2017-02-03

#1365: DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu - 85 %

DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu (Green Lantern: Secret Origin)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako třetí knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 29 až 35 série "Green Lantern" a jako číslo 22 série "Showcase" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Ivan Reis

Kniha "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu" je opět z těch, které už u nás vyšly. Konkrétně ji vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v roce 2011. Jednalo se o mé první setkání s Green Lanternem a musím říct, že se mi velmi líbilo. Vlastně to byla kniha, díky které jsem si myslel, že jsem objevil dalšího zajímavého hrdinu, jehož příběhy bych chtěl dál číst. Jenže pak na český trh přišel komiks "Green Lantern: Žádný strach", což byla katastrofa a pro českého fanouška neznalého mytologie, komiks v podstatě nepoužitelný. Následovala kniha "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů", která se dala číst, ale tím zatím Lanternovo působení na českém trhu skončilo.

Docela rád jsem si sedl ke knize "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu", protože jsem zjistil, že tenhle příběh mě pořád baví. Pokud si chcete přečíst recenzi na komiks, najdete ji v článku "Green Lantern: Tajemství původu". Ano, i na tenhle příběh už jsem recenzi napsal dřív, a tak si nemyslím, že je nutné ji kompletně psát znovu. Docela rád bych se ale věnoval tomu, co "Tajemství původu" představuje. Jedná se o klasický "origin" komiks, tedy komiks, kde se představují začátky hrdiny. Geoff Johns vzal úplně první příběh s Lanternem, rozšířil ho a přepracoval v něco, co je moderní a bude to fungovat i pro nadcházející události, které se v lanterním universu udály. Třeba se k nim také dostaneme. "Blackest Night" je něco, co bychom si zasloužili, i když velikost eventu je přece jen na náš trh asi příliš. Nemluvě o tom, že lanternovské podhoubí tu prostě chybí.

Síla příběhu v knize "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu" je i v tom, že na závěr dostanete právě ten první příběh s Green Lanternem, příběh, který se v roce 1959 objevil v magazínu "Showcase 22". Je zde v podstatě to, co najdete v první části "Tajemství původu". Setkání Hala Jordana s Abin Surem. Ale tam, kde původní tvůrci John Broome (scénáře) a Gil Kane (kresba) v podstatě jen nasadili obyčejnému člověku prsten, dali mu baterii a navlékli ho do zelené, tam Geoff Johns vytváří příběh, kde mají postavy charaktery, které jsou zajímavé, buduje jejich vztahy a vše prezentuje tak, že je to dostatečně akční a vhodné pro současného čtenáře. Z toho srovnání vychází příběh "SOS Green Lantern" jednoduše zkostnatěle. Není akční, ale přesto se tvůrcům podařilo to zásadní - začít zde budovat velkou mytologii, která vydržela až do současnosti.
Geoff Johns

Green Lantern možná není nejoblíbenější postavou z DC univerza, ale kniha "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu" ukazuje, že se jedná o postavu, která je zajímavá, která má bohatou mytologii a rozhodně stojí za pozornost. V původním "DC komiksovém kompletu" ve Velké Británii zatím s Green Lanternem nic dalšího, pořádného nevyšlo, tak uvidíme, jestli se v české mutaci této série něco změní. Určitě bych rád zkusil nějaký další příběh, který jsem s ním ještě nečetl a který bude podobně dobrý jako "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu". Tohle je kniha, která vás dovede naladit, ale bohužel naplnit ta očekávání se zatím nedaří. A asi tu ještě nemáme podmínky, aby se to podařilo a k nám přišlo více příběhů s tímto hrdinou. Naděje ale umírá poslední.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"

Žádné komentáře:

Okomentovat