2018-05-10

#1694: DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna - 70 %


DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna (Batgirl: Year One)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 9 série "Batgirl: Year One" a jako "Batman 139" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Scott Beatty, Chuck Dixon
Kresba: Marcos Martin

Batgirl rozhodně není neznámá, přece jen třeba víme, co se s ní stalo v příběhu zvaném "Kameňák", ale i tak je to spíše postava, kterou vnímáme jako vedlejší, nejme na ni tak zaměřeni a co si budeme povídat, není ani tak zajímavá, aby se nějak víc prosadila na filmovém plátně a pořádně Batmanovi sekundovala. On celý koncept Batmanovy rodiny je trochu zastaralý a proti původním plánům bylo nutné ho hodně upravovat a modernizovat, o což se postaral třeba i zmiňovaný "Kameňák". Batgirl pak má rozhodně své místo v Batmanově světě, a tak je fajn, že se s ní pořádně seznamujeme právě prostřednictvím knihy "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna", kde se už podle názvu dá očekávat, že tohle bude vlastně její origin. A je tomu skutečně tak, sledujeme, jak se z Barbary Gordon stává další člen Batmanovy rodiny. Ale je to v moderním provedení a rozhodně to nemá mnoho společného s tím, co vidíme v retro sešitě.

Retro sešitem v knize "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna" je "Batman 139", kde se Batgirl (tehdy ještě jako Bat-Girl) objevuje poprvé, ale není to Barbara Gordon, je to Bethy Kane, neteř tehdejší Batwoman. Tady je strašně moc vidět, jak byl komiks skutečně primárně určen dětem a jak se postavy, i díky všem Krizím, které DC Universe měl, změnily a jak mohou být v současné době dospělejší, řešit jiné problémy. Sakra, to by byla asi rána, kdyby v roce 1961 byla Batwoman lesbička, nebo kdyby Batgirl byla invalidní. Člověk je pak vlastně rád za to, kam s komiks posunul a že sám ze sebe nedělá jen čtení pro děti, ale že je určen i dospělým čtenářům, kteří zde najdou dobré a silné příběhy. I když pravda, zrovna ten hlavní, který je v knize "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna" je spíše pořád mainstreamovou zábavou a nebere se až tak vážně. Rozhodně ale netvrdím, že je pro děti.

Kniha "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna" obsahuje celkem devět sešitů, které vyšly jako "Batgirl: Rok jedna". Rozhodně to není málo, ale je vidět, že se tvůrci rozhodli, že půjdou cestou spíše menšího množství dialogů. To je dobře. Akce má pak větší říz a celkově se komiks lépe čte. A z panelů nemáte pocit, že je tam malá kresbička, která se jen tísní tam, kde zbylo místo, protože všude jinde je text. Barbara je mladá, nadaná dívka, která chce být detektivem, ale všichni ji od toho odrazují, jejím otcem počínaje a řediteli organizací konče. Jenže ona chce do akce a jde si za svým. A tak si ze srandy vezme na maškarní policajtů převlek, kterým si dělá srandu z Batmana. Jenže na plese dojde k přepadení a na scéně se představuje Killer Moth, což je spíše takový sranda padouch, ale jako postava je plně funkční a jeho osud, jak je směšný, tak je i trochu tragický. Díky tomu se Barbara dostává poprvé do akce jako Batgirl. Události najednou získávají pořádný spád, což ani nečekala.

Scott Beatty a Chuck Dixon napsali scénář, který je jedním takovým větším případem, kde dochází někdy k trochu podivným zvratům (dvojníci na konci příběhu), ale který jede, má náboj, má sem tam zajímavý styl vyprávění a nenudí. A motivace Batgirl jsou zde celkem dobře popsány, i když někdy si říkáte, že to je stejně trochu přitažené za vlasy. Ale má to grády, má to vývoj postav, má to dobré vztahy a celkem i zajímavé záporáky, kteří nejsou nudní a kteří nejsou staří známí. "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna" není skvělý komiks, není něčím, co mění žánr, ale je dobrý, dobře se čte a po celou dobu, co ho budete číst, vás bude bavit. A to není špatné na komiks, který se snaží představit hrdinku, kterou až tak dobře neznáte. Navíc je hlavní komiks v knize "DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna" spíše niterný než rozmáchlý, což se mi také zamlouvá.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac"
"DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež"
"DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první"
"DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat