2017-08-28

#1511: Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka - 70 %


Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka (La Grande Schtroumpfette)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "La Grande Schtroumpfette" (dvacátý osmý díl série) v roce 2010. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alain Jost a Thierry Culliford
Kresba: Pascal Garray

"Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka" je prozatím nejnovější příběh se šmouly, který vyšel česky. Jeho francouzská premiéra byla v roce 2010 a je celkem jasné, že tohle už není příběh, na kterém se mohl podílet Peyo. Ten se odebral do komiksového nebe v roce 1992. V jeho odkazu se ale pokračuje dál a nutno říct, že se nepokračuje vůbec špatně. Komiks "Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka" není vyloženě příběhem, který by měnil podstatu celé série, ale rozhodně do ní velmi dobře zapadá. Trochu sérii aktualizuje, činí ji modernější a přístupnou i pro současné čtenáře s tím, že jsou nadále zachovány charaktery jednotlivých postav a jejich příběhů. Pořád se jedná o příběhy pro děti, v kterých se docela dobře využívá lehká kritika a rýpání do toho, jak se lidé chovají, čímž jsou zajímavé i pro dospělé.

Hlavní postavou, jak už název napovídá, je Šmoulinka, která by se měla stát hvězdou. Popravdě jsem si po zhlédnutí obálky myslel, že se bude jedna o díl, kde bude Šmoulinka hvězdou uměleckou, ale nakonec se ukázalo, že smysl je jinde. Šmoulinka se ve vesničce necítí moc dobře, protože ji všichni ostatní šmoulové mají za pěknou panenku, která je dobrá jen k tomu, aby před nimi chodila v šatečkách, hezky se natřásala a možná jim sem tam upekla nějaké dobré piškůtky. Ano, kritika toho, jak se mnohdy muži dívají na ženy, je více než zřetelná a naprosto opodstatněná. Stejně jako to, co následuje.

Šmoulinka se dohodne s Taťkou Šmoulou a vymyslí plán, jak ostatní šmouly přesvědčit o tom, že není jen pěknou holkou, ale že má i něco v hlavě. Není to moc jednoduché, protože muži jsou někdy hlavy zabedněné a nevidí si na špičku nosu. Když už to ale vypadá, že se Šmoulince podařilo ostatní přesvědčit, jak je schopná, všechno se zamotává a do děje vstupuje Gargamel. Ten zde má docela dlouhý a zásadní výstup a musí se nechat, že je zábavný. Jeho spojení se s Taťkou Šmoulou je funkční a velmi dobře zvládnuté, a to i ve chvíli, kdy do děje vstupují nové postavy. Nikdo nedostává tolik prostoru jako Šmoulinka, Taťka Šmoula a Gargamel, ale pro ty vedlejší postavy se najde místo alespoň ve všudypřítomných vtípcích.

Alain Jost a Thierry Culliford  se scenáristicky podepsali pod velmi dobrý díl, který rozhodně nedělá Peyovi ostudu. Pascal Garray pak doplnil kresbu, která vás nenechá na pochybách, že tohle jsou pořád šmoulové, které máte rádi, navíc se skvěle popasoval i s dalšími postavami, které se v ději až tak často neobjevují. Lidé v jeho provedení do šmoulího světa docela dobře zapadají. Sešit "Šmoulové 28: Hvězda Šmoulinka" se vyznačuje docela zajímavým příběhem, humorem, kterým se nešetří a tou jemnou kritikou společenských vztahů. A přitom je to pořád docela roztomilé a zábavné, aby to bavilo děti. Šmoulové v komiksu jsou pořád o hodně lepší než šmoulové na plátně, kde nový 3D animovaný snímek zrovna moc nepřesvědčil o tom, že má smysl natáčet další.

Komiks "Šmoulové: Kosmošmoula" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Šmoulové 1: Černí šmoulové"
"Šmoulové 3: Šmoulinka"
"Šmoulové 5: Šmoulové a Krákula"
"Šmoulové 6: Kosmošmoula"
"Šmoulové 11: Šmoulí olympiáda"
"Šmoulové 12: Příběh šmouly Mrněte"
"Šmoulové 14: Šmouloplán a čtyři další příběhy"
"Šmoulové 22: Šmoula reportér"
"Šmoulové 27: Šmoulové na plovárně"

Žádné komentáře:

Okomentovat