2017-08-30

#1513: Soudce Dredd 2 - 70 %

Soudce Dredd 2 (Judge Dredd: The Complete Case Files 3)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vycházelo jako čísla 116 až 154 série "Judge Dredd" v rámci magazínu "2000 AD". Souborně kniha vyšla jako "Judge Dredd: The Complete Case Files 3" v roce 2010. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Pat Mills a John Wagner
Kresba: Různí

Kdybyste se divili, že je na knize napsáno, že scénáře psal John Wagner, ale v knize tohle jméno v podstatě neuvidíte a místo toho je tam John Howard, pravda je jednoduchá - John Howard je pseudonym, který John Wagner používal. Co je ale důležitější, to je skutečnost, že u nás konečně vyšel další "Dredd", a to pět let po vydání knihy "Soudce Dredd 1: Prokletá země". Celá série, která ve Velké Británii čítá už téměř třicet knih, má za úkol jediné - sebrat všechny příběhy se soudcem Dreddem, které vyšly v magazínu "2000 AD" za dobu jeho existence. Zajímavostí českého vydání je, že úplně první kniha česky nevyšla, máme zde až druhou a třetí, které jsou označené jako 1 a 2. Je to z toho důvodu, že nakladatelství Crew nechtělo sérii začínat první knihou, kde se Dredd rozkoukával a jeho příběhy mají spíše sběratelský než vyloženě komerční potenciál, hlavně u nás, kde zase Dredda tak moc zažitého nemáme.

V knize "Soudce Dredd 2" jsou sebrané příběhy z magazínu "2000 AD" od čísla 116 do čísla 154, což je přece jen čtení, které vám chvíli vydrží. Navíc je docela fajn, že tu jsou jak jednorázové příběhy, které byly ukončeny v jednom sešitu "2000 AD", tak i delší příběhy, které se prolínaly několika sešity na pokračování. Tady mě trochu mrzelo, že zde nebyl nějaký, který by vyloženě vynikal. "Černý mor" není špatný, ani Černý Atlantik", ale ani v jenom případě jsem neměl pocit, že by to bylo něco, co stálo skutečně za rozložení do vícero sešitů. Příběh "Otec země" měl dobrý náběh na povedený delší komiks, ale konec ho zabil. I proto si v téhle sbírce možná více oblíbíte kratší příběhy, které mnohdy mají velmi dobrou a smysluplnou pointu, která "Soudce Dredda" posouvá trochu dál než je jenom obyčejný mainstreamový nebo akčně drsný komiks.

Soudce Dredd je na první pohled bestie, která se dostane na místo činu většinou jako první a všechno vyřeší tak, jak je v souladu se zákonem. Dovede být krutý, ale jak více zabřednete do jeho příběhů, uvědomíte si, že to není jen proto, aby se jednalo o velmi cool postavu, což Dredd pořád je, ale je to i postava, která se snaží předat nějaké poselství. Někdy je příběh zakončen vtípkem, který vás dovede přimět se pousmát, ale jindy dostanete hlubší myšlenku, kterou byste ani nečekali. Ale tohle se mi na Dreddovi líbí. Je to přesný stroj na zatýkání a případně zabíjení, ale jeho síla je v tom, že přemýšlí o svých rozhodnutích jinak, než bychom třeba přemýšleli my, a dává tak pojmu spravedlnost trochu odlišný význam.

Kniha "Soudce Dredd 2" není jen bezduchá akční jízda, ale ukazuje Dredda v dobrém světle zajímavých nápadů, kdy některé jsou parádně bizarní, což dodává celkovému ději příjemný béčkový nádech, ale do toho pak přijde pointa, která mnohým příběhům hodně pomáhá. Jsme teprve u čísla 154, ale už v tuhle chvíli si říkám, že je úctyhodné napsat tolik příběhů s Dreddem, aby byly pořád zajímavé a aby se moc neopakovaly, a to hlavně proto, že zde není vlastně rozsáhlejší vývoj, ale vždy se jedná o oddělené kapitoly, kde je zbytečné hledat návaznosti. Tohle mě trochu mrzí, stejně jako absence nějakého skutečně silného příběhu. Ale díky knize "Soudce Dredd 2" se mi postava dostala hlouběji pod kůži a baví mě.

Knihu "Soudce Dredd 2" můžete zakoupit na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na:

Žádné komentáře:

Okomentovat