neznamená, že by se jednalo o příběhy nejlepší. Vzhledem k tomu, že toho s Bladem u nás moc nemáme, je škoda, že nebylo vybráno něco lepší. Anebo nic lepšího není?

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"

Žádné komentáře:

Okomentovat