2018-01-26

#1620: Andělské drápky - 80 %


Andělské drápky (Griffes d’Ange)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Griffes d’Ange" v roce 1994. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 598 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Moebius

S knihou "Andělské drápky" se váže docela zajímavá anotace: "V sérii eroticko-pornografických kreseb, nazvané "Andělské drápky", komiksový mág Moebius provedl sám na sobě exorcismus, jímž ze sebe chtěl vyhnat všechny sexuální běsy." Na první pohled je patrné, že tohle nebude čtení pro každého. Pokud máte puritánské představy o tom, co by měla kresba zobrazovat, pokud je vaše jediná poloha v sexu misionářská, raději se knize "Andělské drápky" vyhněte. Přece jen obsahuje kresby, které by někdo skutečně dovedl označit za sexuální běsy, někdo jiný možná i za úchylnost. Pokud ale podobnými problémy netrpíte, myslím, že si díky této knize můžete užít skutečně velmi specifický zážitek.

Jean Giraud alias Moebius zde skutečně prezentuje kresby, které jsou spíše než sledem sekvencí, galerií kruté intimity. A přesto, i když se to na první pohled nezdá, je zde možné vyhledat příběh, který je ještě podtržen tím, že text napsal Alejandro Jodorowsky. A i když se jedná o text surreálný, podivný, bizarní, rozhodně je to text, který v sobě má poselství. Ať už je to poselství o tom, jak se vymanit z vlivu rodiče, jak nás sexualita ovlivňuje, jak do ní dokážeme vrůst, jak nás dokáže ničit, jak nás mění v něco, čím jsme nebyli. Najdete zde skutečně hodně myšlenek, které jsou se sexualitou spojeny, myšlenek, které nejsou vždy krásné, a to ani na druhý pohled, naopak ve spojení s kresbou ještě získávají mnohem podivnější tón.

Kniha je vhodná především k tomu, abyste si ji koupili a kochali se jejím obsahem. Skutečně, jako kdybyste vstoupili do galerie a prohlíželi si jednotlivé reprodukce, které v ní najdete. V tomhle případě se jedná o reprodukce jednoho autora na jedno téma. Tím je intimní zrání a proměna, anebo tedy autorova snaha dostat ze sebe vlastní sexuální běsy. Anebo touhy? Tomu prohlížení a kochání se napomáhá i formát, který je skutečně velký, bude se rozhodně jednat o jednu z největšího knih, které ve své knihovně budete mít, tedy na šířku a na výšku, nikoli pak na počet stran. Ale tady ani nevadí, že se jedná jenom o 72 stran, protože knihu může prohlížet mnohem déle než knihy, které mají třeba i dvojnásobek stran. Jde prostě o to přijmout téma a užívat si, co vidíte.

Jsem rád, že se nakladatelství Argo rozhodlo vydávat i trochu kontroverznější komiksy, protože na našem trhu chybí. Není to proto, aby se ukojila touha těch, kdo nad nimi budou onanovat, ale prostě proto, že i tohle je podoba komiksového umění, že může znázorňovat i krásu lidského těla, a to i v představách, které se ne každému budou jevit jako normální, naopak se mohou jevit jako pokroucené. Ale i proto stojí za to si knihu "Andělské drápky" koupit, protože je to nevšední zážitek, který v komiksu tak často mít nebudete. Doufám, že bude Argo ve vydávání podobných komiksů pokračovat, protože je to opravdu něco jiného, než co na trhu normálně dostaneme třeba v klasickém superhrdinském komiksu.

Žádné komentáře:

Okomentovat