2014-04-10

#578: Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium - 70 %

Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium (New X-Men: Imperial)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako třicátou čtvrtou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "New X-Men: Impérium" ponese č. 19. Původně vyšlo jako čísla 118 až 126 série "New X-Men" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v dubnu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Frank Quitely, Igor Kordey a Ethan Van Sciver

Po příběhu "G jako Genocida" se v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" dostalo i na pokračování nazvané "Impérium". Jedná se o pokračování přímé. Začíná se tam, kde se skončilo. Jen je škoda, že i "Impérium" je komiks, který v České republice již vyšel, a to v roce 2010. Ale tak na druhou stranu, byla by škoda, kdyby děj zůstal v "Ultimátním komiksovém kompletu" nedopovězený. Ne, že by se tedy série "New X-Men" přestala psát, ale uzavřela se linie, která se točila okolo Cassandry Novy. Morrison sérii psal ještě dál, až do čísla 154, kdy byla série "New X-Men" ukončena a pokračovala jako "Astonishing X-Men", kdy tuto docela známe, protože knihy "Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní" a "Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj" u nás již vyšly.

Když říkám, že Morrison dál pokračuje v příběhu, hodí se připomenout, co se stalo. Objevila se Cassandra Nova, která je ve skutečnosti určitou formou dvojčete Charlese Xaviera. Cassandra se rozhodla, že svět zbaví mutantů a celkem obstojně se jí to podařilo. Způsobila genocidu 16 miliónů lidí s genem X. Jenže tohle jí nestačilo. Touží po zničení všech, a tak se nakonec dostala do Charlesova těla a vyměnila si s ním místo. Profesor X tak není tím, kým se na první pohled zdá, a jeho cesta do vesmíru se rozhodně nejeví jako dovolená, i když to deklamuje. Předchozí příběh končil tím, že Xavier opouští zemi, Hank McCoy, který jediný ví, jaká je pravda, je v kómatu, a navíc mají všichni X-Meni rýmu.

Grant Morrison v tomhle díle opět rozjíždí to, co mu jde tak dobře. Nepřeberné množství postav, které jsou pro Marvel ne až tak důležité, ale proč je nevyužít, když už je jednou někdo vytvořil, že? A tak se seznamujeme s velkým množstvím galaktických superhrdinů, ale vlastně jen proto, aby se ukázalo, že události, které Cassandra Nova rozpoutala, jsou skutečně epického charakteru. Přítomnost Shi'arských válečníků zas tak zásadní v konečném důsledku není. A tak si Morrison zase hraje na tom velkém písečku, který mu byl dán a dělá si, co chce. Pozitivem tohoto dílu je skutečnost, že i přes epickou rozmáchlost, jde pořád hlavně o postavy a jejich formování, které mi přijde lepší, než v případě Marka Millara a jeho "Ultimate X-Men".

Kromě toho, že si Grant hraje s postavami, daří se mu vytvořit celkem zajímavé situace, a i když je jeho příběh místy až moc ujetý, dává logiku a má náboj. Pro mě kvalita padá, když se děj dostává do vesmíru, ale naštěstí tam nezůstává. Pořád jde hlavně o mutanty a o školu, v které se ukrývají, což je mnohem příhodnější pojmenování pro jejich situaci. Hovořit jen o tom, že zde studují, je přece jen nedocenění celkového dění. To se ale nezaměřuje jen na obrovský příběh o tom, jak se vyrovnat se superschopnou šílenou ženskou v těle možná nejmocnějšího mutanta, ale na "Impériu" je hezké, že se zde řeší i normální věci, vztahy, apod. Tohle jsem měl vždycky na superhrdinských komiksech rád.

Na tomto booku se vystřídali celkem tři kreslíři, kdy nejvíce prostoru si pro sebe uzurpoval Frank Quitely, jehož kresbu mám rád, jen ty menší postavy jsou takové nedotažené, což se dá kousnout, protože sem tam je to i trochu vtipné. Manga tohle dotáhla do naprosto jiných dimenzí. Když se ale na jeden sešit vrhnul Ethan Van Sciver, je to hned trochu něco jiného, protože tenhle cvok si dokáže hrát s každým lístečkem, což předvádí hned na první straně čísla 123. Nesedla mi pak kresba Igora Kordeye která je nejméně mainstreamová, je hodně černá a vymyká se. Není špatná, jen ve srovnání se dvěma zbylými kreslíři není tak precizní.

Vzhledem k tomu, že kniha u nás již jednou vyšla, ne až tak dávno, hodí se trocha toho srovnání. Takže jak je v případě "Ultimátního komiksového kompletu" zvykem, vazba je pevná, kdežto Crew komiks vydalo v brožované. Počet kapitol je stejný, formát také, nezměnil se ani překlad, který byl jednoduše převzatý. Proč ne, i když mám pocit, že sem tam by se nějaká ta malá korekturka hodila. Letošní vydání nabízí trochu toho bonusového materiálu o dvou nových kreslířích, kteří se na první knize nepodíleli. Dočtete se tak něco málo o Van Sciverovi a Kordeyovi, což je fajn, ale jinak těch bonusů také moc není. Ještě trocha informací na úvod, které příjemně shrnují předchozí děj. Stále před sebou máte knihu, která je zábavná, která je akční, kde se něco děje. Není to vrchol mainstreamu, ale jak nemám Morrisona rád, tak jeho run v X-Menech mi sedl.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

Žádné komentáře:

Okomentovat