2017-10-03

#1537: DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2 - 80 %

DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2 (JLA: Earth 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "JLA: Earth 2" a jako "The Flash 123" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Frank Quitely

Grant Morrison není z těch autorů, které bych měl jako oblíbené, ale přesto jsem byl na komiks "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" zvědavý, částečně proto, že je to na našem trhu novinka, a částečně proto, že se jedná o komiks, který kreslil Frank Quitely, jehož kresba se mi líbí. Je na první pohled mainstreamová, ale přitom dovede nakreslit parádně drsné scény a hlavně má i krásnou představivost a dovede stvořit zajímavé prostředí, výborné designy a prostě se mi jeho kresba ve svém pojetí nesmírně zamlouvá. Od Granta Morrisona je pak možné čekat, že přijde s příběhem, který nebude úplně za každou cenu přístupný, ale bude čerpat z minulosti DC Universe. A tohle platí i pro komiks "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2", který mě vlastně docela dostal. Ano, i tohle se mi s Grantem Morrisonem stává.

Už název "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" naznačuje, že tady půjde o příběh, který se nebude nejspíš odehrávat jenom v jedné dimenzi. Je ale potřeba si uvědomit, že označení "Země 2" je určeno naší Zemi, respektive Zemi, kde se vyskytují hrdinové, které dobře známe - Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Martian Manhunter a Aquaman. Jaké je překvapení těchto postav, když je přijde o pomoc požádat Lex Luthor. To rozhodně není něco, co by očekávali, nebo co by se stávalo každý den. Vlastně nejspíš nikdy. Ale tenhle Lex Luthor je trochu divný. Je přátelský, jako kdyby mu šlo o dobro světa. A pak se konečně najde vysvětlení. Lex totiž není z téhle dimenze, ale je odjinud, antihmotové dimenze. Jak i obálka knihy "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" napovídá, je ze zrcadlového světa.

Není to tak divné, jak to vypadá a je vidět, že Grant Morrison má příběh pevně ve svých rukou, a především využívá zákonitosti, které zde prezentuje, pro samotnou pointu příběhu, která vychází z toho, že zrcadlový svět má obrácené i to, že zlo má navrch nad dobrem. Na jednu stranu si říkáte, že to je dobrá myšlenka, na stranu druhou si pak říkáte, jestli si Grant Morrison trochu neutahuje z toho, jak je v komiksech vždy důležité, aby vyhrálo dobro nad zlem, alespoň v celkovém kontextu. V případě komiksu "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" je to trochu jinak, ale pro to si musíte celý příběh přečíst, aby vám bylo jasné, jak dobře Grant Morrison scénář koncipoval, a to i bez toho, aby zde bylo zbytečně moc odkazů na události, které neznalý čtenář nemůže pochopit. Kniha je uzavřeným příběhem a jako takový funguje. A ano, elementární znalost DC Universe je nezbytná, ale hluboké znalosti vyloženě nepotřebujete.

"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" není esence tvorby Granta Morrisona, ale je to dobrá ukázka toho lepšího, co píše nejen pro fanoušky DC Comics, kteří milují odkazy na stará díla, ale píše to pro všechny, kdo mají trochu rádi superhrdinský komiks. Jeho příběh funguje, navíc může využívat postavy trochu jinak, dívat se na ně odlišně a dobírat si jejich špatné vlastnosti. Jeho Zločinecký syndikát je prostě skvělý, dokáže říct o postavách, které jsou jakoby těmi, které znáte, informace, jež byste o jejich klasických podobách nechtěli nikdy slyšet. A v tom je jejich krása. Jsou podány jinak, nově ale přitom nedochází k narušení kánonu. Komiks "DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2" baví, a to je moc dobře, navíc je chytře napsaný a skvěle nakreslený. Ukazuje, že ne vždy je to, co vypadá správně, skutečně správné.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat