2017-10-12

#1544: DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí - 50 %

DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí (The Brave and the Bold: Lords of Luck)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "The Brave and the Bold" a jako "The Brave and the Bold 50" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mark Waid
Kresba: George Pérez

Komiks "DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí" je pro mě takovým klasickým produktem mainstreamového komiksu. Snaha narvat do příběhu skutečně velké množství postav, aby to vypadalo skvěle a aby si fanoušci užily přítomnost všech uvedených, a to i takových postav, které se třeba k suprákům většinou moc nehodí a svádí spíše k tomu, aby se jednalo o parodii. Tohle platí například o přítomnosti Loba, ale nutno uznat, že si zde zbytečně nekrade příběh pro sebe, je takovým tím klasickým kameem, kdy se objeví na chvíli, pobaví, nebo udělá něco zajímavého, a pak se zase ztratí. Funguje to, pokud postavy, které DC má ve své stáji, skutečně milujete. Pak si jejich přítomnost naplno užíváte.

Série "The Brave and the Bold" sloužila především k tomu, aby se prostřednictvím jednotlivých dílů prezentovaly týmovky různých postav. To se hezky prezentuje komiksem "The Brave and the Bold 50", který je do knihy vložen jako bonusovým retro příběh, jak už se stalo v sérii "DC komiksový komplet" zvykem. "The Brave and the Bold 50" vypráví o tom, jak tým vytvořili Green Arrow a Martian Manhuter. Není na příběhu nic skvělého, je vidět, že šlo hlavně o to, aby se ukázalo, že i dva silní superhrdinové budou fungovat lépe, pokud budou v týmu, i když tohle je trochu narušeno tím, že Green Arrow vlastně parťáka má, tím je Speedy, což je jenom další sidekick, který vychází z Robina. Hezký pohled do minulosti, ale nic moc víc. Je to klasicky naivní a hloupoučké.

Jiný by měl být komiks "The Brave and the Bold: Vládci štěstí", který je hlavním tahákem této knihy. Přece jen se jedná o příběh, kde vystupuje skutečně velké množství známých i méně známých postav. Mark Waid tu myšlenku, že se hrdinové různě, na základě situace spojují, aby vytvořili týmy, vzal skutečně velmi ve velkém, a tak se zde bok po boku objevují různí, zajímaví hrdinové, které byste třeba v týmu ani nečekali. A ano, možná byste se divili, ale má to i nějaký společný zastřešující příběh, kterým je skutečnost, že Osudu někdo ukradl jeho knihu a je proto nutné, aby se zjistilo, kdo to byl, a aby se udělalo všechno pro nápravu situace, protože ten, kdo ji má v držení, má v podstatě neomezenou moc.

Nevím, co to se mnou je, ten příběh není špatný, i když není vyloženě skvělý, ty týmovky nejsou špatně zvládnuté, ale já jsem se prostě pro komiks nedokázal nadchnout. Jako kdyby to nepřinášelo nic navíc, jako kdyby to byla opravdu jen ta snaha dostat na jedno místo co nejvíce postav tak, aby to nějak fungovalo. A jo, funguje to, příběh se uzavře, nemá to žádné moc velké následky, všichni jsou happy a jede se dál. Nenáročná mainstreamová zábava, kterou dostanete v parádní kresbě George Péreze. Kreslíř nezklame, o tom žádná. Ano, Mark Waid nějak vyloženě nepropadá, ale po dočtení jsem měl pocit, že tohle je něco, co si nebudu dlouho pamatovat. A přeložit Greentooth jako Zelenozub, když se tím zabíjí celý vtip, to mi přišlo jako docela škoda, zas tak vtipný komiks nebyl, aby se vtipy zabíjely. Průměrná mainstreamová jednohubka, která ve vás moc nezanechá.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat