2014-03-27

#557: Fuzz & Pluck - 60 %

Fuzz & Pluck (Fuzz & Pluck)
Vydalo nakladatelství aldente v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2011. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 259 Kč.
Knihu zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ted Stearn
Kresba: Ted Stearn

Nakladatelství aldente je jedno z těch, které na český trh posílá alternativní americkou tvorbu, většinou komiksy spíše undergroundové, které se zde moc nevidí. Já jsem zde již recenzoval knihu "Hej, Buddy!", která se mi velmi zamlouvala. Správný cynický styl, vhodně drsný, život kreslený tak, jak je, nic pěkného, ale pořád vtipné. Trochu jako tvorba Jaimeho Hernandeze, která vyšla bohužel jen ve dvou knihách u BB/artu. Jenže Hernandez má na underground přece jen celkem líbivou kresbu. Od knihy "Fuzz & Pluck", která je druhou od aldente, jež se mi dostala do ruky, jsem pak čekal spíš něco jako Petera Bagge. To se tak trochu potvrdilo.

Styl Teda Stearna je výrazný především svou šrafurou, která ho očividně velmi baví a neodpustí si ji na žádném panelu. Když dojde na velké panely nebo na tmavé prostředí, je to teprve paráda. Jeho postavy jsou pak dány především obrysy, není to nějaké precizní vykreslování, které ani není podstatou. Hlavně že dokáže zachytit přesně ty správné tvary, které potřebuje. Díky černobílé kresbě si i zjednodušuje svoje rozvržení scény, jde jen o to, aby měl vše správně nasvíceno, což se mu většinou daří. Stíny jsou obvykle v jednom směru. Nesnaží se o detailní vykreslování, ale na druhou stranu se musí zdůraznit, že jeho panely rozhodně nejsou prázdné. Snaží se je vždy dostatečně zaplnit. Jestli si můžete komiks aspoň prohlédnout, podívejte se na zadní obálku, která je mimochodem pro celý komiks zásadní.

Fuzz a Pluck jsou postavy, které vám nemusí sednout. Je to s nimi docela těžké, protože se jedná o postavy, které nejsou na první pohled takové ani makové. Pokud čekáte od plyšového medvěda a oškubaného kuřete, že půjde o pořádné cyniky, budete zklamáni. Jenže stejně tak se nejedná o dvojici, která by vám na první pohled přirostla k srdci. Jsou takoví až moc neutrální, čekal jsem, že budou svět kolem sebe hodnotit trochu agresivněji. To se bohužel nestalo. Ted Stearn se vydal trochu jiným směrem a chce nás dostat scénářem, který na sebe vrší zajímavé situace. No, zajímavé... spíše podivné. Kniha "Fuzz & Pluck" je vlastně taková cesta plyšového medvěda a oškubaného kuřete odnikud nikam. Nikam možná i proto, že Ted Stearn vydal více příběhů s těmito dvěma postavami. Bohaté ukázky najdete na Tedových oficiálních stránkách.

Ted Stearn nevytvořil úplně špatné postavy, ani špatné příběhy, které v sobě mají myšlenku, mají v sobě nápady, ale všechno je tak nějak umírněné, poklidné. Jsou zde jen určité náznaky, jako kdyby se Ted bál zajít trochu dál. Myslím, že tohle je docela škoda. Kdyby se pokusil příběhy trochu okořenit, asi by to bylo zajímavější. Takhle z toho vychází jen celkem průměrný komiks, který vytváří zvláštní situace. Proto dávám nakonec o trochu vyšší hodnocení než jen průměrné. Výrazy obou postav na obálce vyjadřují podobné emoce, jaké bude mít, když komiks dočtete - nejistota a trochu možná i naštvání.

Žádné komentáře:

Okomentovat