2017-09-06

#1518: Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch - 55 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch (Scarlet Witch)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "X-Men 4" a jako čísla 47 až 52 série "Avengers West Coast" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a John Byrne
Kresba: Jack Kirby a John Byrne

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch" rozhodně nebude patřit k tomu nejlepšímu, co v rámci série "Nejmocnější hrdinové Marvelu", protože příběhy zde obsažené, nejsou tak silné, tak překvapivé, jsou v některých ohledech spíše divné. Jako představení Scarlet Witch to ale není špatné, je však nutné si uvědomit, že ty nejlepší komiksy s touhle postavou už česky vyšly. Především se jedná o komiksy "Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M" a případně i navazující "Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M", ale následky najdete i v komiksu "Ultimátní komiksový komplet 70: Avengers - Dětská křížová výprava". Komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch" je pak důležitý v tom, že obsahuje příběh, kde se hodně z toho, co budete ve výše uvedených komiksech číst, vlastně započalo.

Ještě před tím máme na začátku komiks "Bratrstvo zlých mutantů", což je první komiks, kde se Scarlet Witch se svým bratrem Pietrem alias Quicksilverem objevila. Konkrétně se jedná o komiks "X-Men 4", který napsal Stan Lee a nakreslil Jack Kirby. Legendy se tedy sešly i na tomhle čísle, kde je opět vidět, jak křečovité jsou některé dialogy a jak zbytečné mnohdy jsou. Kresba nad nimi vítězí a já si říkám, jestli Lee nezměnil vyznění některých scén, které Kirby nakreslil. Třeba scéna s tím, jak se profesor Xavier vrhne proti dveřím, aby zabránil výbuchu, mi přišla hodně divná, jako kdyby sám svým tělem mohl něco zachránit. Navíc se z toho pak vytvořila zápletka i pro další čísla. Z historického hlediska fajn, z hlediska příběhového je to spíše průměr až podprůměr. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch" přece jen více přitáhne příběhem "Scarletina mise".

Takto souhrnně nazvaný příběh se objevil v sešitech "Avengers West Coast" od čísla 47 do čísla 52. Autorem příběhu je John Byrne, který položil základ pro budování dalších velkých příběhů okolo Avengers a X-Menů. Vycházel z událostí předcházejících dění, které můžeme v knize číst. Došlo k tomu, že Vision se stal terčem vládních agentů, kteří se rozhodli, že je potřeba ho rozmontovat a vymazat mu paměť, aby nedošlo k tomu, že by ovládnul celosvětovou počítačovou síť, což už se jednou stalo. Jako fajn, nakonec se Vision vrátil, ale už neměl duši jako dřív, už neměl stejnou osobnost, čehož si Scarlet Witch, jeho žena, všimla. Když s někým máte dvě děti, rozhodí vás, když se k vám milý bude chovat jako robot. Scarlet Witch se proto rozhodla, že je potřeba udělat všechno proto, aby se její milovaný vrátil takový, jaký býval.

Samozřejmě, že to celkem logicky vede k tomu, že se věci začnou sypat. Ale pokud se Johnovi Byrneovi něco povedlo, pak je to vyobrazení Scarlet Witch jako někoho nebezpečného, nestálého, někoho, kdo je až příliš ovládán emocemi na to, jakou mocí disponuje. Směřování děje je místy takové zvláštní, náhodné, ale přece jen napínavé, se snahou dostat do toho co nejvíce postav a zajistit nějaký vývoj. To se daří, ale kniha je utnuta v tom nejlepším, protože se budete ptát, jak to se Scarlet Witch bylo dál. Nezklame vás pak textová závěrečná část, kde máte všechno jednoduše a rychle shrnuto. Bohužel si opět uvědomíte, že někdy jsou ty příběhy trochu stupidní. A někdy i trochu víc. "Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch" vhodně představuje zajímavou postavu, která má ale své lepší a děsivější momenty v jiných knihách. Naštěstí i ty jsme mohli číst.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"

Žádné komentáře:

Okomentovat