2017-09-27

#1533: DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli - 80 %

DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli (Lex Luthor: Man of Steel)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Lex Luthor: Man of Steel" a jako "Action Comics 23" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Lee Bermejo

Kniha "DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" není na českém trhu nic nového, protože kniha "Lex Luthor: Muž z oceli" u nás vyšla poměrně nedávno, a to konkrétně v roce 2015. Kniha "DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" tedy patří k těm, které nejsou novinkou a my už jsme se s nimi mohli setkat, což je bohužel trochu problém "DC komiksového kompletu", ale s podobným problémem jsme se setkali také u "Ultimátního komiksového kompletu". Recenzi na příběh "Lex Luthor: Muž z oceli" tedy na Comics Blogu již najdete. Proč si ale některé lepší příběhy nezopakovat. A myslím, že zrovna tenhle Luthorův pohled je příběhem dobrým, a to nejen díky scénáři, ale hlavně díky kresbě Leeho Bermeja, který je jedinečný a jeho styl si užijete.

Na komiksu "DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" je nejlepší skutečnost, že je vyprávěn z pohledu Lexe Luthora, tedy z trochu jiného pohledu, než jsme u Supermana zvyklí. Lex Luthor má svoje motivace nenávidět Supermana a jde si za tím, aby Supermana sprovodil ze světa anebo alespoň ho zdiskreditoval. Našel způsob, jak by se mu to mohlo povést, jen tak vždy činí způsobem, který je pokroucený a který on sám ve svém šílenství nevidí. Pro něj je to správná cesta, ale ona je už ve svém základu špatná, ale Luthorovi tohle nevadí dělat, protože ví, že by mohl Supermana porazit. Tohle je síla jeho postavy, díky které se stal tak zásadním protivníkem a vlastně Supermanovou Nemesis. A přitom se na začátku ani moc nezdálo, že by z něj mohl být tak zajímavý záporák.

O tom se můžeme přesvědčit díky tomu, že je v knize "DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" obsažen sešit "Action Comics 23", kde se Lex Luthor poprvé objevil. Díky tomu kniha zaslouží vyzdvihnout, protože můžeme vidět úplný Luthorův začátek (tehdy ještě bez jména Lex). Luthor se od své nynější podoby velmi liší, protože v "Action Comics 23" vypadá jako hodně tuctový záporák, něco jako špatný záporák z Jamese Bonda, navíc má ještě zrzavé vlasy, což ho výrazně odlišuje od současné podoby. Ale o své vlasy naštěstí brzy přišel, což bylo později vysvětleno tím, že se u oranžové podoby jednalo o Luthora z jiné verze Země. Ano, když do DC Universe nahlédnete hlouběji, hodně věcí se určitou dobu řešilo tím, že je to jiná verze Země. Člověk se pak nemůže divit, že přišel event "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí".

"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" je jeden z těch příběhů, které přinášejí nový, nebo alespoň lehce odlišný pohled na zažité pořádky, což se docela povedlo. Brian Azzarello a Lee Bermejo tohle provedli ještě jednou, a to ve chvíli, kdy vytvořili komiks "Joker". "DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli" mi ale přijde o něco lepší, minimálně v tom, jak je pojata Luthorova postava, kdy chápete, o jak šíleného muže se jedná, stejně jako se jedná o tragickou postavu, která nikdy nedokáže zvítězit proti skautovi Supermanovi, který je příliš dokonalý na to, aby se mu dokázal jakýkoli záporák úspěšně postavit. Přesto se o to budou dál snažit a tvůrci se budou snažito, aby šance záporáků byly pořád vyšší a vyšší, ale nikdy příliš vysoké.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat