2018-03-15

#1654: DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac - 55 %


DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac (Superman: Brainiac)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 866 až 870 série "Action Comics" a jako "Action Comics 242" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank

Superman není z těch hrdinů, které bych měl nějak moc v lásce, a Geoff Johns zase není scenárista, kterého bych si nějak extra moc oblíbil. Na první pohled by se tak zdálo, že to je skoro smrtící kombinace a že komiks "DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac" rovnou odsoudím, ale musím uznat, že tohle není dílo, které by se špatně četlo, je to moderní a je vidět, že Geoff Johns rád ctí prvky, které se kolem superhrdinů objevily v minulosti, a je schopen je dát do moderního hávu a dát mu ty správné emoce. Je vidět, že Johns dokáže vyhmátnout ty prvky, pro které si knihu oblíbí různé publikum, protože si zde každý najde to svoje. A skutečně mám pocit, že v případě knihy "DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac" je to opravdu každý, protože prvky jsou zde velmi různorodé.

V první řadě je to skutečnost, že se zde odhaluje něco ze Supermanovy minulosti, kdy se vracíme trochu na Krypton, alespoň prostřednictvím vyprávění Supergirl, která smutní po svém domově a má strach z hrozby, která přichází i na Zemi a která má spojitost s její minulostí a s minulostí její rodné planety. Musí se to tedy dotknout i Clarka. Je zde i život v Daily Planet, který je popisován vlastně jen proto, aby měl komiks svou humornou rovinu a případně i sexy rovinu, protože právě díky scénám s kanceláře zde narazíme na nějaká ta obří prsa, čímž si tvůrci splnili další povinnost superhrdinského mainstreamu. Takže to by bylo osobní drama, to je zde ve více provedeních, humor a sexy prsatky, takže nám v podstatě chybí už jenom akce. A že by na akci nedošlo, to se opravdu nemusíme bát.

Takže všechno, co dělá moderní superhrdinský komiks americkým superhrdisnkým komiksem, je zde obsaženo, samozřejmě tedy nechybí ani kladný hrdina, ani ten záporný. Název komiksu "DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac" řekne všechno, víte, kdo bude ten dobrý, i kdo bude ten špatný. Přiznám se, Brainiaca moc neznám, spíše Brainiaca 5, který stojí na straně dobrých, ale ani on není postava, kterou bych nějak miloval. Tady slouží k tomu, aby se zabrousilo do Kal Elovy minulosti, aby se něco otevřelo a něco zase uzavřelo. A je vidět, že Geoff Johns s těmi prvky pracovat umí, jede si svou a nenudí a sem tam dovede i trochu překvapit tím, že se stane něco, co byste úplně nečekali. Třeba to, co je v závěru. A tam emoce docela fungují, to se musí autorům nechat.

Kniha "DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac" navíc obsahuje retro sešit "Action Comics 242", který je zde proto, že se v něm poprvé objevilo město v lahvi Kandor a samozřejmě je to i poprvé, co se na scéně objevuje titulní záporák, Brainiac. Tady se psala mytologie, která je pro Supermana důležitá do současnosti, na druhou stranu, je otázkou, jak je ta mytologie skutečně dobrá. Tím, že byl Superman jediným přeživším ze své planety, se stal jedinečným, ale tím, jak se na něj postupně nabalovali další přeživší, dle mého něco ztrácel. A to je pro něj škoda. Jeho tragický osud by tak byl o něco silnější. Takhle má vlastně celkem širokou rodinu a rozhodně není tím posledním. Tady se dle mého dařilo původním tvůrcům zabíjet opravdu dobrý koncept, který by mohl ze Supermana udělat trochu nevyrovnanější a možná i zajímavější postavu.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat