2017-05-30

#1447: DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž - 60 %

DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž (JLA: Tower of Babel)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 43 až 46 série "JLA", jako "JLA Secret Files 3" a jako číslo 28 série "The Brave and the Bold" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mark Waid a Dan Curtis Johnson
Kresba: Howard Porter, Pablo Raimondi a Steve Scott

Jeden z nejlepších příběhů JLA? Na jednu stranu ano, rozhodně jeden z nejlepších, jaké jsem zatím v češtině četl. Přesto má kniha "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž" svoje slabiny, kvůli kterým ji nemohu hodnotit jako naprosto úchvatnou. Vlastně mi spíše přišlo, že těch slabin je tolik, že sráží jinak velmi dobrou premisu, s kterou Mark Waid celý příběh napsal. A tady skutečně někdo přemýšlel, protože to je dobré. Ale z toho dramatu, které zde vzniká, šlo dle mého názoru vytěžit mnohem více, než kolik se nakonec povedlo. Bohužel je to podřízeno skutečnosti, že se musí s mainstreamovými hrdiny nutně trochu podlézat čtenáři, což znamená, že to musí být akční i tam, kde by se více hodilo zvolnit a nechat postavy něco řešit. A že toho je na řešení dost!

Příběh komiksu "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž" - mimochodem konečně první v rámci série "DC komiksový komplet", který česky doposud nevyšel - vypráví o tom, co se stane, když jste moc paranoidní. V JLA je jedna paranoidní postava, která nikomu nevěří. Je to Batman. Batman se bojí toho, že by se proti světu jednou mohl obrátit každý, a to včetně jeho kolegů z Ligy. Co kdyby se Superman obrátil proti lidem? Co kdyby se Wonder Man dala na stranu zla? Anebo Flash, Green Lantern, Plastic Man, Aquaman či Martian Manhunter? V takovém případě je potřeba mít plán. Plán na všechny varianty. A Batman má záložní plány. Jenže je někdo ukradl. Mimochodem, tady vám dojde, jak jsou si některé postavy podobné - mají neomezenou moc, jen jednu zásadní slabinu. To hlavně v případě Supermana a Martian Manhuntera, ale platí to i pro Green Lanterna, i když žlutá není v příběhu "Babylonská věž" využita.

Největší hrdinové světa jsou postupně vyřazováni jeden po druhém a vypadá to, že na svět se řítí hrozba, kterou nikdo nezastaví. Každý má svou slabinu. A pokud někdo zná slabiny všech členů JLA, jsou superhrdinové docela nahraní. Anebo ne? Že by i zde existovala možnost, že se z toho dostanou? Dál už asi prozrazovat nebudu, snad jen to, že pád superhrdinů je spojen s legendou o Babylonské věži, kdy se lidé chtěli dostat až k bohům, ale čekal je pád. A s tímto pádem si lidé přestali rozumět a vznikly tak různé světové jazyky. Popravdě, v tomhle komiksovém podání to vyznívá jen jako další banální plán na to, jak ovládnout svět. Nutno říct, že následky takového plánu mohou být nedozírné. Anebo by mohly být. Ale je to ve skutečnosti použito jen tak, aby to bylo dost cool a přitáhlo to čtenáře. Tohle mi na příběhu vadilo, protože i z toho šlo vytřískat víc a ještě více vyždímat čtenáře místo toho, aby se na ně útočilo až příliš zřejmou ekologickou agitací. Anebo by možná byl dobrý nápad dát té agitaci víc a ukázat, proč by měla smysl.

V příběhu "Babylonská věž" se toho tříská trochu moc najednou, až nakonec zjistíte, že to hlavní je stejně Batmanova vina, což je ale bohužel ukončeno tak, že bez znalosti dalších příběhů nemůžeme vědět, jaké skutečně byly následky. Kniha "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž" obsahuje ještě sešit "The Brave and the Bold 28", což je první společné působení superhrdinů jako JLA, a to z roku 1960. Příběh nic nebuduje, prostě rovnou říká, že Liga existuje a zrovna se musí postavit hvězdicovému stvoření z vesmíru, které si říká Starro a mluví docela dobře pozemsky. Křečovitý, moc odlehčený, ale nikoli vtipný příběh o tom, jak někteří hrdinové měli čas, a jiní ne, na to, aby se vypořádali s divnou hrozbou. "DC komiksový komplet" ale ve druhé desítce konečně pokračuje novými komiksy a není to začátek vyloženě špatný. Jen mohla "Babylonská věž" říct mnohem víc, než nakonec řekla.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"

Žádné komentáře:

Okomentovat