2017-11-21

#1572: World of Warcraft 3 - 65 %


World of Warcraft 3 (World of Warcraft: Book Three)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 15 až 21 série "World of Warcraft". Souborně v originále komiks vyšel jako "World of Warcraft Book Three" v roce 2014. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Walter Simonson a Louise Simonson
Kresba: Mike Bowden

Je docela fajn, že se pro "World of Warcraft" komiks podařilo najít člověka, který docela dlouho psal třeba i Thora a přivedl do něj zajímavé postavy, nemluvě o tom, že z něj udělal právě spíše fantasy/sci-fi než klasický superhrdinský komiks, i když ten náběh u Thora byl od začátku a autoři po Stanu Leem k němu směřovali více a více. Mimochodem, Walt Simonson je ten člověk, který Thorovi dal tu podivnou postavu, která se jmenuje Beta Ray Bill, jenž se Thorovi podobá, ale prostě nikam pořádně nezapadá. A právě to z ní podle mě dělá postavu tak zajímavou. Ale jsme u knihy "World of Warcraft 3", kde mohl Walt i se svou ženou Louise využít svou náklonnost k fantasy světům v plné míře. A co si budeme povídat, do jisté míry se mu to povedlo, i když mám pocit, že něco vyloženě epického úplně nezvládá.

Svět Warcraftu na tom není v současné době moc dobře. Lidé jsou stále znesvářeni s orky, což je celkem logické, ale jsou zde snahy vyjednávat, které jsou neustále někým sabotovány. Jako kdyby se někdo snažil nesvár mezi rasami jen stále více a více přiživovat. Naštěstí jsou zde tací - v podstatě hlavní hrdinové komiksu - kteří se snaží o to, aby mír vznikl. Jenže to nebude tak jednoduché. Překvapivě se ale ukazuje, že ten mír mezi lidmi a orky by mohl vzniknout jako druhotný výsledek jiného konfliktu, který se na rasy blíží. Něco velkého přichází, ale je to něco, co naplno nepropukne v této třetí knize. Je zde jen náznak a první ukázka toho, kdo je v pozadí. Kladivo soumraku nebude jen malá, slabá skupina, bude v tom něco více. A s těmi nemrtvými to také nebude tak úplně jednoduché.

Jak jsem řekl, Walt Simonson úplně nezvládá nějaké velké epické bitvy, což se ukazuje především ve chvíli, kdy se dostanou ke slovu nemrtví a má dojít k napadení různých míst ve světě Azerothu. Najednou ty bitvy vůbec nejsou epické, a i když končí tak, aby to bylo ku prospěchu rozvoje příběhu, stejně budete mít pocit, že to nemá tu správnou šťávu, že tam něco chybí a že se tvůrci raději vykecávají, než aby předvedli nějakou skutečně pořádnou bitvu v duchu klasického "Warcraftu". Asi je to tím, že "World of Warcraft" je hra zaměřená spíše na jednotlivce a malé skupiny, než na skutečně obrovské armády, jako tomu bylo u původní strategie. A samozřejmě, komiks musí ctít předlohu a příběh, který se objevuje ve hře. Stejně si ale myslím, že komiks mohl být o něco rozmáchlejší v místech, kde to děj dovoluje.

Musím říct, že i když se mi první dvě knihy zamlouvaly trochu více, "World of Warcraft" nic neztrácí na docela dobrém rozvíjení příběhu, jsou zde postavy - i když je jich už trochu moc a vizuálně se dokážou celkem snadno splést, nejen u orků, al i u lidí - které vás dovedou zaujmout, a jsou zde zvraty, které nejsou špatné. Pokud máte rádi hru "World of Warcraft", je komiks rozhodně skvělým doplněním, které vás přenese k příběhu, který znáte, na místě, která jsou vám známá. A pokud hru od společnosti Blizzard nehrajete, myslím, že i tak si komiks budete schopni užít a budete docela zvědaví na to, jak to ve čtvrté knize pokračuje. A vlastně i nějakým způsobem končí, protože to je poslední kniha série. I díky tomu si myslím, že Walt epické příběhy nezvládá, protože tohle prostě nebylo možné tak rychle ukončit. Třeba budu ale překvapen.

Komiks "World of Warcraft 3" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"World of Warcraft 1"
"World of Warcraft 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat