2014-04-10

#577: Usagi Yojimbo 9: Daisho - 100 %

Usagi Yojimbo 9: Daisho (Usagi Yojimbo: Daisho)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2005. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 a 14 série "Usagi Yojimbo" u Mirage Studios. Souborně vyšlo v roce 1998 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Po kratší přestávce jsem se vrátil ke králíkovi a k jeho příběhům, a to knihou "Daisho", která, pokud se nepletu, je vůbec první, jež v České republice s Usagim vyšla. Na úvod možná trochu k samotnému názvu, který znamená velký-malý. Není to nic o nějakém poměřování, ale jedná se o označení dvojice mečů. Pořád se nejedná o metaforu, ale myslím to doslova. Samuraj měl ve své výbavě především dva meče, jeden dlouhý, který se označuje jako katana (obecný název pro dlouhý meč je daito), a jeden krátký, který se nazývá wakizashi (obecné označení pro krátký meč je shoto - spojením slov daito a shoto vznikl název daisho). Tolik trocha té japonské hantýrky a rovnou se můžeme pustit do jednotlivých příběhů, protože tohle je opět povídková kniha.

"Hudba nebes" je krásnou, poetickou povídkou na začátek, která vás hned dostane do té správné nálady. Jsou zde opět čestní samurajové, prohnaní šmejdi, spousta ještěrek tokagé a také nezapomenutelné postavy, které se sice objeví jen jednou, ale tu povídku si pro sebe ukradnou. Když člověk vidí nějaké japonské bizarní filmy, které jsou natáčeny v poslední době, a pak si přečte něco tak poetického, říká si, že ti Japonci jsou skutečně schizofrenní cvoci, ale oni mají stejně takový dar pro příběh, až je to neskutečné. Stan Sakai si ze svých kořenů ponechal právě tohle - schopnost vyprávět příběh.

Následují pak příběhy, které jsou pro Usagiho klasické, což ale nic nemění na tom, že jsou prostě výborné. Tohle je totiž jedna z těch knih, od kterých se jen tak neodtrhnete. Druhá povídka se jmenuje "Sázkař, vdova a ronin" a uzavírá se jí jeden příběh, který se objevil v knize "Usagi Yojimbo 6: Kruhy". Sázky se nevyplácí a tohle je o tom, že na každého nakonec spravedlnost dopadne. Tedy podle toho, jak si spravedlnost představujete, a já ji nutně nevidím jako pouze to, co je dáno zákonem. Z trochu jiného soudku je pak příběh "Otrokáři", který je opět variací téma, jak skupina grázlů chce napadnout nebo obléhá vesnici a najde se několik statečných, nebo třeba jen jeden, kteří chtějí pomoct a učinit konec bezpráví. Poté už následuje příběh, podle něhož dostala celá sbírka své jméno.

Delší "Daisho" je rozděleno na dvě části, protože mezi ně se ještě vešla krátká povídka "Podvraťáci". "Daisho I." navazuje na dění předchozí, tedy to, které bylo prezentováno v "Otrokářích". Usagi přišel o své drahocenné meče a v úvodu první části "Daisho" se dozvíme o tom, jak se meče dostaly do oběhu, jak našly svého prvního majitele. Králík nemůže svou duši, kterou jeho meče jsou, nechat jen tak někomu, zvláště když jejich uchvatitel, generál Fuji, je bestie. Usagiho výprava je náročná, je to skutečně zatvrzelá cestu za vytyčeným cílem. Na cestě se navíc setká s Genem a další zajímavou postavou. Proto je zde právě vložen příběh "Podvraťáci". Dokončení je pak v povídce "Daisho II.".

Na závěr si pak Stan Sakai nechal delší romantiku "Utečenci", kde nám Usagi předvádí, že ve svém životě se zamiloval pravděpodobně vícekrát než pouze do Mariko. Stan opět prokazuje svůj cit pro příběh a pro správné načasování jednotlivých částí, stejně jako pro pointu, která není ani moc přeslazená, ale ani nijak patetická. Prostě správné rozvržení. A na úplný závěr pak bajka "Povaha zmije", kde se dozvíme, že některých nepřítel se Usagi prostě nezbaví. Skvěle zvolená atmosféra s hororovým zakončením. Stan Sakai opět ukazuje, že "Usagi Yojimbo" je co do kvality jednou z nejvyrovnanějších komiksových sérií, jaké u nás vycházejí.

Žádné komentáře:

Okomentovat