2018-02-16

#1635: Temná věž 4: Pád Gileadu - 70 %


Temná věž 4: Pád Gileadu (Dark Tower: Fall of Gilead)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Dark Tower: Wizard" a jako čísla 1 až 6 minisérie "Dark Tower: Fall of Gilead" v roce 2009. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robin Furth a Peter David
Kresba: Richard Isanove

Po knize "Temná věž 3: Zrada" bylo asi celkem jasné, kam příběh směřuje. Co si budeme povídat, pokud znáte románovou sérii Stephena Kinga, je vám už dávno jasné, kam příběh směřuje. Ten pád je naprosto nevyhnutelný a je jasné, že s tím, jak padá město, budou padat i lidé. Je to nevyhnutelné, dinh Steven Deschain, Rolandův otec, nemá tak silnou pozici, aby dokázal uniknout spárům Martena, čaroděje, který pracuje pro Dobrého muže Johna Farsona. V běhu už jsou takové události, kterým ani velký pistolník nedokáže zabránit a bude na mladých, jestli budou schopní se postavit po bok svých otců anebo je zastoupit. Kniha "Temná věž 4: Pád Gileadu" je totiž částí příběhu, kde umírá opravdu hodně postav. A co si budeme povídat, když to vyprávěl King, přece jen v tom byly o dost větší emoce.

Kniha "Temná věž 4: Pád Gileadu" obsahuje zásadní událost, která vedla k tomu, že Pistolníkův svět vypadá v knize "Pistolník" tak, jak vypadá, vedla k tomu, že už nebylo možné zachovat pistolnickou linii a školu, vedla k tomu, že se musely osudy rozdělit, vedla k tomu, že skončila pouť mnoha postav. A je to dobrý příběh, jen jsem měl pocit, že v komiksu je to místy prostě jen na efekt, což mi tolik nesedlo. V tomhle ohledu třeba moc nefunguje obrana Gileadu, která je zde vyřešena vlastně jen v jednom sešitu a opravdu měla spíše udělat dojem než cokoli jiného. Tolik to nevadí, protože to alespoň vede k nějaké pořádně destruktivní akci. Mnohem důležitější v knize je zrada a to, kdo ji vlastně přežije. A že to je zrada v pořádném měřítku.

Kniha "Temná věž 4: Pád Gileadu" sestává ze dvou příběhů. Tím prvním je jeden sešit, který vyšel jako "Dark Tower: Wizard". Zde se shrnují nějaké události a vytváří se spojnice mezi knihami "Temná věž 3: Zrada" a "Temná věž 4: Pád Gileadu". Je zde několik událostí, na které je v knize "Temná věž 4: Pád Gileadu" odkázáno a jejichž znalost je přece jen ku prospěchu věci. To je fajn, protože je tak sbírka ještě o něco větší a příběh zabaví o chvíli déle. S některými postavami se vidíte skutečně rádi, s jinými se budete muset rozloučit. Ale vzhledem k tomu, že nás ještě čeká pátý díl, který se odehrává před knihou "Pistolník", je to díl "Temná věž 5: Bitva o Jericho Hill", jenž podle všeho vyjde v květnu 2018, se všemi postavami se prozatím nerozloučíme.

Kniha "Temná věž 4: Pád Gileadu" se od předchozích liší tím, že jediným výtvarníkem je v tomto případě už jen Richard Isanove, který se snaží jít ve šlépějích Jae Leeho, ale u Richarda jsem měl pocit, že má černou až moc rád a v některých případech díky ní není schopen tak skvěle vykreslit postavy, jako tomu bylo u předchozích knih. Steven i Roland mi zde přišli tak obyčejní, že jsem je v davu skoro nebyl schopen rozeznat, pokud by neměli trochu jiné oblečení než ostatní. Třeba takoví Alain a Cuthbert jsou rozeznatelnější než Roland. Netvrdím, že kresba Richarda Isanoveho je vyloženě špatná, ale třeba jeho designy postav a příšer nejsou tak zajímavé, jako tomu bylo v předchozích knihách, i když si nejsem plně jistý, jak se o kresbu s Leem dělil. V Isanoveho podání rozhodně ale nezanikne síla některých scén, hlavně v závěru knihy. I v komiksu je příběh "Temné věže" dobrý, proto jsem stále zvědavý na pátou knihu.

Komiks "Temná věž 4: Pád Gileadu" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Temná věž 1: Zrození pistolníka"
"Temná věž 2: Dlouhá cesta domů"
"Temná věž 3: Zrada"

Žádné komentáře:

Okomentovat